Tolerance (s) in Dialogue | Διάλογοι περί ανεκτικότητας

Tolerance (s) in Dialogue | Διάλογοι περί ανεκτικότητας

4

Η SCI Hellas και η αμκε Artifactory προσκαλούν την κοινωνία των πολιτών, τους φίλους της τέχνης της φωτογραφίας, αλλά και όποιον/α ενδιαφέρεται για την καταπολέμηση των στερεοτύπων και της μη ανοχής, την αφύπνιση της συνείδησης γύρω από τις διαφορετικές κουλτούρες και τις διαπολιτισμικές δυνατότητες και συμπεριφορές να συμμετάσχει στις τέσσερις (4) διαδικτυακές συναντήσεις – συζητήσεις του έργου “Tolerance (s) in Dialogue”, που θα γίνουν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2021.

Το έργο “Tolerance (s) in Dialogue” επιχειρεί, με την εμπλοκή νέων ανθρώπων, γυναικών, μεταναστών και προσφύγων και καλλιτεχνών, την προώθηση των διαπολιτισμικών σχέσεων και τη στήριξη της καλλιτεχνικής παραγωγής για κοινωνική συνοχή και διαπολιτισμική αλληλεπίδραση. Το έργο υλοποιείται με την σύμπραξη των δύο οργανώσεων και με την συμμετοχή των φωτογράφων Έλενας Εφέογλου, Σώτης Τυρολόγου, Στέφανου Χρόνη και Σωκράτη Μπαλταγιάννη στο πλαίσιο του προγράμματος “Civil Society action for Intercultural Cities and Learning” του Ιδρύματος Anna Lindh, με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με τον άνθρωπο στο επίκεντρο των ανησυχιών για μια βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς, οι 4 διαδικτυακές συναντήσεις του “Tolerance (s) in Dialogue” προσκαλούν τους 4 φωτογράφους να παρουσιάσουν το έργο τους και να ανοίξουν τον διάλογο με το κοινό. Με όχημα το έργο τους οι καλλιτέχνες – φωτογράφοι θέτουν εαυτόν στην πρώτη γραμμή της συζήτησης για την προώθηση της διαφορετικότητας, της ένταξης, της κοινωνικής συνοχής και της βιώσιμης ανάπτυξης με το ελληνικό και ευρωπαϊκό κοινό.

Οι συναντήσεις – συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν κατά τις παρακάτω ημερομηνίες και ώρες, σε περιβάλλον zoom και είναι ανοιχτές σε όποιον/α θέλει να συμμετέχει:
21 Νοεμβρίου, 18.00 – 20.30: Η Έλενα Εφέογλου παρουσιάζει το «MUTE»
Το έργο MUTE σχολιάζει την ταυτότητα της γυναίκας, τους ρόλους και τα συναισθήματά της κάτω από τη μαντήλα.
«Πιστεύω ότι η τέχνη μπορεί να προάγει την κοινωνική συνείδηση και να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην εκλογίκευση, την κριτική σκέψη και τη διαμόρφωση συμπεριφοράς. Η σύγχρονη τέχνη προσφέρει ένα πεδίο πολιτικών και κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και μπορεί να συμβάλλει στη γενική ευαισθητοποίηση του κοινού σε κοινωνικά ζητήματα» αναφέρει η καλλιτέχνις.

 

28 Νοεμβρίου, 18.00 – 20.30: Η Σώτη Τυρολόγου παρουσιάζει το «Μέσα από τα μάτια του άλλου»
Η Σώτη Τυρολόγου αναφέρει σχετικά με το έργο της «Μέσα από τα μάτια του άλλου»: «Πριν από περίπου ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια του διαπολιτισμικού εργαστηρίου φωτογραφίας «Postcards from home», γνώρισα τη Serife, τη Matta και τη Shayan. Η ενασχόλησή μας με τη φωτογραφία μάς έδωσε την ευκαιρία να αναπτύξουμε μια σχέση αμοιβαίας κατανόησης και αποδοχής και με βοήθησε να κατανοήσω τον αντίκτυπο της αλληλεπίδρασης αυτής στην οπτική μου. Οι τρεις τους βρέθηκαν στην Ελλάδα κάτω από διαφορετικές συνθήκες, ωστόσο, έδειχναν να τους συνδέει ένα νήμα που έδενε τις ξεχωριστές τους ιστορίες με τον νέο τόπο διαμονής τους. Το νήμα. Αυτό το φωτογραφικό έργο εξερευνά τη διαφορετικότητα, τον πολιτισμό και την παράδοση μέσα από το στοιχείο της ένδυσης, σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Είναι ένα έργο σε εξέλιξη, αφού η πανδημία που ξέσπασε μας χώρισε κάπως απότομα».

Παράλληλα, η 28η Νοεμβρίου γιορτάζεται ως Ημέρα της Μεσογείου από την ΕΕ, με στόχο ολόκληρη η μεσογειακή κοινότητα και όλοι όσοι ταυτίζονται με τη Μεσόγειο να γιορτάσουν τη διαρκή κληρονομιά αυτής της πανάρχαιας πολιτιστικής αγοράς διαλόγου, σοφίας και ανθρωπισμού. Αυτή τη μέρα το Ίδρυμα Anna Lindh θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του προγράμματος “Διαπολιτισμικές πόλεις και μάθηση” και όλες τις σχετικές δράσεις στις οποίες περιλαμβάνεται το “Tolerance (s) in Dialogue”.

5 Δεκεμβρίου, 18.00 – 20.30: Ο Στέφανος Χρόνης παρουσιάζει την «Άγνωστη Προσευχή στην Αθήνα»
O Στέφανος Χρόνης φωτογραφίζει τους τόπους λατρείας στην Αθήνα: «Το έργο «Άγνωστη προσευχή στην Αθήνα» στοχεύει στην οπτικοποίηση της ύπαρξης και της παρουσίας μεταναστών στον αστικό χώρο, μέσα από τους χώρους λατρείας τους. Κάθε άτομο σε αυτές τις φωτογραφίες είναι μετανάστης ή πρόσφυγας. Οι τόποι λατρείας τους στην αστική Αθήνα, μερικοί από αυτούς μισοκρυμμένοι, είναι υπόγειες ή εγκαταλειμμένες αποθήκες, ένας παλιός ορθόδοξος ναός, ένα παλιό μικρό θέατρο αλλά και υπαίθριοι δημόσιοι χώροι, πλατείες και αυλές».

 

12 Δεκεμβρίου, 18.00 – 20.30: Ο Σωκράτης Μπαλταγιάννης παρουσιάζει το «In Limbo – Σε λίμπο»
O Σωκράτης Μπαλταγιάννης με το έργο του In Limbo αναφέρεται σε αυτόν τον «ενδιάμεσο χώρο» που βρίσκονται τα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Ελλάδα, χωρίς όμως να έχουν την ελληνική ιθαγένεια. «Έχουν γεννηθεί ή έχουν τελειώσει το σχολείο στην Ελλάδα. Μιλούν, σκέφτονται, ονειρεύονται ακόμα και στα ελληνικά. Ωστόσο, αυτή η ομάδα ζει σε αδιέξοδο, στερημένη των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών. Πρόκειται για περίπου 200.000 παιδιά και νέους ενήλικες, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα από μετανάστες γονείς που το ελληνικό κράτος αρνείται να αναγνωρίσει ως δικούς του. Με το να μην έχουν ελληνική υπηκοότητα, αυτά τα παιδιά θεωρούνται απλώς μετανάστες στη χώρα τους».

 

Δήλωση συμμετοχής: communication@sci.gr
Για περισσότερες πληροφορίες: τηλ. 211 40 555 85