Tolerance(s) in Dialogue | Στέφανος Χρόνης – Άγνωστη Προσευχή στην Αθήνα
Διάλογοι περί ανεκτικότητας
Ο Στέφανος Χρόνης παρουσιάζει την «Άγνωστη Προσευχή στην Αθήνα»
Η SCI Hellas και η αμκε Artifactory προσκαλούν την κοινωνία των πολιτών, τους φίλους της τέχνης της φωτογραφίας, αλλά και όποιον/α ενδιαφέρεται για την καταπολέμηση των στερεοτύπων και της μη ανοχής, την αφύπνιση της συνείδησης γύρω από τις διαφορετικές κουλτούρες και τις διαπολιτισμικές δυνατότητες και συμπεριφορές, να συμμετάσχει στην τρίτη από τις τέσσερις διαδικτυακές συναντήσεις – συζητήσεις του έργου “Tolerance(s) in Dialogue”*, την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, 18:00 – 20:30.
O Στέφανος Χρόνης παρουσιάζει την «Άγνωστη προσευχή στην Αθήνα», μια σειρά φωτογραφιών με θέμα τους τόπους λατρείας στην Αθήνα. Ο ίδιος αναφέρει: «Το έργο «Άγνωστη προσευχή στην Αθήνα» στοχεύει στην απεικόνιση της ύπαρξης και της παρουσίας μεταναστών στον αστικό χώρο, μέσω των τόπων λατρείας τους. Κάθε άτομο σε αυτές τις φωτογραφίες είναι μετανάστης ή πρόσφυγας. Οι τόποι λατρείας τους στην αστική Αθήνα, μερικοί από αυτούς μισοκρυμμένοι, είναι υπόγειες ή εγκαταλελειμμένες αποθήκες, ένας παλιός ορθόδοξος ναός, ένα παλιό μικρό θέατρο, αλλά και υπαίθριοι δημόσιοι χώροι, πλατείες και αυλές… Όλα αυτά τα μέρη ενοποιούνται από μυστήριο, συναίσθημα, τη θρησκευτική έκσταση και μια μοναδική αύρα. Ακόμα κι αν δεν γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον, λόγω των διαφορετικών καταβολών μας, η φωτογραφία σαν μέσο μπορεί να φέρει κοντά αυτούς τους ανθρώπους και εμάς. Ακόμα κι αν όλοι μας ερχόμαστε από διαφορετική προέλευση. Το έργο έχει ξεκινήσει από το 2017 και είναι ένα έργο σε εξέλιξη με τη συνεργασία των ίδιων των μελών αυτών των κοινοτήτων και με τον απόλυτο σεβασμό για την ταυτότητά τους».
Ο Στέφανος Χρόνης είναι ερασιτέχνης φωτογράφος. Εργάζεται σαν μαθηματικός σε δημόσιο σχολείο. Του αρέσει να εκφράζεται μέσα από τη φωτογραφία. Πιστεύει ότι η φωτογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενημερώσει και να οδηγήσει σε κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει, μπορεί να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά στο ερώτημα τι, πώς, γιατί συμβαίνει γύρω μας, προκαλώντας το ενδιαφέρον για τόπους, ανθρώπους και κουλτούρες. Του αρέσει να φωτογραφίζει λαογραφία – εθνογραφία και κοινωνικό ντοκουμέντο στις περιηγήσεις του στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Οι φωτογραφίες του είναι ένας συνδυασμός φωτογραφίας δρόμου, ρεπορτάζ και ταξιδιωτικής φωτογραφίας.
Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί στο National Geographic & Vogue Italia και στο περιοδικό Φωτογράφος και έχουν επίσης εκτεθεί και εμφανιστεί σε γκαλερί, φεστιβάλ, εκθέσεις, άλμπουμ, περιοδικά, διαγωνισμούς σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο. Όπως αναφέρει «Φωτογραφία για εμένα είναι: Περιέργεια, προορισμός, προσμονή, προετοιμασία, περιήγηση, παρατήρηση, προσπάθεια, πληροφορία, περιπέτεια & προοπτική».
* Με τον άνθρωπο στο επίκεντρο των ανησυχιών για μια βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς, οι 4 διαδικτυακές συναντήσεις του “Tolerance(s) in Dialogue” προσκαλούν τους φωτογράφους Έλενα Εφέογλου, Σώτη Τυρολόγου, Στέφανο Χρόνη και Σωκράτη Μπαλταγιάννη να παρουσιάσουν το έργο τους και να ανοίξουν τον διάλογο με το κοινό. Με όχημα το έργο τους οι καλλιτέχνες – φωτογράφοι θέτουν εαυτόν στην πρώτη γραμμή της συζήτησης για την προώθηση της διαφορετικότητας, της ένταξης, της κοινωνικής συνοχής και της βιώσιμης ανάπτυξης με το ελληνικό και ευρωπαϊκό κοινό. Οι συναντήσεις – συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν σε περιβάλλον zoom και είναι ανοιχτές σε όποιον/α θέλει να συμμετέχει. Δηλώσεις συμμετοχής στον σύνδεσμο artifactory.eu/tolerance-s-in-dialogue ή στο communication@sci.gr. Περισσότερες πληροφορίες: τηλ. 211 40 555 85 και SCI Hellas.
Το έργο “Tolerance(s) in Dialogue” επιχειρεί, με την εμπλοκή νέων ανθρώπων, γυναικών, μεταναστών και προσφύγων και καλλιτεχνών, την προώθηση των διαπολιτισμικών σχέσεων και τη στήριξη της καλλιτεχνικής παραγωγής για κοινωνική συνοχή και διαπολιτισμική αλληλεπίδραση. Το έργο υλοποιείται με την σύμπραξη των οργανώσεων SCI Hellas και αμκε Artifactory και με την συμμετοχή των τεσσάρων προσκλεκλημένων φωτογράφων, στο πλαίσιο του προγράμματος “Civil Society action for Intercultural Cities and Learning” του Ιδρύματος Anna Lindh, με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η διεθνής έκθεση “Tolerance(s)” στην οποία συμμετείχαν οι φωτογράφοι Έλενα Εφέογλου, Σώτη Τυρολόγου, Στέφανος Χρόνης και Σωκράτης Μπαλταγιάννης, μαζί με 24 ακόμα καλλιτέχνες φωτογράφους, παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 στην Αθήνα και στη Νορβηγία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του έργου “Art and Culture vs Xenophobia // Τέχνη και πολιτισμός ενάντια στην ξενοφοβία“. Την έκθεση Tolerance(s)” επιμελήθηκαν η Ελένη Μουζακίτη και ο Κώστας Ιωαννίδης. Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Artifactory και εταίρους το Ås Art & Music School του Δήμου του Ås στη Νορβηγία και το “Baumstrasse – Ο Δρόμος με τα Δέντρα“.
Μπορείτε να δείτε περισσότερα για την έκθεση εδώ artifactory.eu/tolerancesexhibition.