Δημήτρης Δήμας – Ελαιώνας

Λέω αυτή τη φορά να μη μιλήσουμε για φωτογραφία.
Εξάλλου έχουν ειπωθεί τόσα πολλά.
Θέλω όμως να κουβεντιάσουμε για την εργασία.
Για την σημερινή μορφή της. Για τις αλλαγές που έρχονται και είναι αόρατες στην καθημερινότητα.
Έρχονται καλπάζοντας, είναι εδώ!
Για το πόσο “τυχερές” είναι οι γενιές μας που έχουμε πέσει πάνω στο γαζί που ενώνει το παλιό με το καινούργιο.
Στα πρόθυρα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης πια, με την μεταφορά του δευτερογενή τομέα παραγωγής σχεδόν εξ ολοκλήρου στις αναπτυσσόμενες χώρες με τα χαμηλά ημερομίσθια και τα ανύπαρκτα ωράρια και δικαιώματα.
Ο τριτογενής τομέας, γίγαντας με πήλινα πόδια, φουσκώνει κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Εφευρίσκει υπηρεσίες και εξειδικευμένους ακόμα κι εκεί που δεν χρειάζονται.
Οι προγραμματιστές, του τεταρτογενή τομέα παραγωγής, είναι οι νέοι κυρίαρχοι, ώσπου να κλατάρουν, όπως οι χρηματιστές και οι πωλητές παραγώγων και ασφαλίστρων, τις προηγούμενες δεκαετίες.
Σε αυτόν τον καταιγισμό των εξελίξεων, μέσα στην δίνη των αλλαγών, νοτιοανατολικά της Ομόνοιας, υπάρχει μια περιοχή που περιέχει όλες τις βιομηχανικές επαναστάσεις και όλους τους τομείς της παραγωγής, ενεργούς σήμερα, τώρα, σαν μουσείο.
Από την οικοτεχνία μέχρι την αυτοματοποιημένη παραγωγή με χρήση υπολογιστών. Αγροτική παραγωγή. Μεταφορικά πρακτορεία. Χώρους περισυλλογής απορριμμάτων & ανακύκλωσης. Μεγάλα υπερκαταστήματα. Σταθμούς λεωφορείων. Εταιρίες τηλεπικοινωνιών. Αμαξοστάσια δήμων. Στρατόπεδα. Γκαλερί. Θέατρα. Μπουζούκια. Μπουρδέλα. Μοναστήρια. Τράπεζες. Μάντρες οικοδομικών υλικών. Προπονητικά κέντρα. Παρά λίγο Γήπεδο και Εμπορικό κέντρο. Τηλεοπτικά κανάλια. Αντιπροσωπείες αυτοκινήτων. Χρηματιστήριο. Εθνική βιβλιοθήκη. Πανεπιστήμιο. Κεντρική λαχαναγορά. Εστιατόρια. Δομή φιλοξενίας προσφύγων και πολλά άλλα.
Ο Ελαιώνας.
Ο τόπος που όλες, μα όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα εδώ. Από τις πιο αρχέγονες τέχνες μέχρι τις πιο τεχνολογικά προηγμένες υπηρεσίες. Όλες οι δουλειές και όλα τα επαγγέλματα μαζεμένα σε μερικά στρέμματα δίπλα στο κέντρο της πόλης. Οι πιο βρώμικες μαζί με τις πιο καθώς πρέπει, οι πιο αναγκαίες με τις πιο νταβατζίδικες.
Ελαιώνας.
Εδώ μπορείς να διακρίνεις όλες τις αλλαγές που έρχονται στην εργασία. Την μία δίπλα στην άλλη, στη σειρά, ξεκάθαρα και με έμφαση.
Ελαιώνας.
Το υποσυνείδητο της Αθήνας μας, ή μήπως της εποχής μας;


Δημήτρης Δήμας
Σπούδασε γραφίστας σε εργαστήρι ελευθέρων σπουδών.

Ασχολείται με μακροχρόνια φωτογραφικά πρότζεκτ.
https://www.instagram.com/dmdmas/