Σεμινάρια Φωτογραφίας Pragma ΟΚΤ 2018 – ΙΟΥΝ 2019

Σεμινάρια Φωτογραφίας Pragma ΟΚΤ 2018 – ΙΟΥΝ 2019

Βασικό Σεμινάριο Φωτογραφίας | ΟΚΤ 2018 – ΙΟΥΝ 2019

©pragmaphotos ©Magda Chambaloglou

Το βασικό σεμινάριο απευθύνεται σε αρχάριους.
Σκοπός των μαθημάτων είναι η προσέγγιση των διαδικασιών λήψης, κριτικής, επεξεργασίας και παρουσίασης ψηφιακών φωτογραφιών.
Μέσα από μια σειρά θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων οι μαθητές κατανοούν τις βασικές αρχές της φωτογραφίας καθώς και έννοιες όπως το κάδρο, η σύνθεση, η αισθητική και η οπτική αντίληψη.
Προβολές, διαλέξεις και συζητήσεις ενισχύουν την κριτική ικανότητα των μαθητών σχετικά με την Ιστορία της Φωτογραφίας, την θέση της στην τέχνη αλλά και στην Ιστορία γενικότερα. Ταυτόχρονα μελετώνται τα βασικά ρεύματα στη φωτογραφία και το πώς αυτά επηρέασαν την κοινωνία μας, την εξέλιξη των φωτογραφικών μηχανών και τα νέα είδη εικόνων που αυτή δημιούργησε.

Επιλογές από το φωτογραφικό έργο που θα παραχθεί από τους μαθητές κατά την διάρκεια του έτους θα παρουσιαστούν στην “9η Ετήσια Έκθεση Φωτογραφίας” τον Σεπτέμβριο του 2019.

Φωτογραφίες που έχουν κάνει συμμετέχοντες στα σεμινάρια μπορείτε να δείτε εδώ.

Το σεμινάριο είναι 2 ώρες μια φορά την εβδομάδα.

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής:
Δευτέρα: 19:00 – 21:00
Τρίτη: 19:00 – 21:00 & 21:00 – 23:00
Τετάρτη: 19:00 – 21:00 & 21:00 – 23:00
Πέμπτη: 19:00 – 21:00
Παρασκευή: 19:00 – 21:00 & 21:00 – 23:00

Χώρος διεξαγωγής: Μεθώνης 65 & Θεμιστοκλέους – Εξάρχεια
Εισηγητής: Θάνος Παπαδόπουλος
Έναρξη μαθημάτων: Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018
Κόστος: 60€/μήνα

Για την κράτηση θέσης επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά στο 2103303399 ή
συμπληρώστε την online αίτηση εγγραφής


Φωτογραφικό Ντοκουμέντο

©pragmaphotos @Panagiotis Skalkotos

Το μάθημα θα ασχοληθεί με το φωτογραφικό ντοκουμέντο. Εκείνη την πτυχή της φωτογραφίας που αποσκοπεί στην καταγραφή της κοινωνικής πραγματικότητας. Από την φωτογραφία δρόμου ως ρομαντική απεικόνιση της καθημερινότητας των ανθρώπων μέχρι εκείνη την καταγραφή που εικονοποιεί τα κοινωνικά συμφραζόμενα, αποκαλύπτει ιδιαίτερες και αθέατες όψεις των γεγονότων που διαδραματίζονται σε τωρινό χρόνο, με τη μορφή ντοκουμέντου που συγκροτώντας τη συλλογική μνήμη, αποκτά ιστορική διάσταση .
Στόχος των μαθημάτων είναι να αποκτήσουμε μεγαλύτερη οικειότητα με την φωτογραφία σε πρακτικό αλλά και θεωρητικό επίπεδο.
Στο πρακτικό κομμάτι των μαθημάτων, ο βασικός σκοπός είναι να ενδυναμώσουμε την εξωστρέφεια μέσω της φωτογραφίας. Με δίωρες εξορμήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε επιλεγμένο εξωτερικό χώρο, θα επιχειρήσουμε να επιτύχουμε την εξοικείωση με το δημόσιο χώρο. Εκεί, με την εποπτεία του εισηγητή, θα εφαρμόσουμε τις τεχνικές προσέγγισης που θα μας κάνουν να φωτογραφίζουμε με άνεση και ασφάλεια στον δρόμο.
Στο θεωρητικό κομμάτι των μαθημάτων θα ασχοληθούμε με την ιστορία αλλά και την θεωρία της φωτογραφίας. Θα παρουσιαστεί το έργο μεγάλων φωτογράφων, σε συνδυασμό με ιστορικά κείμενα για την φωτογραφία και θα συζητηθούν τα κίνητρα για να δημιουργήσουμε τις δικές μας φωτογραφικές αφηγήσεις.
Στο τέλος του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας με τις φωτογραφίες των συμμετεχόντων.

Το σεμινάριο είναι 2 ώρες μια φορά την εβδομάδα.

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: Τετάρτη: 19:00 – 21:00 ή 21:00 – 23:00
Χώρος διεξαγωγής: Μεθώνης 65 & Θεμιστοκλέους – Εξάρχεια
Εισηγήτρια: Αλέξανδρος Κατσής
Έναρξη μαθημάτων: Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018
Κόστος: 60€/μήνα

Για την κράτηση θέσης επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά στο 2103303399 ή
συμπληρώστε την online αίτηση εγγραφής.


ΒΙΟ Αλέξανδρος Κατσής

Γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα.
Από το 2007 εργάζεται ως φωτογράφος.
Εργαζόταν στο φωτογραφικό πρακτορείο Fosphotos έως  2014 και από τότε μέχρι και σήμερα φωτογραφίζει για το VICE.
Η δουλειά του έχει δημοσιευτεί σε πολλά ελληνικά και διεθνή Μέσα, μεταξύ των οποίων: VICE, Βήμα της Κυριακής και Βmagazino, Lifo, Protagon, Politico, Independent, Associated Press, Buzz Feed, Lens Culture κλπ.
To 2009  αναδείχθηκε στην τρίτη θέση του διεθνούς διαγωνισμού του Metro magazine , το 2011 κατέκτησε την 1η θέση στο φωτογραφικό διαγωνισμό «Ενάντια στις διακρίσεις στην Ευρώπη» της Διεθνούς Αμνηστίας καθώς και στο διαγωνισμό «Ειρήνη είναι…» της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Unesco  και του Υπουργείου Πολιτισμού. Το 2015 τιμήθηκε με το ”Prix de la Photographie, Paris” (Px3). Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σεμινάριο Ιστορίας της Φωτογραφίας

©pragmaphotos @Eleni Zaxaropoulou

Στο σεμινάριο θα γίνει παρουσίαση των σταδίων εξέλιξης της τέχνης της φωτογραφίας, που ακολούθησαν την εφεύρεσή της. Με αναφορά στις τεχνολογικές εξελίξεις που επηρέασαν το μέσο, τα αισθητικά και καλλιτεχνικά ρεύματα που αναπτύχθηκαν και διαμόρφωσαν τη φωτογραφική εικόνα μέσα στο χρόνο και το έργο σημαντικών φωτογράφων, θα επιχειρηθεί η αφήγηση της ιστορίας της φωτογραφίας.
Σκοπός του σεμιναρίου, είναι η κατανόηση των σχέσεων μεταξύ των διαφορετικών φάσεων της εξέλιξης της φωτογραφικής τέχνης, των σχέσεων τους με το ιστορικό και κοινωνικό τους πλαίσιο, αλλά και η σύνδεση τους με το παρόν. Σε μια εποχή κυριαρχίας των εικόνων, ως φορέων πληροφορίας και μέσων αποθήκευσης μνήμης, συλλογικής και ατομικής, η ιστορία της φωτογραφίας ενισχύει την ικανότητα μας να κατανοούμε και να ερμηνεύουμε τις σύγχρονες φωτογραφίες. Μας υποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο διαχρονικά διαμορφώθηκε η σχέση του ανθρώπου, και κατ’ επέκταση η προσωπική μας σχέση, με τη φωτογραφική εικόνα.

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: Τρίτη  21:00 – 23:00
Χώρος διεξαγωγής: Μεθώνης 65 & Θεμιστοκλέους – Εξάρχεια
Εισηγήτρια: Χρυσαλένα Αντωνοπούλου
Έναρξη μαθημάτων: Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018
Κόστος: 50€/μήνα

Για την κράτηση θέσης επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά στο  210 3303399 ή
συμπληρώστε την online αίτηση εγγραφής.


ΒΙΟ 
Χρυσαλένα Αντωνοπούλου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Σπούδασε Οικονομικά.
Παράλληλα ασχολήθηκε με τη φωτογραφία. Παρακολούθησε μαθήματα στη σχολή φωτογραφίας pragma, με δάσκαλο τον Θάνο Παπαδόπουλο. Έχει συμμετάσχει σε εργαστήρια φωτογραφίας και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και διαλέξεις για τη φωτογραφία και την ιστορία της τέχνης.
Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας.
Από το 2010 εργάζεται για το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας και είναι υπεύθυνη της Υπηρεσίας Φωτογραφικού Αρχείου.

Tumblr: http://chrysalenaontheroad.tumblr.com/