Tolerance(s) in Dialogue | Σώτη Τυρολόγου – Μέσα από τα μάτια του άλλου

Tolerance(s) in Dialogue | Σώτη Τυρολόγου – Μέσα από τα μάτια του άλλου

Διάλογοι περί ανεκτικότητας – Ημέρα της Μεσογείου
Η Σώτη Τυρολόγου παρουσιάζει το «Μέσα από τα μάτια του άλλου» 

Η SCI Hellas και η αμκε Artifactory προσκαλούν την κοινωνία των πολιτών, τους φίλους της τέχνης της φωτογραφίας, αλλά και όποιον/α ενδιαφέρεται για την καταπολέμηση των στερεοτύπων και της μη ανοχής, την αφύπνιση της συνείδησης γύρω από τις διαφορετικές κουλτούρες και τις διαπολιτισμικές δυνατότητες και συμπεριφορές να συμμετάσχει στη δεύτερη από τις τέσσερις διαδικτυακές συναντήσεις – συζητήσεις του έργου “Tolerance(s) in Dialogue*, την Κυριακή 28 Νοεμβρίου, 18:00 – 20:30.

Η Σώτη Τυρολόγου παρουσιάζει το έργο της «Μέσα από τα μάτια του άλλου». Η ίδια αναφέρει σχετικά: «Πριν από ένα χρόνο περίπου, στο πλαίσιο του διαπολιτισμικού φωτογραφικού σεμιναρίου “Postcards from Home”, είχα την τύχη να γνωρίσω τον Σαγιάν, τη Σεριφέ και την Μάττα. Μέσα από τη διαδικασία της φωτογράφησης, μου δόθηκε η ευκαιρία να τους γνωρίσω καλύτερα, να αναπτύξω μαζί τους μια σχέση κατανόησης και συνεργασίας και να συνειδητοποιήσω τη δύναμη αυτής της αλληλεπίδρασης πάνω μου. Οι τρεις τους βρέθηκαν στην Ελλάδα κάτω από διαφορετικές συνθήκες, παρ’ όλα αυτά φάνηκε να τους συνδέει ένα κοινό νήμα που δένει τις ξεχωριστές ιστορίες τους με τον καινούργιο τόπο κατοικίας. Η κλωστή. Η φωτογραφική αυτή σειρά, είναι μια σειρά σε εξέλιξη. Διακόπηκε απότομα, με το ξέσπασμα της πανδημίας. Διερευνά τη διαφορετικότητα, την κουλτούρα και την παράδοση μέσα από το στοιχείο του ενδύματος, σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία».

Παράλληλα, η 28η Νοεμβρίου γιορτάζεται ως Ημέρα της Μεσογείου από την ΕΕ, με στόχο ολόκληρη η μεσογειακή κοινότητα και όλοι όσοι ταυτίζονται με τη Μεσόγειο να γιορτάσουν τη διαρκή κληρονομιά αυτής της πανάρχαιας πολιτιστικής αγοράς διαλόγου, σοφίας και ανθρωπισμού. Αυτή τη μέρα το Ίδρυμα Anna Lindh θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του προγράμματος “Διαπολιτισμικές πόλεις και μάθηση” και όλες τις σχετικές δράσεις στις οποίες περιλαμβάνεται το “Tolerance (s) in Dialogue”.

Η Σώτη Τυρολόγου ζει και εργάζεται στην Καβάλα. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογραφία το 2011, μέσω του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας, όπου και παρακολούθησε εντατικά σεμινάρια καλλιτεχνικής φωτογραφίας με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους φωτογράφους. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και μέρος της δουλειάς της έχει δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά. Τη δουλειά της παρουσιάζει στην προσωπική της ιστοσελίδα sotityrologou.com

* Με τον άνθρωπο στο επίκεντρο των ανησυχιών για μια βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς, οι 4 διαδικτυακές συναντήσεις του “Tolerance(s) in Dialogue” προσκαλούν τους φωτογράφους Έλενα Εφέογλου, Σώτη Τυρολόγου, Στέφανο Χρόνη και Σωκράτη Μπαλταγιάννη να παρουσιάσουν το έργο τους και να ανοίξουν τον διάλογο με το κοινό. Με όχημα το έργο τους οι καλλιτέχνες – φωτογράφοι θέτουν εαυτόν στην πρώτη γραμμή της συζήτησης για την προώθηση της διαφορετικότητας, της ένταξης, της κοινωνικής συνοχής και της βιώσιμης ανάπτυξης με το ελληνικό και ευρωπαϊκό κοινό. Οι συναντήσεις – συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν σε περιβάλλον zoom και είναι ανοιχτές σε όποιον/α θέλει να συμμετέχει. Δηλώσεις συμμετοχής στον σύνδεσμο artifactory.eu/tolerance-s-in-dialogue ή στο communication@sci.gr. Περισσότερες πληροφορίες: τηλ. 211 40 555 85 και  SCI Hellas.

Το έργο “Tolerance(s) in Dialogue” επιχειρεί, με την εμπλοκή νέων ανθρώπων, γυναικών, μεταναστών και προσφύγων και καλλιτεχνών, την προώθηση των διαπολιτισμικών σχέσεων και τη στήριξη της καλλιτεχνικής παραγωγής για κοινωνική συνοχή και διαπολιτισμική αλληλεπίδραση. Το έργο υλοποιείται με την σύμπραξη των οργανώσεων SCI Hellas και αμκε Artifactory και με την συμμετοχή των τεσσάρων προσκλεκλημένων φωτογράφων, στο πλαίσιο του προγράμματος “Civil Society action for Intercultural Cities and Learning” του Ιδρύματος Anna Lindh, με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η διεθνής έκθεση “Tolerance(s)” στην οποία συμμετείχαν οι φωτογράφοι Έλενα Εφέογλου, Σώτη Τυρολόγου, Στέφανος Χρόνης και Σωκράτης Μπαλταγιάννης, μαζί με 24 ακόμα καλλιτέχνες φωτογράφους, παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 στην Αθήνα και στη Νορβηγία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του έργου “Art and Culture vs Xenophobia // Τέχνη και πολιτισμός ενάντια στην ξενοφοβία“. Την έκθεση Tolerance(s)” επιμελήθηκαν η Ελένη Μουζακίτη και ο Κώστας Ιωαννίδης. Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Artifactory και εταίρους το Ås Art & Music School του Δήμου του Ås στη Νορβηγία και το “Baumstrasse – Ο Δρόμος με τα Δέντρα“.
Μπορείτε να δείτε περισσότερα για την έκθεση εδώ artifactory.eu/tolerancesexhibition.