ΜΑ | Ατομική έκθεση της Έλλης Τσάτσου – Πάλμερ στην Γκαλερί Ίρις

ΜΑ | Ατομική έκθεση της Έλλης Τσάτσου – Πάλμερ στην Γκαλερί Ίρις

Η καλλιτέχνις Έλλη Τσάτσου – Πάλμερ, στην ατομική της έκθεση ΜΑ στην Γκαλερί Ίρις, παρουσιάζει μια νέα σειρά από χειροποίητα έργα, δημιουργημένα μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου, την περίοδο 2020-2021. Εν συνεχεία της παρουσίασης των κυανοτυπιών της, που αποτέλεσαν τον κύριο κορμό της προηγούμενης ατομικής της έκθεσης στην ίδια γκαλερί (‘yes is a world’, 2019), η Έλλη επιστρέφει με μία νέα σειρά αυτών, εμπλουτισμένη με κολάζ και εργασία σε ιδιαίτερα Ιαπωνικά χαρτιά. Παράλληλα, στρέφεται σε νέα υλικά και μεθόδους δημιουργίας, δοκιμάζοντας κυρίως την ανταπόκριση των φυσικών ινών του λιναριού και παρουσιάζοντας τελικώς ένα αμάλγαμα υφών και ιδέων, εμπνευσμένο από την κυοφορία, τη μητρότητα και την πνευματική επικοινωνία της ‘δυάδας’ (μητέρα-παιδί).

Κομβικής σημασίας αφετηρία για τα έργα αυτά αποτελεί η γέννηση του πρώτου γιού της, το καλοκαίρι του 2020. Με κύριο άξονα αυτήν τη βαθιά προσωπική μεταμόρφωση, όπως επίσης και την επιθυμία για έκφραση της δημιουργικότητας εν μέσω αυτής, η παρούσα έκθεση φωτίζει την ευρηματικότητα της φαντασίας στην επαναπροσέγγιση γνώριμων τεχνικών, όπως επίσης και την ανάγκη για υιοθέτηση τρόπων δημιουργίας που να μπορούν να ενταχθούν στην καθημερινότητα της νέας μητρότητας. Ο διάλογος της Έλλης με την εικαστική φόρμα που ξεπερνά τη φωτο-γραφή και στρέφεται προς τη ζω- γραφική συνεχίζεται. Ιδιαίτερο σημείο αποτελεί η έμφαση στις έννοιες της φροντίδας και της αγνότητας, μέσω της καθαρότητας της φόρμας και της αναγεννημένης ματιάς. Κάθε ένα έργο είναι μοναδικό και πρωτότυπο, δημιουργημένο εξ ολοκλήρου στο χέρι. Τα ιδιόμορφα χαρτιά προέρχονται από την Ασία, ειδικότερα από το Νεπάλ, το Θιβέτ και την Ινδία, ενώ τα λινά είναι εγχώρια και Ιταλικά.

Aξίζει να σημειωθεί πως ο τίτλος της έκθεσης, ΜΑ, προέρχεται από τη μελέτη της διαλογιστικής ρίζας του ήχου αυτού, όπου και θεωρείται ο δυνατότερος, ιερότερος ρους σύνδεσης. Μήτρα, μητέρα, μαμά, μα, ΜΑ.
Η έκθεση ΜΑ είναι ολόψυχα αφιερωμένη στον Αύγουστο Πάλμερ.

Έλλη Τσάτσου Πάλμερ – ΜΑ

Η Έλλη Τσάτσου-Πάλμερ (Αθήνα, 1987) είναι Ελληνίδα καλλιτέχνις και ακαδημαϊκός με έδρα το Λονδίνο. Η δουλειά της, που έχει ως κύριο μέσο τη φωτο-γραφή, εξερευνά τη δημιουργική διαδικασία, εστιάζοντας στις έννοιες της διαίσθησης, ενσυνειδητότητας και αρμονίας.

Αφότου ολοκλήρωσε με άριστα τις προπτυχιακές της σπουδές στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος και το μεταπτυχιακό της στο UAL του Λονδίνου, η Έλλη μαθήτευσε δίπλα στον Βρετανό φωτογράφο Nick Knight (Λονδίνο, 2010/11) και τον Αμερικάνο φωτογράφο Ryan McGinley (Νέα Υόρκη, 2012/13). Έκτοτε εργάζεται στη Μεγάλη Βρετανία, ως φωτογράφος/εικαστικός (Ellie Tsatsou Studio, estd. 2013), και ως εκπαιδευτικός, διδάσκοντας στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα του University of the Arts London (2018-) & Ravensbourne University of London (2020-).
Η προσωπική της δουλειά -τόσο τα έργα της όσο και οι έντυπες εκδόσεις της- έχει ταξιδέψει και εκτεθεί σε Ευρώπη, Τυνησία και Ηνωμένες Πολιτείες. Συνεργάζεται ιδιωτικά στην Αμερική με την Tappan Collective, στην Αγγλία με τις Carrie Scott/CS&P και Cara Connell/Lumitrix, και τα έργα της ανήκουν σε συλλογές σε Αθήνα, Λονδίνο, Παρίσι, Λος Άντζελες, Ουάσινγκτον, Μεξικό και Σίδνεϋ. 
Παράλληλα με τη νεότερη εικαστική της δουλειά, από τo 2020 και έπειτα, η Έλλη εστιάζει ιδιαίτερα στην παρουσίαση της ολιστικής της εκπαιδευτικής μεθοδολογίας, με τίτλο ‘Integrated Creativity’. Το νέο αυτό κεφάλαιο συζητά την ολιστική προσέγγισή της ως προς τη δημιουργική πρακτική, κυρίως μέσω διαδικτυκών διαλέξεων & παρουσιάσεων, εξατομικευμένης συμβουλευτικής και του ομώνυμου podcast της.
Η Έλλη ζει στο ανατολικό Λονδίνο, με τον σύζυγό της Liam, και τον ενός έτους γιο τους, August.

 ellietsatsou.com
contact@ellietsatsou.com

Γκαλερί Ίρις: Αντήνορος 12 Παγκράτι, Αθήνα 11634
Εγκαίνια Έκθεσης: 27 Νοεμβρίου 2021, 11 π.μ.- 6 μ.μ.
Διάρκεια: έως 31 Ιανουαρίου 2022
Ωράριο Γκαλερί: Τρίτη- Σάββατο: 12-6 μ.μ.| Και κατόπιν ραντεβού.

Για περαιτέρω πληροφορίες: κ. Βικτώρια Φασιανού (+30 2107241580,  +30 6939253078)
 galleryiris.com
contact@galleryiris.com