Η Χρύσα Σουγιούλ επιλέγει …

Η Χρύσα Σουγιούλ επιλέγει …

Για το photologio, η φωτογράφος Χρύσα Σουγιούλ ανασύρει από το προσωπικό της αρχείο 4+1 αγαπημένες της φωτογραφίες, και μας τις παρουσιάζει μαζί με προσωπικές σκέψεις και αναμνήσεις …


“Η απάντηση δεν είναι  απλή. Αυτό που μετράει είναι η πορεία. Να αγωνίζεσαι χωρίς να ρωτάς αν θα νικήσεις ή θα νικηθείς, για να μπορέσεις να δεις το πού πρέπει να πας, πήγαινε  πίσω στην αρχή εκεί που το σκοτάδι καλύπτει τα πάντα και βαθιά μέσα σου υπάρχει μια φλόγα που σιγοκαίει. Να’ χεις το θάρρος να κοιτάξεις μέσα σου και μόλις δεις το φως που καίει να το φέρεις στην επιφάνεια της απεραντοσύνης  σου, και τότε, μόνο τότε να κάνεις το πρώτο βήμα της ζωής και την διαδρομή σου προς το άφταστο.”

(Νίκος Καζαντζάκης, Ασκητική)

Γεννιόμαστε στο σκοτάδι και η πορεία μας είναι προς το φως, από την ύλη  στο άυλο. Αυτήν την πορεία από το σκοτάδι στο φως την βρίσκω  συγκλονιστική εκεί ακριβώς  βρίσκεται και ολόκληρη η ουσία της ζωής μας….

Χρύσα Σουγιούλ (από την πρώτη θεματική ενότητα: Αστική μοναξιά. Δημιουργήθηκε μέσα στην περίοδο του δεύτερου lockdown)

“Ποιο νόημα έχει η ζωή του ανθρώπου στη γη; Ίσως να βρεθήκαμε εδώ για να ανυψωθούμε πνευματικά. Αν  η ζωή μας τείνει σε έναν πνευματικό πλούτο, τότε ίσως η τέχνη είναι ένας τρόπος προσέγγισης αυτού του σκοπού. Αυτό πιστεύω με τον τρόπο που ορίζω τη ζωή. Η τέχνη πρέπει να βοηθά τον άνθρωπο στην πνευματική του εξύψωση”  

(Αντρέι Ταρκόφσκι)


Χρύσα Σουγιούλ

Από την πρώτη στιγμή  που έπιασα την camera  στα χέρια μου ένιωσα την ανάγκη να αποτυπώσω  τον αέναο διάλογο μεταξύ του φωτός και της σκιάς. Η Σκιά σε λαογραφικές δοξασίες πολλές φορές λαμβάνει άυλη υπόσταση, ως υπερφυσικό ον, φάντασμα, αερικό, καθώς και ως μεταθανάτια επιβίωση του ανθρώπου, ή της ψυχής του. Όσον αφορά τον τρόπο του πώς αντιλαμβάνομαι την δική μου σκιά … η σκιά μου συμβολίζει τον άυλο εαυτό μου και τις εσωτερικές βαθύτερες σκέψεις μου.

Στα αυτοπορτρέτα μου τις πιο πολλές φορές νιώθω να γίνομαι ένα με τον ενεργειακό περιβάλλοντα χώρο κι αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να πάρω την μορφή και το σχήμα που θέλω και έχω στο μυαλό μου. Μια σκέψη, ιδέα,  εικόνα δημιουργείται μέσα στο μυαλό μου πλάθεται δουλεύεται στη συνέχεια για αρκετό καιρό και μόνο τότε όταν έχει υλοποιηθεί μέσα μου γίνεται φωτογραφία.


Χρύσα Σουγιούλ

Η φωτογραφία για εμένα είναι το μέσο για να μεταφέρω τις άυλες εικόνες μου  και να  μοιραστώ  τους φαντασιακούς κόσμους μου, τους κόσμους  αυτούς, που έφτιαχνα στο μυαλό μου από παιδί. Με την  φωτογραφία  σε σχέση  με τις υπόλοιπες  τέχνες έχω  τη δυνατότητα  να ταξιδέψω χωρίς να χρειάζεται  να προσδιορίσω  το παρελθόν, το  παρόν ή το μέλλον…  Η φωτογραφία  μπορεί  να είναι  ένα από αυτά ή ταυτόχρονα και τα τρία.

“Oι άνθρωποι πιστεύουν ότι το κενό σημαίνει ανυπαρξία. Αλλά δεν είναι έτσι. Συνήθως σκεφτόμαστε ότι το κενό είναι τίποτα. αυτό είναι ψέμα…. Το κενό είναι μια άτακτη πληρότητα, ένας κόσμος πυκνοκατοικημένος από φαντάσματα, όπου η ψυχή περιπλανιέται ψαχουλεύοντας”

(Χένρυ Μίλλερ)


Χρύσα Σουγιούλ

Point zero – Σημείο μηδέν  εκεί όπου ο χώρος  και ο χρόνος σταματούν  εκεί ακριβώς  είναι  το σημείο  όπου μπορούμε να κάνουμε την υπέρβαση. Είναι το σημείο όπου μπορούν να συμβούν πολλά, το σημείο όπου έχουμε τις δυνατότητες να αντιληφθούμε και να “δούμε” αρκετά από αυτά που  συνήθως δεν βλέπουμε. Η  φωτογραφία  σε σχέση  με τις υπόλοιπες  τέχνες έχει την δυνατότητα  να με ακολουθήσει σε αυτήν την υπέρβαση… και να γίνει το μέσο  που θα τη μεταφέρει…


Η Χρύσα Σουγιούλ επιλέγει … Renée Revah

Renée Revah

Δημιουργία… Μαγεία… Ζωή… Γένεσις… Αυτές ακριβώς  οι λέξεις   μου ήρθαν στο μυαλό  όταν είδα πριν από δυο χρόνια για πρώτη φορά την φωτογραφία  της Renée Revah .. από εκείνη την στιγμή  αναθεώρησα αρκετά τις απόψεις μου για την τέχνη της φωτογραφίας και θέλησα να μάθω περισσότερα για αυτήν!!


Info (σε πρώτο πρόσωπο)

Σεπτέμβρη του 2020  στο ξεκίνημα  του δεύτερου lockdown αποφάσισα να ασχοληθώ  με την φωτογραφία και να κάνω το πρώτο  μου κλικ. Οι φωτογραφίες  μου είναι όλα αυτά που είδα, έζησα,  γεύτηκα, αισθάνθηκα,  βίωσα,  έμαθα.

Οι τέχνες δεν έχουν  σύνορα. Συνομιλούν μεταξύ τους και η μια συμπληρώνει την άλλη.  Σπούδασα τρία  σύγχρονη κεραμική τέχνη. Σε αυτά τα τρία χρόνια  στην σχολή  έκανα τρία χρόνια ιστορία τέχνης και ελεύθερο σχέδιο. Δύο χρόνια  ελεύθερο σχέδιο και ζωγραφική στο Καλλιτεχνικό εργαστήρι Ε.Ρ.Τ.ΕΚ.Ο. του Δήμου Κορυδαλλού. Ένα χρόνο σεμινάρια Ιστορία τέχνης  του Ιαπωνικού πολιτισμού στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο. Ένα χρόνο σεμινάρια  Ιστορία τέχνης  (Η πολιτική και η επίδραση  της στα καλλιτεχνικά κινήματα του 20ού αιώνα με την Ιστορικό τέχνης  Μαρία Πούλου στη Δημοτική πινακοθήκη του Δήμου  Νίκαιας-Ρέντη). Ένα χρόνο μαθήματα φωτογραφίας  στο καλλιτεχνικό εργαστήρι Ε.Ρ.Τ.ΕΚ.Ο. στο τμήμα φωτογραφίας. Για το έτος 2021 παρακολουθώ το σεμινάριο από τον κινηματογράφο στην φωτογραφία στην σχολή diadromes seminar, καθώς επίσης σεμινάρια εισαγωγής στην καλλιτεχνική φωτογραφία με τον Λουκά Βασιλικό.