Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Ντοστογιέφσκι

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Ντοστογιέφσκι

Το 2021 γιορτάζονται παγκοσμίως τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Φ.Μ. Ντοστογιέφσκι και ένα πλήθος εκδηλώσεων προγραμματίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο, στη μνήμη του ίδιου και του έργου του. Το «Ντοστογιεφσκικό μυθιστόρημα» είναι στην πραγματικότητα μυθιστόρημα ιδεών, ιδεών που δεν συζητιούνται, απλά βιώνονται έντονα και στο έπακρο, από παθιασμένους άντρες και γυναίκες, κάτω από ένα πυρετικό, μουχρό φως απελπισίας, πόνου, πάθους και τρέλας.

Με αφορμή την επέτειο της γέννησης του Φ.Μ. Ντοστογιέφσκι, το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης  διοργανώνει ένα πολύπλευρο Project, προτρέποντας τα μέλη του να διεισδύσουν φωτογραφικά στη ζωή και το έργο του συγγραφέα. Το Project περιλαμβάνει μία σειρά εκδηλώσεων, ανάμεσά τους και εκθέσεις φωτογραφίας, εικαστικών τεχνών, artists’ books, βιβλίων με σύγχρονες και παλιές, συλλεκτικές εκδόσεις, διαλέξεις, θεατρικά, σινεμά κλπ. Ανάλογα με τα δεδομένα της πανδημίας το Project θα εξελιχτεί ολόκληρο το 2021, με την προοπτική να γίνουν οι εκθέσεις μετά από το καλοκαίρι.

■ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ Φ. Μ. ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ
Ο κάθε φωτογράφος, επιλέγει ένα βιβλίο από την πλούσια βιβλιογραφία του συγγραφέα, φωτογραφίζει εμπνεόμενος είτε από το σύνολο του βιβλίου, είτε από μια παράγραφο ή από μια φράση του, αλλά ίσως κι από τη ζωή του. Το φωτογραφικό αποτέλεσμα θα πρέπει να αφορά τη σύνδεση του φωτογραφικού έργου του κάθε συμμετέχοντα με την προσωπικότητα ή το έργο του Ντοστογιέφσκι.
Οι φωτογράφοι, θα πρέπει να παραδώσουν, ταυτόχρονα με το έργο τους, σε WORD, και το απόσπασμα της επιλογής τους, αναφέροντας τον τίτλο του βιβλίου, από το οποίο προέρχεται και τον εκδοτικό οίκο. Το μέγεθος αυτού, θα πρέπει να κυμαίνεται ανάμεσα στις 30-1500 λέξεις. Αν πρόκειται για μεγαλύτερο κείμενο, τότε, κατατίθεται μία περίληψή του, στο μέγεθος που προαναφέρθηκε.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ των φωτογραφιών που θα υποβληθούν:
Αριθμός εικόνων ανά συμμετέχοντα: 3 έως 15 εικόνες
Μέγεθος του κάθε αρχείου: 1200 dpi, η μεγάλη πλευρά
Ημερομηνία πρώτης λήξης συμμετοχών: 31η Μαρτίου 2021
Τα έργα (ακόμη και αν στην πρώτη φάση είναι προσχέδια ή ημιτελή) αποστέλλονται με αυτόν τον τίτλο μέσω we transfer, στην υπεύθυνη του project, Κατερίνα Μπάτζιου (katerinatbatziou@gmail.com, τηλ. 6948082016)

■ ARTIST’S BOOK με θέμα τον Ντοστογιέφσκι
Το όνομα του συγγραφέα θύμιζε πάντα κάτι παλιά βιβλία, από τα ελάχιστα που κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Με μυστηριώδη εξώφυλλα και άκρως μεστό περιεχόμενο, γεμάτο ανθρώπινο πόνο και πάθη. Σε αυτή την συγκυρία του εορτασμού των 200 χρόνων από τη γέννηση του συγγραφέα, το ΦΚΘ απευθύνει κάλεσμα για υποβολή έργων που θα αφορούν ένα artist’s book, ένα αυτούσιο καλλιτεχνικό έργο, που να φέρει όλο αυτό το βάρος και τη νοσταλγία της αισθητικής και του περιεχομένου ενός βιβλίου του Ντοστογιέφσκι.
Συμμετέχουν καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη Ρωσία.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ των έργων που θα υποβληθούν:
Αrtist’s book μεγέθους περίπου Α4 και όγκου περίπου ενός μέτριου βιβλίου.
Ημερομηνία πρώτης λήξης συμμετοχών: 31η Μαρτίου 2021
Φωτογραφία του βιβλίου (αρχικά έστω και σε μη τελική μορφή) θα αποστέλλεται στον υπεύθυνο του project, Θανάση Ράπτη (raptisthanassis@gmail.com, τηλ. 6973221887).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Είτε δοθεί παράταση, είτε όχι, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν δηλώσει μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία το ότι εργάζονται για τη συγκεκριμένη συμμετοχή τους, ώστε να τους δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την ολοκλήρωση των εργασιών τους.