Flor Garduño – Εικόνες από ένα διαφορετικό Μεξικό

Flor Garduño – Εικόνες από ένα διαφορετικό Μεξικό

Κάθε φωτογραφία… είναι ένας μικρός θρύλος για την ομορφιά, το σεξ, το θαύμα και την οικεία ζωή των γυναικών.

Flor Garduño

Η Flor Garduño είναι μια από τις κορυφαίες φωτογράφους του Μεξικό, η δουλειά της οποίας είναι εμπνευσμένη από τους ανθρώπους, το τοπίο, τη λογοτεχνία και την τέχνη της πατρίδας της. Βαθιά συγκινημένη από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αυτόχθονες πληθυσμοί της χώρας, το έργο της Garduño αναφέρεται συχνά στην παραδοσιακή μεξικανική ζωή, την εικονογραφία και τη λαογραφία.

Flor Garduño

Η Flor Garduño γεννήθηκε στο Μεξικό το 1957. Η Garduño σπούδασε εικαστικά στην Antigua Academia de San Carlos (UNAM), όπου διδάχθηκε από την Ούγγρο φωτογράφο, Kati Horna, η οποία θα είχε διαρκή επιρροή στη δουλειά της. Όταν αποφοίτησε, η Garduño άρχισε να εργάζεται για τον Manuel Álvarez Bravo, τον πιο διάσημο φωτογράφο του εικοστού αιώνα του Μεξικό, ο οποίος της δίδαξε πολλές από τις επίσημες τεχνικές του μέσου.

Flor Garduño

Το 1981, η Garduño εργάστηκε στο τμήμα Δημόσιας Εκπαίδευσης υπό την επίβλεψη της φωτογράφου Mariana Yampolsky. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου επισκέφτηκε την ύπαιθρο του Μεξικό για να φωτογραφίσει αγροτικές κοινότητες για σχολικά βιβλία του δημοτικού σχολείου. Βαθιά συγκινημένη από τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε ο αυτόχθονος πληθυσμός που συνάντησε στα ταξίδια της, η Garduño προσπάθησε έκτοτε να αναφερθεί στην παραδοσιακή μεξικανική ζωή, την εικονογραφία και τη λαογραφία στο έργο της. Η δουλειά της αντανακλά μια βαθιά σύνδεση με το φυσικό τοπίο, επηρεασμένη από την παιδική της ηλικία καθώς μεγάλωσε σε μια αγροτική κοινότητα. Η φωτογραφία της περιλαμβάνει συχνά μοτίβα και βαρείς συμβολισμούς για να μεταφέρει την ποίηση και την έκφραση στο κέντρο της δουλειάς της.

Η φωτογραφία δείχνει πάντα πτυχές πραγμάτων ή άλλων ανθρώπων που δεν γνωρίζετε, που αποκαλύπτονται μέσω της φωτογραφικής διαδικασίας.

Flor Garduño

Flor Garduño

Το στυλ της Garduño συχνά ορίζεται από μια αισθησιακή θηλυκότητα, χρησιμοποιώντας το γυμνό σώμα ως χώρο για μυστικιστικές και ασυνείδητες ιδέες. Ταυτόχρονα, η καλλιτέχνις κάνει μια συνεχή προσπάθεια να εξερευνήσει τις κοινωνικές πολυπλοκότητες στην πολιτιστική ιστορία της χώρας της. Η παραγωγή της Garduño στις αρχές της δεκαετίας του 2000 χαρακτηρίζεται από γυμνά που περιπλέκουν τη γυναικεία ανατομία, αρθρώνοντας τo γυμνό ενσωματωμένo με αντικείμενα από τον φυσικό κόσμο. Για την Garduño, η μοναδικότητα των σωμάτων είναι η ομορφιά τους. Στην εισαγωγή του φωτογραφικού της βιβλίου «Inner Life» η Veronica Volklow σημειώνει: «οι εικόνες της Garduño φαίνεται να έχουν κλαπεί, όχι από το δρόμο, την ύπαιθρο, το στούντιο, αλλά από μια βαθιά οικεία διάσταση…Κάθε σώμα είναι σαν ένα αστέρι. Εκπέμπει μια ομορφιά που αναδύεται μέσα από έναν πλούτο που ξεχειλίζει … Οι εικόνες στη δύναμη, την ευθραυστότητα και την ομορφιά τους είναι τελικά μελέτες της ανθρωπότητας».

Flor Garduño

Η Garduño  απευθύνεται στον χρόνο — παρελθόν, παρόν και μέλλον — ταυτόχρονα μέσα από τις φωτογραφίες της. Μέσα από τις φωτογραφίες της γινόμαστε μάρτυρες της αργής πορείας από τη ζωή στο θάνατο, που διακόπτεται από κωμικά ατυχήματα, παιδικό παιχνίδι, λειτουργικές τελετές και ερωτική ανάπαυση.

Τα μοντέλα είναι φίλοι μου: αυτές οι φωτογραφίες περιλαμβάνουν στιγμές συνενοχής που μόνο ένας φίλος θα μπορούσε να δεχτεί. Εάν δεν υπάρχει συμπάθεια μεταξύ του μοντέλου και του φωτογράφου, αυτό το είδος δουλειάς δεν μπορεί να γίνει.

Flor Garduño

Η Garduño έχει ενσταλάξει από τα χρόνια της μόρφωσής της στο Μεξικό την πεποίθηση ότι υπάρχει μια λεπτή ομορφιά και μια πρωταρχική ποιότητα στα πιο απλά πράγματα που αποτυπώνει στις φωτογραφίες της. Οι δυνατές συνθέσεις της διαθέτουν μια αύρα ποιητικής μεταφοράς. Οι εικόνες έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη εμποτισμένη με τοπικά σύμβολα, καθώς και παγκόσμια στοιχεία που αγγίζουν όλη την ανθρωπότητα. Ένα μυστηριώδες φυσικό φως τυλίγει τα θέματα της Garduño δημιουργώντας μια μοναδική προσωπική ασπρόμαυρη ατμόσφαιρα που τονίζει τις ιερές πτυχές και την ομορφιά που αποκαλύπτει σε οικεία πρόσωπα και αντικείμενα.

Flor Garduño

Η Garduño έχει εκδώσει αρκετά βιβλία, το πρώτο από τα οποία, το Magia del Juego Eterno, εκδόθηκε το 1986. Η δουλειά της έχει εκτεθεί διεθνώς και περιλαμβάνεται στις συλλογές του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη, του Ινστιτούτου Τέχνης του Σικάγο, του Μουσείο Καλών Τεχνών στο Χιούστον κ.ά. Έχει επίσης λάβει βραβείο Kodak για το βιβλίο της «Μάρτυρες του Χρόνου».

Flor Garduño