Edward Weston

Edward Weston

1

Edward Weston

“Δεν βλέπω κανένα λόγο για την καταγραφή του προφανούς”

Edward Weston

Ο Edward Weston γεννήθηκε το 1886 στο Highland Park του Illinois και παρακολούθησε το σχολείο μέσης εκπαίδευσης του Oakland.Όταν ήταν δέκα έξι ετών ο πατέρας του του έδωσε μια φωτογραφική μηχανή Kodak Bulls-Eye και άρχισε να φωτογραφίζει στο αγρόκτημα της θείας του και στα πάρκα του Σικάγου.

Edward Weston

Το 1906, μετά τη δημοσίευση της πρώτης του φωτογραφίας στο Camera and Darkroom, ο Weston μετακόμισε στην Καλιφόρνια. Μετά από σύντομη δουλειά ως επιθεωρητής για το Σαν Πέδρο, το Λος Άντζελες και το σιδηροδρομικό σταθμό Salt Lake Railroad, άρχισε να εργάζεται ως πλανόδιος φωτογράφος παιδιών, κατοικίδιων ζώων και κηδειών. Συνειδητοποιώντας την ανάγκη επίσημης εκπαίδευσης, το 1908 ο Weston επέστρεψε ανατολικά και παρακολούθησε το Κολέγιο Φωτογραφίας του Illinois.

Edward Weston

Παντρεύτηκε την Flora Chandler το 1909 και απέκτησε τέσσερις γιους. Μεταξύ 1911 και 1922 ο Weston είχε δικό του  στούντιο πορτρέτου στο  Tropico της Καλιφόρνια. Έγινε επιτυχημένος φωτογράφος πορτραίτου  δουλεύοντας  τις τεχνικές soft-focus και Pictorial style.

Edward Weston

Γι αυτή του την δραστηριότητα  κέρδισε πολλά επαγγελματικά βραβεία. Άρχισε επίσης να δημοσιεύσει τα άρθρα στα περιοδικά  American Photography, Photo Era και  Photo-Miniature  όπου εξέδωσε το 1917 το άρθρο του “μέθοδοι Weston” που αφορούσε το  μη συμβατικό πορτρέτο.

Edward Weston

Μετά από μια έκθεση μοντέρνας τέχνης που παρακολούθησε στο Σαν Φρανσίσκο το 1915, ο Weston έγινε όλο και περισσότερο δυσαρεστημένος με την εργασία του. Μέχρι το 1920 πειραματιζόταν με το hard-edged style.

Edward Weston

“… μέσα από αυτό το φωτογραφικό μάτι θα είστε σε θέση να κοιτάξετε έξω σε ένα νέο κόσμο του φωτός, έναν κόσμο που ως επί το πλείστον είναι ανεξερεύνητος, ένας κόσμος που περιμένει να ανακαλυφθεί και αποκαλυφθεί”

Edward Weston

Το 1922 ο Weston ταξίδεψε στο Οχάιο για να επισκεφτεί την αδελφή του και πήρε τις φωτογραφίες των εγκαταστάσεων χάλυβα Armco. Αυτές οι βιομηχανικές φωτογραφίες, παρόμοιες με την εργασία από Sheeler, ήταν  εικόνες ειλικρινείς, και αληθινές . Ο Weston έγραψε αργότερα, “η φωτογραφική μηχανή πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να καταγράφει  τη ζωή, για την απόδοση της ουσίας του ίδιο του θέματος , οποίο και αν είναι αυτό , είτε  γυαλισμένος χάλυβας είτε  συνταρακτική σάρκα.”

Edward Weston

Από το Οχάιο πήγε στη Νέα Υόρκη και συνάντησε τον Alfred Stieglitz, Paul Strand και Charles Sheeler Εκείνη την περίοδο ο Weston αρνήθηκε τον Πικτσουραλισμό και άρχισε μια περίοδος αυτοανάλυσης και αυτοπειθαρχίας κάνοντας και  ταξίδια στο Μεξικό.

Edward Weston

Το 1923 άνοιξε ένα στούντιο με τη μαθητευόμενη και ερωμένη του Tina Modotti, της οποίας  έκανε τα σημαντικά πορτρέτα και τις μελέτες του πάνω στο γυμνό.

Μέσω της Modotti, που έγινε γρήγορα ολοκληρωμένη φωτογράφος ο Weston έγινε φίλος με τους καλλιτέχνες της μεξικάνικης αναγέννησης συμπεριλαμβανομένου του Rivera, Siqueiros, και Orozco.

Edward Weston

Το 1924 Weston εγκατέλειψε τη χρήση των τεχνικών soft-focus  εξ ολοκλήρου και άρχισε να  μελετά φυσικές φόρμες. Επέστρεψε στην Καλιφόρνια μόνιμα το 1926 και άρχισε την εργασία για την οποία είναι επάξια διάσημος, φυσικές φόρμες, close-ups, γυμνά και τοπία.

Edward Weston

Το 1932 εγινε μέλος της ομάδας ” f/64″μαζι με τον Ansel Adams, Imogen Cunningham, Consuelo Kanaga και άλλους. Επέλεξαν αυτόν τον οπτικό όρο επειδή έθεταν συνήθως τους φακούς τους σε εκείνο το άνοιγμα για να εξασφαλίσουν τη μέγιστη οξύτητα εικόνας στο μεγαλύτερο του βάθος πεδίου.

Edward Weston

“Για να συνθέσουμε ένα θέμα καλά σημαίνει μόνο να το δούμε και να το παρουσιάσουμε με τον δυνατότερο δυνατό τρόπο”

Edward Weston

Η τέχνη του Edward Weston, ένα βιβλίο σχεδόν 40 φωτογραφιών, δημοσιεύθηκε το ίδιο έτος.  Ήταν ο πρώτος φωτογράφος που του απονέμεται μια υποτροφία Guggenheim το 1937.

Μια σημαντική έκθεση 300 έργων  του  Weston διοργανώθηκε στο μουσείο μοντέρνας τέχνης της Νέα Υόρκη το 1946.

Edward Weston

Το επόμενο έτος ο Weston άρχισε τα πειράματα με την έγχρωμη φωτογραφία και αποτέλεσε το αντικείμενο της  ταινίας ”ο φωτογράφος”,  του Willard Van Dyke.
Η εργασία του άρχισε να παρακωλύεται  από  την ασθένεια parkinson. Πήρε τις τελευταίες φωτογραφίες του το 1948 στο Point Lobos. Κατά τη διάρκεια των επόμενων 10 ετών σταδιακά καθίσται ανίκανος να φωτογραφίζει και επόπτευε την εκτύπωση των φωτογραφιών όλης του της ζωής από τους γιους του, Brett και Cole.

Edward Weston

Για τα 50 χρόνια στη φωτογραφίας το portfolio του δημοσιεύθηκε το 1952 με φωτογραφίες εκτυπωμένες από τον γιο του Brett. Ένα ακόμα μεγαλύτερο έργο εκτύπωσης πραγματοποιήθηκε μεταξύ του 1952 και του 1955. Το Smithsonian Institution μέσω μιας εκδήλωσης “Ο κόσμος του Edward Weston”, το 1956, απέδωσε φόρο τιμής στα αξιοσημείωτα επιτεύγματά του στην αμερικανική φωτογραφία. Ο Edward Weston πέθανε την 1η Ιανουαρίου 1958 στο σπίτι του στο Wildcat Hill, στο Carmel της Καλιφόρνιας. Οι στάχτες του Weston σκορπίστηκαν στον Ειρηνικό Ωκεανό στην παραλία Pebbly στο Point Lobos.

Edward Weston

Ο Ansel Adams θα πει γι αυτόν:  “Ο Weston είναι, υπό την πραγματική έννοια, ένας από τους λίγους δημιουργικούς καλλιτέχνες σήμερα. Η εργασία του φωτίζει το ανθρώπινο εσωτερικό ταξίδι προς την τελειότητα του πνεύματος”.

Edward Weston