Anja Nemi – στην τέχνη της προσωπικής μεταμόρφωσης ή της αυτοφωτογράφησης

Anja Nemi – στην τέχνη της προσωπικής μεταμόρφωσης ή της αυτοφωτογράφησης

Θέλω να μιλήσω για το πώς είναι να είσαι άνθρωπος, πώς είναι να είσαι γυναίκα, αλλά ποτέ πώς είναι να είσαι εγώ

Anja Niemi

Η Anja Niemi είναι μια Νορβηγίδα φωτογράφος που λατρεύει την πράξη της μεταμόρφωσης. Έχοντας το ενδιαφέρον από την παιδική της ηλικία για την υποκριτική και την αφήγηση, η Anja χρησιμοποιεί τη φωτογραφία για να ζωντανέψει τις ιστορίες και τους χαρακτήρες της μέσω εικόνων στις οποίες απεικονίζεται η ίδια, δημιουργώντας απαιτητικές αυτοπροσωπογραφίες σε tablo vivants.

Anja Niemi

«Όταν άρχισα να φωτογραφίζω για πρώτη φορά, συνειδητοποίησα ότι μπορούσα να δημιουργήσω ιστορίες μόνη μου και εντελώς χωρίς λόγια. Θα μπορούσα επιτέλους να μετατρέψω τις ιδέες μου σε κάτι απτό».

Χρησιμοποιεί το φυσικό φως και το μοντάζ για να βελτιώσει τους φανταστικούς κόσμους της, που εξισορροπούν την ομορφιά και το μυστήριο, τον ρεαλισμό και το θέατρο. Με το να μην εμφανίζει τις περισσότερες φορές ο πρόσωπό της, η Anja θέτει ερωτήματα για την ταυτότητα και την ανθρωπότητα, αντί για τον εαυτό της, ενώ ο προσωπικός της κόσμος παραμένει άπιαστος.

Anja Niemi

Εξερευνά πτυχές της γυναικείας ταυτότητας μέσα από ατμοσφαιρικές, προσεκτικά κατασκευασμένες σκηνές, τις οποίες σκηνοθετεί, τραβάει και παίζει εντελώς μόνη της. Η πραγματικότητα και ο σουρεαλισμός ανακατεύονται στις εικόνες της, οι οποίες συχνά δίνουν μια αίσθηση μυστηρίου ή ανησυχίας που βρίσκεται κάτω από τις άψογες επιφάνειές τους.

Η πιο σημαντκή σειρά φωτογραφιών της  είναι το Darlene & Me. Όπως εξηγεί η Niemi, η ιστορία «ξεκίνησε με το περιεχόμενο μιας βαλίτσας από το 1959… ανήκε σε μια σύμβουλο ομορφιάς ονόματι Darlene και περιείχε δείγματα μακιγιάζ, μπροσούρες και τις αποδείξεις από τις πωλήσεις της. Τα περισσότερα δείγματα έμοιαζαν να είναι ανέγγιχτα, αλλά υπήρχαν ξεκάθαρα ίχνη από τα δάχτυλά της στα κραγιόν. Από τις αποδείξεις φαίνεται πως  τον Αύγουστο του 1960 η Darlene πούλησε ένα βάζο Liquid Beauty και ένα Temptress’s Hairspray — και τα δύο ήταν για τον εαυτό της. Μετά από αυτό δεν έκανε άλλες πωλήσεις.

Anja Nemi

«Η ιστορία αυτή μού άφησε την αίσθηση της αποτυχημένης προσπάθειας επιτυχίας μιας γυναίκας» εξομολογείται η Niemi. Η γυναίκα που σκεφτόμουν έγινε ο μοναδικός χαρακτήρας της σειράς μου, Darlene & Me. Απομονωμένη σε ένα νοικιασμένο σπίτι στην έρημο της Καλιφόρνια, ανέλαβα την Darlene για να αφηγηθώ την ιστορία της περίπλοκης σχέσης του φανταστικού μου χαρακτήρα με τον εαυτό της. Το Darlene & Me απεικονίζει δύο γυναίκες, φωτογραφημένες μαζί σε στιγμές επικοινωνίας,  σύγκρουσης ή απλώς παρέα η μια με την άλλη …. Και οι δύο είναι, φυσικά, η ίδια γυναίκα».

Η Niemi έχει περιγράψει πως οι αγώνες της με τη δυσλεξία και το κοινωνικό άγχος ήταν αρχικά εμπόδιο για έναν επίδοξο αφηγητή. Η φωτογραφία ήταν ο τρόπος της να δημιουργεί δραματικές αφηγήσεις χωρίς λόγια. Και, σημειώνει, «… ήξερα αμέσως ότι έπρεπε να ελέγξω κάθε στοιχείο της διαδικασίας μόνη μου για να νιώσω άνετα».

Τα αποτελέσματα είναι φωτογραφίες οικείες αλλά απομακρυσμένες. «Θα μπορούσα να ήμουν περήφανη που αποκαλούσα τον εαυτό μου αυτοπροσωπογραφιστή, αν ήμουν σίγουρη ότι αυτό ήμουν», παρατηρεί. «Συχνά έχω προβληματιστεί για το πώς κατέληξα να κάνω αυτό που κάνω, αλλά κοιτάζοντας πίσω στην αρχή, είναι λογικό. Χρησιμοποιούσα το σώμα μου για να πω ιστορίες σε ένα σκηνικό που με έκανε να νιώθω άνετα, μόνη».

Anja Nemi

Tags: