Η Ευγενία Γεωργακάκου επιλέγει …

Η Ευγενία Γεωργακάκου επιλέγει …

Για το photologio, η φωτογράφος Ευγενία Γεωργακάκου ανασύρει από το προσωπικό της αρχείο 4+1 αγαπημένες της φωτογραφίες, και μας τις παρουσιάζει μαζί με προσωπικές σκέψεις και αναμνήσεις …


Ευγενία Γεωργακάκου

Ονειρεύτηκα τόσα πολλά
αλλά τι σημασία έχει.

Συλλογιζόμουν λοιπόν ένα σωρό πράγματα
ώσπου έφτιαξα μια ολόκληρη ζωή
έξω απ το κόσμο…

(Τάσος Λειβαδίτης)


Ευγενία Γεωργακάκου

«Μ’ αρέσει άμα σωπαίνεις» 

Μ’ αρέσεις άμα σωπαίνεις,
επειδή στέκεις εκεί σαν απουσία

κι ενώ μεν απ’ τα πέρατα με ακούς,
η φωνή μου εμένα δεν σε φτάνει.

Μ’ αρέσεις άμα σωπαίνεις,
επειδή στέκεις εκεί σαν απουσία.

Μακρινή κι απαρηγόρητη.

(Pablo  Neruda)


Ευγενία Γεωργακάκου

«Ενόραση»  

Αιχμάλωτο φως…
Μα δες εκεί στις σχισμές
Πώς δραπετεύει!

Ανυπόμονα
θροΐζει η καρυδιά
Οσμή χώματος.

Στο σκεβρό σκαρί
ξεφτίδι το όνομα
σε λήθης ρότα.

 (Βασίλης Δ. Παπαβασιλείου)


Ευγενία Γεωργακάκου

«Η επιστροφή της Ευρυδίκης»

… ξέρω
ότι
το δέντρο
όπου
εφάνταξε
είναι
το δέντρο
της ζωής
μονάχα

είναι
το δέντρο
το μονάκριβο
που
τα λουλούδια
του
ελέγαν
πάντα
το
τραγούδι
της
χαράς
μου
κι είν’ η Ευρυδίκη

η Ευρυδίκη που έρχεται και φεύγει
και ΞΑΝΑΡΧΕΤΑΙ.

(Νικος Εγγονόπουλος)


Η Ευγενία Γεωργακάκου επιλέγει … Emmet Gowin

Emmet Gowin

O Gowin, ξεκίνησε να αποτυπώνει πορτρέτα της συζύγου και της ευρύτερης οικογένειάς του στη Βιρτζίνια. Ο φακός του εισβάλλει σε προσωπικά στιγμιότυπα, σε συνηθισμένες στιγμές της καθημερινής ζωής, σε μακροχρόνια βλέμματα, σε πρόσωπα φαινομενικά οικεία που διαπερνούν το ένα το άλλο. Ωστόσο, οι φωτογραφίες του ξεπερνούν την τεκμηρίωση. Η ευαισθησία  στις αποχρώσεις των καθημερινών γεγονότων σε συνδυασμό με τις κομψές συνθέσεις εμποτίζουν με βαρύτητα  τις φωτογραφίες του.

Επιλέγω μια εικόνα του, σκεπτόμενη τα λόγια του:

 “Η τέχνη είναι η παρουσία κάτι μυστηριώδους που σε μεταφέρει σε ένα μέρος όπου η ζωή αποκτά μια καθαρότητα που συνήθως της λείπει, μια διαφάνεια , μια παραστατικότητα, μια πληρότητα


Info:
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Σπάρτη,  έχω σπουδάσει Παιδαγωγικά και εργάζομαι σαν  εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Έζησα κάποια χρόνια στην Αθήνα και στη συνέχεια  στον Βόλο όπου κατοικώ μόνιμα τα τελευταία χρόνια.
Η επαφή μου με τον κόσμο της φωτογραφίας ξεκίνησε  το 2016, όταν άρχισα  να παρακολουθώ το εργαστήρι φωτογραφίας  του Δήμου Βόλου, με επιβλέποντα καθηγητή τον Λέοντα Μουρτζούκο. Από το 2018  είμαι μέλος της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου και από το 2020 μέλος του Δ.Σ.
Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια καλλιτεχνικής φωτογραφίας με τον Πλάτωνα Ριβέλλη,  τον Λουκά Βασιλικό και τον Γιάννη Στρατουδάκη.
Έχω πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου. Το 2019 συμμετείχα στην έκθεση  του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου  Δελφών ( “Ο άνθρωπος και η εικόνα του”), σε επιμέλεια του Πλάτωνα Ριβέλλη, 
Οι φωτογραφίες που παρουσιάζω προέκυψαν κατά την πραγματοποίηση του δεύτερου ατομικού μου project,  σε επιμέλεια  του Λουκά Βασιλικού.