Abelardo Morell – Ο σύγχρονος μάγος της camera obscura

Abelardo Morell – Ο σύγχρονος μάγος της camera obscura

Είναι σημαντικό για μένα αυτό που φωτογραφίζω να υφίσταται μια συγκεκριμένη μεταμόρφωση – να γίνει κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει, να είναι μια άλλη εκδοχή του εαυτού του.

Abelardo Morell

Ο Abelardo Morell γεννήθηκε στην Αβάνα της Κούβας το 1948. Μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες με τους γονείς του το 1962. Ζει με τη σύζυγό του, την κινηματογραφίστρια Lisa McElaney και τα παιδιά του Brady και Laura στο Μπρούκλιν της Μασαχουσέτης.

Τα πρώτα φωτογραφικά πρότυπα του Morell ήταν ο Henri Cartier-Bresson, ο Robert Frank, ο Garry Winogrand και η Diane Arbus, που κυκλοφορούσαν στους δρόμους με φωτογραφικές μηχανές χειρός. Το 1986, η δουλειά του άλλαξε ριζικά καθώς άλλαξαν οι προσωπικές και οι οικογενειακές του συνθήκες. .

Abelardo Morell

Μετά τη γέννηση του πρώτου του παιδιού το 1986, ο Morell βρήκε νέο θέμα στο εσωτερικό του σπιτιού και άρχισε να χρησιμοποιεί μια κάμερα προβολής μεγάλου φορμά. «Άρχισα να φωτογραφίζω σαν να ήμουν παιδί», έγραψε αργότερα. «Αυτή η στρατηγική με έκανε να βλέπω τα πράγματα γύρω μου πιο προσεκτικά, πιο αργά και από πλεονεκτήματα που δεν είχα σκεφτεί πριν».

Η φωτογραφία ήταν τόσο τέλεια προσαρμοσμένη στην ευαισθησία και την κατάστασή μου, που μου έδωσε μια φωνή, μια  τρελή, παράξενη φωνή, στην αρχή. Αλλά ήταν μια φωνή. Θα μπορούσα επιτέλους να βάλω σε εικόνες «εμφιαλωμένα» συναισθήματα παραλογισμού και αποξένωσης – αλλά και χαράς και απόλαυσης.

Abelardo Morell

Η σύνδεση μεταξύ «εικόνων» και «προβολής» είναι το κλειδί των έργων του Abelardo Morell. Ενδιαφέρεται για τις ιστορικές φωτογραφικές τεχνικές: tintype, glass negative, collodion process και άλλα μέσα. Αυτή η τεχνική δίνει στις εικόνες του ένα ζωγραφικό αποτέλεσμα.

Abelardo Morell

Ο Morell ξεκίνησε το 1991 να χρησιμοποιεί  την τεχνική της camera obscura (Η camera είναι μια συσκευή, που αποτελείται από ένα φωτοστεγές κουτί ή δωμάτιο με μια οπή στη μια πλευρά. Το φως από τα αντικείμενα του εξωτερικού περιβάλλοντος, διέρχεται μέσα από την οπή και πέφτει πάνω σε μια επιφάνεια στο εσωτερικό της, όπου τα αναπαράγει. Τα αντικείμενα αποτυπώνονται ανεστραμμένα, αλλά με τη διατήρηση του χρώματος και της προοπτικής). Μεταμορφώνοντας ολόκληρα δωμάτια σε κάμερες καλύπτοντας τα παράθυρα και εισάγοντας μια μικρή τρύπα, φωτογράφισε τον έξω κόσμο όπως προβάλλεται σε διάφορους εσωτερικούς χώρους. Ξεκίνησε λοιπόν  φτιάχνοντας ασπρόμαυρες εικόνες στο σπίτι του πριν ταξιδέψει αναζητώντας άλλες τοποθεσίες για τις παράξενες, αποπροσανατολιστικές εικόνες του. Αυτή η προβολή / αποτύπωση προσπαθεί να δημιουργήσει ένα παράδοξο αποτέλεσμα  και βλέπεις τεράστιους χώρους σε μικρά δωμάτια. Το οικιακό περιβάλλον καλύπτεται με μια τεράστια εικόνα μεγαλύτερη από τις διαστάσεις του δωματίου. Τα καθημερινά στοιχεία αποτελούν μέρος αυτής της προβολής και αφήνουν το στίγμα της μέσα από σκιές και αντανακλάσεις. Η κολοσσιαία δυσαναλογία του περιεχομένου και της δομής  δημιουργούν ένα  όμορφο και παράδοξο αποτέλεσμα.

Abelardo Morell

Το 2005 ο Morell στράφηκε στην παραγωγή έγχρωμων έργων camera obscura και τελικά ενσωμάτωσε τεχνικές βελτιώσεις. Άρχισε να χρησιμοποιεί φακό διόπτρας, ένα οπτικό εργαλείο που μειώνει σημαντικά τον χρόνο έκθεσης και αυξάνει τη φωτεινότητα και την ευκρίνεια της εικόνας. Για μερικές εικόνες, χρησιμοποίησε ένα πρίσμα για να αλλάξει τον προσανατολισμό των προβολών του από την ανάποδη προς τη δεξιά πλευρά προς τα πάνω.

Abelardo Morell

Ο Morell ξεκίνησε, το 2010, να συλλάβει το μεγαλείο της αμερικανικής Δύσης. Άρχισε να πειραματίζεται με μια φορητή κάμερα σκηνής με φακό περισκοπίου στην κορυφή. Το βρήκε ελκυστικό ότι αυτό που αγνοήθηκε επειδή ήταν κάτω από τα πόδια αποτέλεσε το σκηνικό για αυτές τις εικόνες.

Abelardo Morell

Έχει λάβει μια σειρά από βραβεία και επιχορηγήσεις, που περιλαμβάνουν μια υποτροφία Cintas το 1992, μια υποτροφία Guggenheim το 1994, ένα βραβείο Rappaport το 2006 και μια υποτροφία του Ιδρύματος Alturas το 2009 για τη φωτογράφηση του τοπίου του Δυτικού Τέξας. Έλαβε από το Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας το βραβείο Infinity 2011 στην Τέχνη.
Το έργο του έχει παρουσιαστεί και αποτελεί μέρος της συλλογής πολλών γκαλερί, ιδρυμάτων και μουσείων, συμπεριλαμβανομένων των MoMA, The Whitney Museum of American Art, Metropolitan Art Museum στη Νέα Υόρκη, The Chicago Art Institute, The San Francisco Museum of Modern Art , The Houston Museum of Art, The Boston Museum of Fine Art και The Victoria & Albert Museum στην Αγγλία. Μια αναδρομική έκθεση του έργου του έχει οργανωθεί με το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο, το The Getty και το The High Museum στην Ατλάντα.
Οι δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν φωτογραφικές εικονογραφήσεις του Alice’s Adventures in Wonderland (1998) από την Dutton Children’s Books, A Camera in a Room (1995) από Smithsonian Press, A Book of Books (2002) και Camera Obscura (2004) από τους Bulfinch Press και Abelardo Morell ( 2005), εκδ. Phaidon Press. Οι πρόσφατες δημοσιεύσεις περιλαμβάνουν ένα βιβλίο περιορισμένης έκδοσης του MoMA των εικόνων του «Cliché Verre» με ένα κείμενο του Oliver Sacks.

Η κινηματογραφίστρια Allie Humenuk έχει σκηνοθετήσει το «Shadow of the House», ένα ντοκιμαντέρ σε βάθος για τη δουλειά και την εμπειρία του Morell ως καλλιτέχνη.

Αυτό που με κάνει να θέλω να κάνω φωτογραφίες τώρα είναι απλώς να κοιτάζω χωρίς πολλές προκαταλήψεις. Τα πράγματα ακριβώς κάτω από τα μάτια σας είναι το πιο υπέροχο σύμπαν – αν σας ενδιαφέρει να κοιτάτε με νεανικά μάτια.

Abelardo Morell

Abelardo Morell