Χάρης Κακαρούχας: “Ένα εύθραυστο θαύμα”

Χάρης Κακαρούχας: “Ένα εύθραυστο θαύμα”

Με αφορμή την έκθεση του Χάρη Κακαρούχα «Ένα εύθραυστο θαύμα», που παρουσιάζει στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων από 7 – 24 Νοεμβρίου 2024, το photologio προσέγγισε τον φωτογράφο για μια συνέντευξη. 

Μπορείτε εδώ σε αυτό το video να ακούσετε τις πάντα ενδιαφέρουσες απόψεις του για τη φωτογραφία και γενικότερα για το φωτογραφικό γίγνεσθαι …

 

Ο φωτογράφος κάνει το χρέος του απέναντι στην ανθρώπινη ύπαρξη-παρουσία.
Το εύθραυστο θαύμα του Χάρη Κακαρούχα είναι ένας ύμνος στη φυσικότητα,
ένας ύμνος στην αληθινή φωτογραφία, μια περιήγηση στην ζώνη του αφυπνισμένου βλέμματος.

 

Και όταν αναρωτηθούμε μήπως η φωτογραφία είναι ένα όνειρο πρώτα από όλα η απάντηση είναι…

“Η Διαδικασία του φωτογραφίζω είναι μία εσωτερική αναγνώριση. Και με αυτόν τον τρόπο η φωτογραφία αφού είναι η υλοποίηση ενός εσωτερικ0ύ αισθήματος έχει μια δικιά της ζωή … Η φωτογραφία είναι μια κυψέλη χρόνου ή ενέργειας”.

Ο ίδιος: “δεν γνωρίζει κανένα καταφύγιο απέναντι στο φόβο στο χάος ή στον θάνατο. Ο μόνος τρόπος να γλυτώσουμε απο αυτά , είναι να συναντηθούμε μαζί τους”.

 


Info:
Ο Χάρης Κακαρούχας (www.hariskakarouhas.com) σπούδασε Χαρτογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Οπτική εντύπωση και θεωρία χρώματος στο University of Glasgow (M.Sc) και Φωτογραφία στο University of Derby (Ph.D 2008) (τίτλος διατριβής: «Προσωπογραφία: Εικονίζοντας τον εαυτό»). Σπούδασε διάφορους τρόπους θεραπείας μέσω της τέχνης, καθώς και άλλες πρακτικές σύγχρονης ψυχοθεραπείας. Φωτογραφική του δουλειά έχει δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχουν εκδοθεί τρία φωτογραφικά του λευκώματα: «Στα μονοπάτια του χρόνου» (Εκδόσεις Φωτοχώρος, 1994), «Μετέωρος χρόνος: Ένα πορτραίτο της Κούβας» (2004), το οποίο έχει εκδοθεί σε έξι χώρες της Ευρώπης και έχει βραβευτεί με το European Publishers Award και με το βραβείο «Μήλος» για το καλλιτεχνικό βιβλίο της χρονιάς στην Ελλάδα, και το «Natural Presence» (Εκδόσεις Luminous Eye, 2019). Έχει βραβευτεί επίσης με το Schweppes Photographic Portrait Prize(London National Portrait Gallery) ως επιλαχών. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του πρώτου Eco-Art Festival στην Αθήνα, το οποίο οργανώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (2013). Έχει επιμεληθεί ομαδικές και ατομικές εκθέσεις σε αθηναϊκές αίθουσες τέχνης. Έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό φωτογραφικών εκθέσεων ατομικών και ομαδικών ανά τον κόσμο. Παραδίδει φωτογραφικά βιωματικά σεμινάρια με γενικό τίτλο «Η φωτογραφία ως καθρέφτης». Φωτογραφική δουλειά του βρίσκεται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.