Φωτεινή Ζαγλάρα: “Στο αυτοπορτέτο, είμαι το μέσο για να αφηγηθώ ιστορίες”

Φωτεινή Ζαγλάρα: “Στο αυτοπορτέτο, είμαι το μέσο για να αφηγηθώ ιστορίες”

“Την φωτογραφία την εμπιστεύομαι με κλειστά μάτια”
Foteini Zaglara
Photo-Artist based in Athens, Greece

Η φωτογραφική διαδικασία του αυτοπορτρέτου είναι σαν μια πρόκληση ώστε να προσέξουμε το θέμα κάτι σαν μια δήλωση «είμαι εδώ»;
Όταν ξεκίνησα να βγάζω αυτοπορτρέτα ήταν ένα είδος έκφρασης και ανακάλυψης του εαυτό σου , όσο μεγαλώνω και έχω μια πιο καθαρή εικόνα του ποια είμαι, έχει περάσει σε ένα διαφορετικό επίπεδο. Δεν βγάζω αυτοπορτρέτα για να δείξω πως είναι να είσαι η Φωτεινή, αλλά είμαι το μέσο για να αφηγηθώ ιστορίες.

Από την άλλη βέβαια το αυτοπορτρέτο είναι κάτι που δίνει ιδιαίτερες δυνατότητες και ελευθερίες πιστεύω.
Ακριβώς , αυτά τα δύο στοιχεία  χρησιμοποιώ τα τελευταία χρόνια για να δημιουργήσω “περσόνες”,  δηλαδή τοποθετώ τον εαυτό μου στην ιστορία και στην ταυτότητα μιας άλλης προσωπικότητας, η οποία δεν ταυτίζεται απαραίτητα με στοιχεία της δικής μου προσωπικότητας.

Φωτεινή Ζαγλάρα – This Is Not A Game

Φωτεινή Ζαγλάρα – Rolling Boil

Τι είναι για σένα η μόδα; Στη εποχή που ζούμε κυρίως
Την μόδα την αντιλαμβάνομαι σαν ένα τρόπο έκφρασης.

Έχεις εκφράσει την επιθυμία να κάνεις φωτογραφική ιστορίες από αγαπημένα θέματα. Πες μου πώς μια φωτογραφία μπορεί να διηγηθεί κάτι;
Η κάθε φωτογραφία που δημιουργώ αφηγείται μια ιστορία, την οποία ενισχύουν στοιχεία όπως η έκφραση του ατόμου, το ντύσιμο, τα αντικείμενα, ο χώρος κλπ. Αυτό που θέλω να πετύχω τώρα είναι να δημιουργήσω για ένα συγκεκριμένο θέμα μια σειρά φωτογραφιών, που ενώ οι εικόνες θα πλαισιώνουν το θέμα και θα βοηθούν την αφήγηση, ταυτόχρονα η κάθε μια θα έχει και την δική της ιστορία.

Η διεθνής διάκρισή σου (και συγχαρητήρια για αυτήν) τι σου έμαθε;
Σε ευχαριστώ πολύ. Μου έμαθε πως όταν αγαπάς αυτό που κάνεις και δουλεύεις σκληρά, στο τέλος θα ανταμειφθείς .

Φωτεινή Ζαγλάρα – Between life and death

Φωτεινή Ζαγλάρα – Moment of truth

Τι λαμβάνεις εσύ ως feedback από τους θεατές των φωτογραφιών σου;
Γενικά, λαμβάνω θετικό feedback είτε στα social media, είτε στις εκθέσεις. Αυτό που μου κάνει τρομερή εντύπωση κάθε φορά όμως, είναι το πόσες διαφορετικές ιστορίες και ερμηνείες μπορεί να κρύβει μια φωτογραφία μου. Για παράδειγμα, για την φωτογραφία που κέρδισε το βραβείο (“Rolling Boil”), διάβασα ότι η “πρωταγωνίστρια” μπορεί να βρίσκεται σε μια ονειρική κατάσταση ή να είναι χαμένη μέσα σε κάποια ανάμνηση ή να κατακλύζεται από κάποιο συναίσθημα κλπ.

Αυτή η επικοινωνία είναι επιζητούμενη;
Τα τελευταία χρόνια είναι επιζητούμενη, ειδικά όταν αναφέρομαι σε διαχρονικά ή σε επίκαιρα θέματα όπως η ψυχική ασθένεια, το πένθος, τα στερεότυπα κλπ. Μου αρέσει ο διάλογος που δημιουργείται (είτε στο Instagram είτε στο Flickr) με αφορμή μια εικόνα μου και υπάρχουν και μερικές φορές που ζητάω την άποψη των ατόμων που ακολουθούν την δουλειά μου, για να αντλήσω έμπνευση.

Φωτεινή Ζαγλάρα – Lilium

Οι φωτογραφίες σου έχουν ομορφιά και στυλ. Είναι αυθόρμητη η έκφραση αυτών των χαρακτηριστικών ή την επιδιώκεις;
Όταν ξεκίνησα δεν σκεφτόμουν καθόλου το αισθητικό κομμάτι στις φωτογραφίες μου, το μόνο που ήθελα ήταν να εκφραστώ. Αργότερα, και όταν άρχισα να μελετάω για την τέχνη και τους καλλιτέχνες, να έρχομαι σε επαφή με διάφορα ερεθίσματα, άρχισα να καλλιεργώ την αισθητική μου και να προσέχω πως θα στήσω τις φωτογραφίες μου.

Τα φωτογραφικά σχέδια σου ποια είναι; Αρχίζει ένα ταξίδι πιστεύεις;
Εκτός από μια φωτογραφική σειρά που ετοιμάζω και κάποιες εκθέσεις που θα συμμετέχω στο εξωτερικό, δεν έχω κάνει κάποια σχέδια ειδικά με την όλη ρευστότητα των καταστάσεων.

Ανησυχείς για κάτι;
Όσον αφορά την φωτογραφία όχι, την εμπιστεύομαι με κλειστά μάτια.

————————————–

Βιογραφικό
Η Φωτεινή Ζαγλάρα είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αυτοδίδακτη φωτογράφος με ιδιαίτερη αγάπη στην τέχνη των αυτοπροσωπογραφιών. Εξερευνά τον κόσμο του φανταστικού με έντονη την παρουσία του σουρεαλισμού σε όλα της τα έργα, και βρίσκει την ισορροπία με την πραγματικότητα μέσα από την ερμηνεία που θέλει να δώσει σε κάθε εικόνα της. Έχει διακριθεί σε παγκόσμιους διαγωνισμούς φωτογραφίας, με τελευταία διάκριση τo Εθνικό Βραβείο των Sony World Photography Awards 2022.  Έργα της έχουν εκτεθεί σε γκαλερί στην Ευρώπη και στην Αμερική. 
Φωτεινή Ζαγλάρα