Ο Στέφανος Γιαρέμης επιλέγει …

Ο Στέφανος Γιαρέμης επιλέγει …

Για το photologio, ο φωτογράφος Στέφανος Γιαρέμης ανασύρει από το προσωπικό του αρχείο 4+1 αγαπημένες του φωτογραφίες, και μας τις παρουσιάζει μαζί με προσωπικές σκέψεις και αναμνήσεις …

Στέφανος Γιαρέμης

Φωτογραφίζοντας στο αστικό τοπίο σου δίνει τη δυνατότητα να αποκοπείς προσωρινά από την οποιαδήποτε συμβατική σου σχέση με αυτό, και ως εξωτερικός πλέον παρατηρητής, να ανακαλύψεις με όλους τους δυνατούς τρόπους το πώς έννοιες όπως η συμμετρία και ο ρυθμός εμφανίζονται με διάφορους τρόπους στην ανθρώπινη δραστηριότητα.


Στέφανος Γιαρέμης

Διαφορετικοί πρωταγωνιστές, παράλληλες ιστορίες, κοινοί τόποι. Η φωτογραφία για εμένα αποτελεί επιλεγμένες τομές στον χώρο και στον χρόνο που προσπαθούν να εκφράσουν ένα συναίσθημα που δεν μπορεί να εκφραστεί σε αυτόν τον βαθμό με άλλα μέσα. Για αυτό και μου είναι συνήθως αρκετά δύσκολο το να προσπαθώ να περιγράψω μια φωτογραφία.


Στέφανος Γιαρέμης

Τομές στον χρόνο αποκαλύπτουν διαφορετικές πτυχές μιας ενιαίας πραγματικότητας. Οποιαδήποτε προκαθορισμένη αντίληψη έρχεται διαρκώς αντιμέτωπη με αυτό που εκτυλίσσεται στο τώρα.


Στέφανος Γιαρέμης

Τομές στον χώρο αναλύουν τη δομή και τις υφές του. Νέες μορφές και σύμβολα αναδεικνύονται από την επιλογή επί μέρους στοιχείων.


Ο Στέφανος Γιαρέμης επιλέγει … Joseph Kudelka

Joseph Koudelka

Το “Exiles” του Joseph Koudelka, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με το εισαγωγικό δοκίμιο “On Exile” του Czeslaw Milosz, με τις σκέψεις του τελευταίου σχετικά με την εξορία ως εκτόπιση ενός ατόμου στον χώρο και τον χρόνο, αν και από τα πιο «κλασσικά» φωτογραφικά έργα, είναι από αυτά που θαυμάζω περισσότερο, για τον τρόπο με τον οποίο με τον οποίο απεικονίζει σκηνές από την οπτική του εξόριστου περιηγητή ως εξωτερικό παρατηρητή που εξερευνά διαφορετικά μέρη και συνθήκες. Ειδικά η συγκεκριμένη φωτογραφία μου αρέσει για τον τρόπο που εκφράζει την αλληλεπίδραση ενός παλιού με έναν νέο, αναπάντεχο κόσμο.


Info:
Ο Στέφανος Γιαρέμης γεννήθηκε στην Καβάλα και τα τελευταία χρόνια έχει ζήσει στην Θεσσαλονίκη, την Σάμο, τη Μπολόνια και τη Λέσβο. Έχει σπουδάσει Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ασχολείται με την Υπολογιστική Φυσική και την Φυσική των Υλικών σε ερευνητικό επίπεδο. Ασχολείται με τη φωτογραφία από το 2019, συμμετέχοντας σε φωτογραφικές ομάδες, σεμινάρια και εκθέσεις. Τα θέματά του περιλαμβάνουν κυρίως σκηνές τοπίων με ή χωρίς την ανθρώπινη παρουσία και σκηνές στον αστικό και περιαστικό ιστό.