Ο Sisyphus Kane επιλέγει …

Ο Sisyphus Kane επιλέγει …

Για το photologio, ο φωτογράφος Sisyphus Kane ανασύρει από το προσωπικό του αρχείο 4+1 αγαπημένες του φωτογραφίες, και μας τις παρουσιάζει μαζί με προσωπικές σκέψεις και αναμνήσεις …


Η φωτογραφία με βοηθά να αποτυπώνω το νόημα που κάθε φορά δίνω στη ζωή. Υπάρχει ένα συναίσθημα, μια μνήμη, μια σκέψη, κάτι προσωπικό που ξεκινάει από “μέσα” και με υπαινικτικό τρόπο συναντά το βλέμμα του “άλλου”. Με τη φωτογραφία ελπίζω σε μια επικοινωνία των αισθήσεων, χωρίς λέξεις, αλλά γεμάτη νόημα. 

Χ. Κ.

Χρήστος Κοροβίλας

Σκέφτομαι τον χρόνο και θυμάμαι τον στίχο του Καβάφη: «Το γήρασμα του σώματος και της μορφής μου είναι πληγή από φριχτό μαχαίρι». Μετά βλέπω τις ρυτίδες στην κεραμική γλάστρα και θυμάμαι τα ζαρωμένα χέρια της γιαγιάς μου.


Sisyphus Kane (Χρήστος Κοροβίλας)

Ένα απόγευμα καραντίνας. Οι άνθρωποι κρύβονται στα σπίτια τους από έναν αόρατο εχθρό, περπατάνε με ενοχή και κάθε επαφή μοιάζει παράνομη. Ο υπόλοιπος κόσμος εξακολουθεί να υπάρχει.


Sisyphus Kane (Χρήστος Κοροβίλας)

Έξω από την πόρτα του γραφείου μου. Πόσες ιστορίες ανθρώπων έχουν ανέβει αυτήν τη σκάλα πριν χτυπήσουν το κουδούνι; Αναρωτιέμαι αν οι άνθρωποι αφήνουν κάποιο αόρατο αποτύπωμα στους χώρους που επισκέπτονται.


Sisyphus Kane (Χρήστος Κοροβίλας)

Δεν ξέρω τι προσπαθώ να κάνω με τα πορτρέτα. Αποτυπώνω τον άλλο άνθρωπο ή προβάλλω πάνω του μια εκδοχή δική μου; Μετά απενοχοποιούμαι, σκέφτομαι ότι οι προβολές είναι ακίνδυνες όταν συμβαίνουν φωτογραφικά και όχι στην πραγματική ζωή.


Ο Sisyphus Kane επιλέγει … Francesca Woodman

Fransesca Woodman Untitled (Self-portrait from The Door Series), Providence, Rhode Island, 1976

“These things arrived from my grandmother. They make me think about where I fit in this odd geometry of time.”

(Francesca Woodman)

Info (σε πρώτο πρόσωπο):

Ο Sisyphus Kane είναι ο Χρήστος Κοροβίλας. Το ψευδώνυμο δεν χρησιμοποιείται για να αποκρύψει την ταυτότητα αλλά για να προσωποποιήσει εκείνο το εσωτερικό κομμάτι του εαυτού που για εμένα είναι η φωτογραφία.

Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην Αθήνα όπου διατηρώ ιδιωτικό γραφείο ως κλινικός ψυχολόγος και συστημικός ψυχοθεραπευτής. Η τέχνη υπήρχε παράλληλα με ό,τι καταπιανόμουν. Ως παιδί ήταν η ζωγραφική, στην δεύτερη δεκαετία της ζωής μου το θέατρο και πιο πρόσφατα, το 2019, η φωτογραφία. Από το 2020 ασχολούμαι συστηματικότερα μέσα από τα σεμινάρια, τις εξορμήσεις και τις ομαδικές εκθέσεις της φωτογραφικής ομάδας “Διαδρομές”.