Η Παρθένα Χαριστέα επιλέγει …

Η Παρθένα Χαριστέα επιλέγει …

Για το photologio, η φωτογράφος Παρθένα Χαριστέα ανασύρει από το προσωπικό της αρχείο 4+1 αγαπημένες της φωτογραφίες, και μας τις παρουσιάζει μαζί με προσωπικές σκέψεις και αναμνήσεις …


Όσο μεγαλώνω μιλάω λιγότερο. Στην ενότητα αυτή θα παρουσιάσω κάποιες φωτογραφίες που θεωρώ σημαντικές για μένα και θα προσπαθήσω να εξηγήσω το γιατί.

Παρθένα Χαριστέα – Concrete modules

Το ενδιαφέρον μου γι αυτά τα «τέρατα» ξεκίνησε τα τελευταία δυο χρόνια. Με συναρπάζει η δύναμη και η ανεξαρτησία της βασικής φόρμας, το πώς στέκεται στον χώρο επιβάλλοντας την παρουσία της. Έτσι άρχισα ν’αναζητώ τέτοιες φόρμες γύρω μου, τις ονομάζω τέρατα λόγω της έντονης ενέργειας που έχουν η οποία σε ρουφάει μέσα της.


Παρθένα Χαριστέα – Not Frida

Mια γυναίκα τόσο αυθεντική και μοναδική δεν θα μπορούσε παρά να είναι πηγή έμπνευσης για μένα, όπως και για πολλούς άλλους φαντάζομαι. Η σειρά αυτή, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, προσπαθεί να φέρει στην επιφάνεια στοιχεία πάθους, πόνου, εσωτερικότητας, χάρης, αυτοσεβασμού, δημιουργίας, μεγαλείου, στοιχεία που κάθε γυναίκα κρύβει μέσα της, με οδηγό την Frida.


Παρθένα Χαριστέα – Self portrait

Το πρώτο πράγμα που έκανα όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με την φωτογραφία 6 χρόνια πριν, ήταν να φωτογραφίζω τον εαυτό μου (το αξίωμα της εσωτερικής αναγκαιότητας-Wassily Kandinsky). Σε διάστημα 2 χρόνων έβγαλα δεκάδες αυτοπορτρέτα, σε μια προσπάθεια να νικήσω την ανασφάλειά μου και να βοηθήσω τον εαυτό μου να σταθεί. Διάλεξα το συγκεκριμένο επειδή νομίζω είναι αρκετά επίκαιρο (εποχή καραντίνας).


Παρθένα Χαριστέα – Fatherly patterns

Αυτή είναι μια προσωπική ιστορία και μια δημόσια εξομολόγηση ταυτόχρονα. Με αφορμή τον έναν χρόνο από τον θάνατο του πατέρα μου έφτιαξα μια σειρά από πατρικά μοτίβα, διερωτώμενη «που ήταν όλη αυτή η αγάπη που νιώθω να με πνίγει τώρα;». Σ’ αγαπώ και συγνώμη.


Η Παρθένα Χαριστέα επιλέγει … Bernd & Hilla Becher

Bernd & Hilla Becher- Goole – Great Britain 1997

Θεωρώ πως αυτοί είναι οι φωτογράφοι που με επηρέασαν όσο κανείς άλλος. Καταρχάς με γοητεύει το γεγονός πως δούλευαν μαζί 40 χρόνια, ζευγάρι και στη ζωή, μια δυνατή ένωση, το θαυμάζω αυτό. Ομορφιά, σχέση φόρμας και λειτουργίας, περιβάλλον, βιομηχανία, όλα μαζί συγκερασμένα μοναδικά. Η άλλη εκδοχή του ready made, το found object με διαστάσεις γλυπτών στο χώρο. Όσο το γιατί δεν φωτογράφιζαν ανθρώπους, η απάντηση δίνεται από τους ίδιους:

“We photographed water towers and furnaces because they are honest. They are functional and they reflect what they do- that is what we liked. A person always is what he/she wants to be, never what he/she is.”


Info:

Η Παρθένα Χαριστέα είναι ερασιτέχνης φωτογράφος που ζει κι εργάζεται στις Σέρρες. Προσπαθεί συνεχώς να ανακαλύπτει τι είναι η φωτογραφία και η τέχνη γενικότερα μέσα από την προσωπική έκφραση και δημιουργία.

Περισσότερες φωτογραφίες : www.instagram.com/parthenacharistea/