
Ο Γιάννης Ρομπόκος επιλέγει …
Για το photologio, ο φωτογράφος Γιάννης Ρομπόκος ανασύρει από το προσωπικό του αρχείο 4+1 αγαπημένες του φωτογραφίες, και μας τις παρουσιάζει μαζί με προσωπικές σκέψεις και αναμνήσεις …

Γιάννης Ρομπόκος – Χαμόγελο
Η αναζήτηση εικόνων στον δρόμο αποκαλύπτει όλα τα συναισθήματα. Το απρόοπτο, η συγκυρία, η σύμπτωση συχνά χαρίζουν χαμόγελα, είναι και αυτό είναι βασικό στοιχείο της φωτογραφίας δρόμου. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το χιούμορ στη φωτογραφία και όταν αυτό συμβαίνει είναι απολαυστικό.

Γιάννης Ρομπόκος – Πίστη
Εκεί που το χρήμα επικρατεί το πνεύμα χάνεται. Η θρησκεία του σήμερα είναι η ύλη, η πίστη είναι πρωτίστως χρήμα. Η συγκυρία στον δρόμο ερμηνεύει με τη στιγμή το γενικό, το στιγμιότυπο λέει την ιστορία χωρίς λέξεις, ή με χίλιες λέξεις. Αυτή η σπανιότητα είναι η μαγεία της φωτογραφίας δρόμου, να μιλά για πολλά με πολύ λίγα.

Γιάννης Ρομπόκος – Ελευθερία
Οι ασφυκτικές πόλεις συχνά γίνονται ανυπόφορες και καταθλιπτικές, όμως πάντα η ανάγκη για απεγκλωβισμό και ελευθερία είναι κυρίαρχη. Οι συμβολισμοί υπάρχουν παντού, ο δρόμος μιλά εύγλωττα, αρκεί να τον διαβάσεις προσεκτικά και σωστά.

Γιάννης Ρομπόκος – Νοσταλγία
Ο χρόνος ο απόλυτος, ο μετρήσιμος, ο αμείλικτος, ο αυστηρός μα ρευστός και σχετικός συνάμα. Πολύς στον πόνο και λιγοστός στη χαρά, υποτιμημένος στο χάραμα και ανεκτίμητος στη δύση. Άδικος και δίκαιος μαζί, λάτρεψέ τον, σεβάσου τον, μη τον ξοδεύεις, γιατί όταν το μέλλον γίνει παρελθόν πρέπει να είναι γεμάτο με ζωή που αγάπησες.
Ο Γιάννης Ρομπόκος επιλέγει … Eliott Erwitt

Eliott Erwitt
«Η καλή φωτογραφία δεν αφορά το Zone Printing ή οποιαδήποτε άλλη ανοησία του Ansel Adams. Είναι απλώς να βλέπεις. Είτε βλέπεις είτε δεν βλέπεις. Τα υπόλοιπα είναι ακαδημαϊκά. Η φωτογραφία είναι απλώς μια λειτουργία της παρατήρησης των πραγμάτων. Τίποτα περισσότερο.”
(Elliot Erwitt)
Info:
O Γιάννης Ρομπόκος γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα και μεγάλωσε στις Κρήνες Κορινθίας.
Σπούδασε Στατιστική στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) και ζει στην Αθήνα.
Το επάγγελμά του είναι τραπεζικός υπάλληλος. Με την καλλιτεχνική – δημιουργική φωτογραφία ασχολείται από το 2013 παρακολουθώντας τα μαθήματα καλλιτεχνικής φωτογραφίας που διοργανώθηκαν από τον δήμο Αμαρουσίου, υπό την γενική επίβλεψη και ευθύνη του φωτογράφου Διονύση Κούτση, ανακαλύπτοντας μια νέα πτυχή της καθημερινότητάς του, τη ματιά.
Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει συμμετοχή δε διεθνή και εγχώρια φεστιβάλ φωτογραφίας, ενώ έργα του έχουν εκδοθεί και δημοσιευθεί σε φωτογραφικά βιβλία και περιοδικά.
Σκοπός του είναι η συνεπής στάση του απέναντι στην τέχνη, η διαρκής εξέλιξή του μέσα από την προσέγγιση της τεχνικής αρτιότητας και της επαρκούς θεωρητικής κατάρτισης, αλλά κυρίως η ειλικρινής και γνήσια έκφραση της εσωτερικότητάς του.