Ο Γιάννης Αυγέρης επιλέγει  …

Ο Γιάννης Αυγέρης επιλέγει …

Για το photologio, ο φωτογράφος  Γιάννης Αυγέρης ανασύρει από το προσωπικό του αρχείο 4+1 αγαπημένες του φωτογραφίες, και μας τις παρουσιάζει μαζί με προσωπικές σκέψεις και αναμνήσεις …


Γιάννης Αυγέρης

“Τι μένει; μια παλιά ηλιοκαμένη φωτογραφία. Και πολλές φορές ούτε κι αυτή”.

(Όλγα Ντέλλα)


Γιάννης Αυγέρης

Αντάλλαξαν ένα διφορούμενο τρυφερό φιλί και χωρίσαν (για λίγο, για πάντα ποιος ξέρει;) και έτσι όπως τις κοίταζα από ψηλά μου ήρθε στο μυαλό ο στίχος της Όλγας Ντέλλα: “Τις περισσότερες φορές οι  φωτογραφίες λειτουργούν ως παγίδες, όπου συλλαμβάνεται η μνήμη και ενεργοποιείται ο φόβος του θανάτου”.


Γιάννης Αυγέρης

“Οι σχέσεις που υπάρχουν σε μία σκηνή γίνονται  η ουσία μιας καλής φωτογραφίας. Οι φωτογράφοι αναζητούν σχέσεις, οι ερασιτέχνες ψάχνουν για αντικείμενα”.

(Bruce Barnbaum)


Γιάννης Αυγέρης

Ο φωτογράφος προσπαθεί να είναι όσο καλύτερος ψεύτης μπορεί. Αλλά χρειάζεται και τη βοήθεια του κάδρου. Κάθε φορά που ο φωτογράφος παρουσιάζει ένα ψέμα είναι γιατί “μεταφράζει” κάτι, που μόνο αυτός βλέπει, σ’ ένα παραλληλόγραμμο. Δεν πρέπει όμως ο “αναγνώστης” να μπορεί να τον πιάσει να λέει ψέματα. Εγώ πάντως ελπίζω αυτή να είναι η δική μου περίπτωση.


Ο Γιάννης Αυγέρης επιλέγει … Daido Moriyama

Daido Moriyama

“Η δύναμη του χρόνου να συνθλίβει, περνάει μπροστά απ΄ τα μάτια μου κι εγώ προσπαθώ να συνεχίσω να πατάω το κουμπί του κλείστρου. Σ΄ αυτή την αναπόφευκτη κούρσα μεταξύ των δυό μας , αισθάνομαι ότι θα πάρω φωτιά.”

(Daido Moriyama)


Info (σε πρώτο πρόσωπο):

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Γιάννενα. Το φθινόπωρο του 77 αγόρασα την πρώτη μου s.l.r. (ρεφλέξ τις λέγαμε τότε) και άρχισα να φωτογραφίζω ό,τι με τραβούσε στο δρόμο. Το 1980 έστησα τον σκοτεινό μου θάλαμο. Συνέχισα να φωτογραφίζω με διαστήματα αποχής τα επόμενα χρόνια. Μπήκα πολύ γρήγορα και εντελώς τυχαία στην ψηφιακή φωτογραφία το 2002 δουλεύοντας ταυτόχρονα και με φιλμ, πράγμα που συνεχίζω ακόμη. Το 2010 με μια παρέα που συναντηθήκαμε σε κάποια σεμινάρια φωτογραφίας ιδρύσαμε τη Φωτογραφική Λέσχη Ηλιούπολης, της οποίας υπήρξα πρόεδρος για τα οχτώ πρώτα χρόνια.