Ο Garo Kalaydjian επιλέγει …

Ο Garo Kalaydjian επιλέγει …

Για το photologio, ο φωτογράφος  Garo Kalaydjian ανασύρει από το προσωπικό του αρχείο 4+1 αγαπημένες του φωτογραφίες, και μας τις παρουσιάζει μαζί με προσωπικές σκέψεις και αναμνήσεις …


Garo Kalaydjian

Το φως, οι σκιές..

«Υπάρχει βαθιά σκιά εκεί όπου υπάρχει πολύ φως» (Γκαίτε).

Δεν υπάρχει φωτογραφία, αν δεν υπάρχει φως. Το φως δημιουργεί και αναδεικνύει τις σκιές, που μεταβάλλονται,  που δίνουν υπόσταση στα αντικείμενα, στα σχήματα, στους όγκους. Ο φωτογράφος-κυνηγός στο συναρπαστικό παιχνίδι του φωτός με τις σκιές, θα ανταμειφθεί πολλές φορές με απρόσμενα καλά αποτελέσματα.


Garo Kalaydjian

Η καθημερινότητα

Ο κόσμος σε συνεχή κίνηση. Και ο φωτογράφος επίμονος παρατηρητής της καθημερινότητας των ανθρώπων. Εισχωρεί στους χώρους που ζουν, εργάζονται, κοπιάζουν και δημιουργούν. Αποτυπώνει εικόνες σε δύσκολες ή απρόβλεπτες καταστάσεις, σε απάνθρωπες ή ανθυγιεινές συνθήκες, αλλά και σε στιγμές διασκέδασης και ευτυχίας. Η φευγαλέα στιγμή γίνεται αιώνια.


Garo Kalaydjian

Οι άνθρωποι

Θέλησα να γνωρίσω λαούς, εθνότητες, φυλές, να αποτυπώσω πρόσωπα, εκφράσεις, βλέμματα. Τόσο ίδιοι όλοι και τόσο διαφορετικοί. Τα πορτραίτα των ανθρώπων με ελκύουν, γιατί αναδεικνύουν τον χαρακτήρα τους σ’ ένα καλωσόρισμα, την προσωπικότητά τους σ’ ένα βλέμμα, τον εσωτερικό τους κόσμο σ’ ένα χαμόγελο…


Garo Kalaydjian

Τα ταξίδια

Τα ταξίδια, ένας κρυφός πόθος, κοντινοί ή μακρινοί προορισμοί, τόποι μαγικοί, χώρες εξωτικές, διαφορετικοί λαοί, πανάρχαιοι πολιτισμοί, θρησκείες και παραδόσεις, γεύσεις και αρώματα, γιορτές και τελετές, μύθοι και πραγματικότητα, μοναδικές εμπειρίες. Τόσο συναρπαστικό να γνωρίσεις ανθρώπους διαφορετικούς, να περπατήσεις στη γη τους, να φιλοξενηθείς στα σπίτια τους, να δεις τον τρόπο της ζωής τους, να διδαχθείς από την φιλοσοφία τους.


Ο Garo Kalaydjian επιλέγει … Ansel Adams

Ansel Adams -The Tetons and the Snake River (1942)

“There are no rules for good photographs, there are only good photographs.” Ansel Adams

Όταν άρχισα να παίρνω στα σοβαρά την φωτογραφία είχα αγοράσει μια σειρά βιβλίων του Time-Life σχετικά με τους φωτογράφους και την φωτογραφία γενικότερα. Μελετούσα τα βιβλία προσπαθώντας να καταλάβω και να αποκρυπτογραφήσω την συνταγή που έκανε όλες εκείνες τις εικόνες των διάσημων φωτογράφων να μοιάζουν μαγικές ! Κοίταζα επί ώρα την φωτογραφία του Ansel Adams “Moonrise, Hernandez, New Mexicoή την λεπτομέρεια στην εικόνα του ίδιου καλλιτέχνη «The Tetons and the Snake River» και αναρωτιόμουν πως θα μπορούσα κι εγώ να καταφέρω μια μέρα να κάνω μια τέτοια λήψη. Το 2017 βρέθηκα στο Wyoming στις ΗΠΑ και στο ίδιο ακριβώς σημείο (υπάρχει σχετική ταμπέλα) όπου ο Ansel Adams είχε βγάλει την διάσημη αυτή φωτογραφία. Δυστυχώς το τοπίο είχε αλλάξει αρκετά μετά από 75 χρόνια, τα δέντρα είχαν μεγαλώσει και σκέπαζαν την θέα προς τον ποταμό, και η δική μου φωτο δεν είχε καμιά απολύτως σχέση με την εξαιρετική αποτύπωση που είχε κάνει το 1942 ο Adams.


Info (σε πρώτο πρόσωπο):
Είμαι Αρμενικής καταγωγής, αλλά γεννήθηκα, μεγάλωσα και έζησα όλα μου τα χρόνια στην Αθήνα.
Όταν ήμουν μικρός στο σπίτι υπήρχε μια 6 x 6 Voightlander για τις οικογενειακές φωτογραφίες.
Μια δανεική ρωσική Kiev με συντρόφευε στα νεανικά μου χρόνια.
Μετά ήρθε η πρώτη μου SLR με φίλμ : μια Yashica με βιδωτούς φακούς !
Ακολούθησαν πολλές άλλες μηχανές, βγήκαν πολλές ακόμα φωτογραφίες και slides, καθώς προσπαθούσα να βελτιωθώ σαν φωτογράφος !  Μελέτησα πολύ, αλλά παρέμεινα πάντα ένας αυτοδίδακτος ερασιτέχνης !
Η ψηφιακή εποχή μας έβαλε όλους σε ένα νέο κύκλο φωτογραφικής αναζήτησης. Η κοινωνική δικτύωση την απογείωσε. Έτσι από το 2007 έγινα μέλος σε πολλές φωτογραφικές ομάδες και από τα πρώτα μέλη της αξιόλογης ομάδας Photopia.
Είδα πολλά και έμαθα περισσότερα, γνώρισα πολλούς και αξιόλογους φωτογράφους. Διδάχτηκα από το έργο τους. Αλλά το πιο σημαντικό! Έκανα πολλούς και καλούς φίλους που είχαν το ίδιο πάθος.
Τα τελευταία χρόνια έχω πάρει μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις, έχω κάνει κάποιες παρουσιάσεις σχετικά με την λήψη και την επεξεργασία της εικόνας, ενώ φωτογραφικά περιοδικά έχουν δημοσιεύσει κατά καιρούς φωτογραφίες μου.

Web : https://garo.myportfolio.com/
Facebook : www.facebook.com/gargaro65
Instagram : www.instagram.com/gargaro/