Transeurope / EyesCulture Workshops

Transeurope / EyesCulture Workshops

Transeurope / EyesCulture Workshops

Οι ομάδες κάθε εργαστηρίου, το οποίο θα διεξάγεται στα Αγγλικά, θα είναι μικρές σε αριθμό και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


21-24/11 | Experiments with the Irrational με την Clare Strand

(σημ. 21 & 22/11 το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη και 23 & 24/11 στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση)

ttps://www.eyesculture.com/index.php/project/experiments-with-the-irrational/

φωτογραφική πρακτική της Clare Strand υιοθετεί τη Σουρεαλιστική προσέγγιση, υποστηρίζοντας το παράδοξο και το απροσδόκητο. Η συνεχώς εξελισσόμενη πρακτική της συνταιριάζει την σε βάθος έρευνα με το χιούμορ, καθώς προεκτάσεις στην ποπ κουλτούρα, ενώ μεταβαίνει από το μυστήριο και το παράλογο προς την κατανόηση των μαζικών εμμονών, συχνά μέσα από εξαπάτηση και χειραγώγηση. Πρόσφατά της έργα περιλαμβάνουν μηχανές που ρέπουν προς την εντροπία, φιλμ σε λούπα, λούνα-παρκ και περίτεχνες φωτογραφικές κατασκευές που εστιάζουν, ανατρέπουν, φαντάζονται εκ νέου και διαχειρίζονται τα συστατικά στοιχεία του μέσου.

 Το εργαστήριο θα σας παροτρύνει να εξερευνήσετε τους τυχαίους αλλά και διαισθητικούς συσχετισμούς που ξεπερνούν τις συμβατικές ιδέες για τον τρόπο που κανείς ερευνά και δομεί την σκέψη του. Είναι ιδανικό για όλους όσους θέλουν να θέσουν υπό δοκιμασία τους συνηθισμένους τρόπους που αντιμετωπίζουν την εικόνα και που θέλουν να διευρύνουν τις πρακτικές τους μέσα από νέες περιοχές. Εάν έχετε αγγίξει ένα σημείο στην εργασία σας που αισθάνεστε ως αδιέξοδο αυτή μπορεί να είναι η ευκαιρία σας για να το υπερβείτε! Οι συμμετέχοντες μπορούν να φέρουν μία εργασία που έχουν σε εξέλιξη για ομαδική ή κατ’ ιδίαν συζήτηση. Σε αυτό το εργαστήριο θα δημιουργηθεί μία νέα ομαδική δουλειά, η οποία θα καταλήξει σε ένα zine, με την κατεύθυνση της Clare.


21-24/11 | Super Vision με τον Mishka Henner

στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

https://www.eyesculture.com/index.php/project/super-vision/

To Super Vision είναι ένα φωτογραφικό εργαστήριο που εξερευνά τις δυνατότητες τoυ ντοκουμέντου στη ψηφιακή εποχή.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας ο Mishka Henner έχει αναπτύξει μία μοναδική μέθοδο εργασίας μέσα από την οποία συνδυάζει τον τεράστιο όγκο  πληροφορίας που είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο με την παρουσία της ψηφιακής φωτογραφίας, η οποία βρίσκεται παντού. Τα αποτελέσματα οδηγούν σε νέους τρόπους θέασης που έχουν συντελέσει στην οπτικοποίηση συστημάτων εξουσίας που παρέμεναν κρυμμένα.

Σε αυτό το τετραήμερο εργαστήριο ο Mishka θα συζητήσει τις ιδέες του σε βάθος, θα μοιραστεί τη μεθοδολογία του και θα συνεργαστεί μαζί σας για να εξελίξετε νέα ή/και υπάρχοντα πρότζεκτ. Αυτό θα συμπεριλάβει την εξερεύνηση διαφορετικών πηγών που βρίσκονται στο διαδίκτυο, τη διαμόρφωση υπάρχοντος υλικού σε οπτικές «αντιδράσεις»  καθώς και συζητήσεις για τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους ένα έργο μπορεί να διαχυθεί και να κυκλοφορήσει στον κόσμο.


27-29/11 | Image-Concept-Project-Exposure με τον Moritz Neumuller

στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

https://www.eyesculture.com/index.php/project/image-context-project-exposure/

Ο στόχος της τέχνης, των οπτικών αφηγήσεων και όλων των υπόλοιπων δημιουργικών εγχειρημάτων είναι το να γίνονται αντιληπτά από τους υπόλοιπους. Όσον αφορά τις εικόνες (στατικές ή κινούμενες), αυτό σημαίνει έκδοση, προβολή, έκθεση. Παρόλα αυτά οι κανόνες του κόσμου της τέχνης και της (αυτό-) έκδοσης είναι δύσκολο να κατανοηθούν. Επιπλέον, πολλές φορές φαίνονται ασαφείς, ενίοτε ακόμη και εξωπραγματικοί. Πώς μπορεί κανείς να βρει ένα θέμα, το σωστό πλαίσιο, το θεωρητικό επιχείρημα; Πότε ένα πρότζεκτ είναι έτοιμο για να εκτεθεί;

Aυτό το εργαστήριο απευθύνεται σε δημιουργούς που ασχολούνται με οπτικές αφηγήσεις κάνοντας χρήση κάθε μέσου που βασίζεται στο φακό (lensbased), και που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για τις δυνατότητες παρουσίασης του έργου τους σε ένα ευρύτερο κοινό. Μέσα από πρακτικές οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να μάθουν για τις προκλήσεις και τα οφέλη της έκδοσης, της έκθεσης και προβολής της εργασίας τους.