
Διαδικτυακό Σεμινάριο Δημιουργικής Πρακτικής της Φωτογραφίας με τη Λίλα Ζώτου
Το σύνολο αυτών των διαδικτυακών μαθημάτων απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν καλύτερα τη φωτογραφία, ως μέσο δημιουργικής πρακτικής, να εξασκήσουν το φωτογραφικό τους βλέμμα και μέσα από αυτή τη διαδικασία να δημιουργήσουν τις δικές τους οπτικές ιστορίες. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα, μέσα από την εξάσκηση της σύνθεσης και της ανάλυσης των εικόνων, να εντρυφήσουν στη μεθοδολογία εκείνη που τους επιτρέπει να δημιουργήσουν οπτικές αφηγήσεις και τους οδηγεί σε ένα συνοπτικό και περιεκτικό φωτογραφικό πορτφόλιο.
Μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βιβλιογραφία που εστιάζει στη σύγχρονη φωτογραφία ως μορφή τέχνης, θα διερευνηθούν σημαντικές κινήσεις και τρέχουσες έννοιες στις εικαστικές τέχνες. Θα αναλυθεί το πώς έχει διαμορφωθεί η οπτική γλώσσα της αφήγησης σήμερα και ποια είναι τα κριτήρια που έχουν διαμορφώσει τόσο την καλλιτεχνική όσο και την κριτική θεωρία του μέσου. Η βασική δομή του μαθήματος εστιάζει στα διάφορα είδη φωτογραφίας – από τη φωτογραφία πορτρέτου και τη φωτογραφία τοπίου μέχρι την αφαιρετική και τη φωτογραφία ντοκουμέντου – καθώς και στην παρουσίαση φωτογράφων, των οποίων η εργασία έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ανάπτυξη του φωτογραφικού μέσου.
Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, οι συμμετέχοντες θα παροτρύνονται να δημιουργήσουν τις δικές τους οπτικές αφηγήσεις, ανακαλύπτοντας παράλληλα το προσωπικό τους ύφος και βλέμμα. Οι συμμετέχοντες χρειάζεται να έχουν μια εισαγωγική εμπειρία στη χρήση του φωτογραφικού μέσου και να είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση του φωτογραφικού τους εξοπλισμού. Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά, σε δέκα εβδομαδιαίες συναντήσεις τρίωρης διάρκειας και θα ολοκληρωθούν στις 15 Ιουνίου 2021.
Εισηγήτρια: Λίλα Ζώτου
Έναρξη: Τρίτη, 13 Απριλίου 2021
Διάρκεια: έως 15 Ιουνίου 2021
Ώρα: Τρίτες 18.30 – 21.30
Κόστος: 120 Ευρώ (60 Ευρώ/μήνα)
Ειδικές τιμές για ανέργους, φοιτητές, πολύτεκνους, φωτογραφικές ομάδες, και για όσους αποφασίσουν να παρακολουθήσουν κι άλλα εργαστήρια του iFocus.gr
Πληροφορίες: τηλεφωνικά στα 2103647088 και 6942879879 ή μέσω e-mail: info@ifocus.gr & lila@lilazotou.com
H Λίλα Ζώτου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στη Σχολή Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης (σημερινή Καλών Τεχνών), όπου ήρθε πρώτη φορά σε επαφή με τη φωτογραφία. Συνέχισε στην Ολλανδία, στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ουτρέχτης, απ’ όπου αποφοίτησε με μεταπτυχιακό τίτλο στις Καλές Τέχνες. Εκεί από το 2005 μέχρι το 2010 έλαβε μέρος σε συλλογικά καλλιτεχνικά πρότζεκτ, ενώ εργάστηκε ως βοηθός γκαλερί σε δύο από τους πιο καταξιωμένους χώρους τέχνης της Ολλανδίας, το Casco Art Institute και το Het Gebouw. Από το 2014 ζει και εργάζεται ως καλλιτέχνης φωτογράφος, εισηγήτρια μαθημάτων φωτογραφίας, καθώς και επιμελήτρια εκθέσεων στο Όσλο, όπου είναι και μέλος του Νορβηγικού συνδέσμου καλλιτεχνών φωτογράφων (FFF).
Το 2007 επιλέχθηκε να συμμετάσχει σε ένα εντατικό masterclass με την Rosi Braidotti στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, όπου ήρθε και σε πρώτη επαφή με τη θεωρία και την πρακτική της φιλοσοφίας στην τέχνη και ιδιαίτερα με το έργο των Ζιλ Ντελέζ και Φελίξ Γκουαταρί, όπου η έννοια ‘the image of thought’, όπως εμφανίζεται στο έργο τους A Thousand Plateaus, έχει επηρεάσει τη φωτογραφική της εργασία μέχρι και σήμερα. Το 2008 δουλειά της εκδόθηκε στο βιβλίο του Κώστα Ιωαννίδη, Σύγχρονη Ελληνική Φωτογραφία, ένας αιώνας σε τριάντα χρόνια. Το 2010 έλαβε μέρος στο artist residency που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνο και το τμήμα ανθρωπιστικών σπουδών. Τα αποτελέσματα αυτής της φωτογραφικής έρευνας παρουσιάστηκαν σε μια ατομική έκθεση στο Κέντρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ολλανδίας, καθώς και στην Ελληνική πρεσβεία της Κίνας.
Από το 2011 μέχρι σήμερα εργάζεται ως ανεξάρτητη καλλιτέχνης φωτογράφος, συνεργαζόμενη με δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικούς φορείς στη δημιουργία φωτογραφικών σεμιναρίων, που εξετάζουν την φωτογραφία ως σύγχρονο μέσο τέχνης και τη δημιουργία οπτικών αφηγήσεων με αφετηρία προσωπικές ιστορίες. Στο πλαίσιο αυτό από το 2014 συνεργάζεται και με τον Ερυθρό Σταυρό της Νορβηγίας στη δημιουργία και διεξαγωγή σεμιναρίων φωτογραφίας που προάγουν την επικοινωνία θεματικών, οι οποίες αφορούν στην επανένταξη ανθρώπων που έχουν υποστεί παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους και χρησιμοποιούν τη φωτογραφία ως εργαλείο επικοινωνίας και ανασκόπησης. Από το 2017 ξεκίνησε τη συνεργασία της με τη φωτοκολεκτίβα CYAN στο Όσλο, όπου διοργανώνει και επιμελείται εκθέσεις και φωτογραφικά μαθήματα. Πιο πρόσφατη στην Ελλάδα, ήταν η συνεργασία με το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών, καθώς και με το παράρτημα της Καλών Τεχνών Αθήνας στην Ύδρα.
Στη φωτογραφία της ασχολείται με θέματα ταυτότητας και θεωρίες που αφορούν στην έννοια του ανήκειν, καθώς και στη χρήση της περιπατητικής φωτογραφίας, το είδος εκείνο της φωτογραφίας που απελευθερώνει τον νου κατά την πράξη, εστιάζει όμως στην ελεύθερη παρατήρηση του χώρου και στη δημιουργία οπτικών σημειώσεων με σκοπό την κατανόησή του.
Από το 2005 μέχρι και σήμερα η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε φεστιβάλ και γκαλερί, όπως μεταξύ άλλων: Het Gebouw, Akademie Gallery, Expodium, Moira, W139, Preus Museum, CYAN Studio, Norwegian Museum of Science and Technology, Athens Photo Festival, Photometria Festival, DegreeArt Gallery, Contact Gallery Toronto, Filter Photo Festival Chicago, National Gallery of Albania, Albanian Photo Biennale, Academy of Poznan, Slade School of the Arts, Geek embassy of China, Peking University.