Σεμινάρια φωτογραφίας στο Greylab Athens 2022-23

Σεμινάρια φωτογραφίας στο Greylab Athens 2022-23

Σεμινάρια φωτογραφίας στο Greylab Athens 2022-23

 Ι. Εισαγωγή στη φωτογραφία (4 μήνες, 16 μαθήματα) 
Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε αρχάριους φωτογράφους που θέλουν να αποκτήσουν στέρεη γνώση της βασικής τεχνικής της φωτογραφίας, και επιπλέον θέλουν να επεξεργάζονται τις φωτογραφίες τους και να τις αξιολογούν.

Σε αυτό το σεμινάριο όχι μόνο εξοικειωνόμαστε με την τεχνική της φωτογραφίας αλλά και με ένα λεξιλόγιο που μας βοηθάει να κατανοήσουμε τι είναι σημαντικό να προσέξουμε κατά τη λήψη και επεξεργασία μιας φωτογραφίας.

Συγκεκριμένα, μαθαίνουμε πώς να:

-χειριζόμαστε τη φωτογραφική μας μηχανή: από τη φωτομέτρηση (ταχύτητα, διάφραγμα, ISO) με τη βοήθεια του φωτόμετρου, μέχρι τη χρήση των διαφορετικών φακών, την εστίαση και το βάθος πεδίου.

-αναγνωρίζουμε την κατεύθυνση και ποιότητα του φωτός, και τη θερμοκρασία του (WB).

Επιπλέον,

-συζητάμε το πέρασμα από την αναλογική στην ψηφιακή κάμερα και διαδικασία, και τα διαφορετικά είδη μηχανών.

-κατανοούμε τη διαχείριση του κάδρου, τις τονικές διαβαθμίσεις και αντιθέσεις, το πάγωμα της κίνησης, τη χρήση του χρώματος, την ασπρόμαυρη φωτογραφία, τη νυχτερινή φωτογραφία μέσα από τις δικές μας φωτογραφίες ή μελετώντας φωτογραφίες από την ιστορία του φωτογραφικού μέσου.

-μαθαίνουμε να οργανώνουμε τις φωτογραφίες μας, να τις επεξεργαζόμαστε και να τις ετοιμάζουμε είτε για «ανέβασμα» στο διαδίκτυο, είτε για εκτύπωση, είτε για τη δημιουργία ενός book ή slide show. Όλα αυτά με τη βοήθεια του προγράμματος Adobe Lightroom.

ΙΙ. Θεωρία, τεχνική και ιστορία της φωτογραφίας (4 μήνες, 16 μαθήματα)
Το σεμινάριο αυτό προσφέρει τη βαθύτερη κατανόηση της φωτογραφικής διαδικασίας και απευθύνεται σε φωτογράφους εξοικειωμένους με τη φωτογραφική μηχανή. Επιπλέον, το σεμινάριο επιδιώκει την ανάπτυξη ενός θεωρητικού και κριτικού λόγου γύρω από τη φωτογραφία μέσα από τη μελέτη της ιστορίας του μέσου.

Συγκεκριμένα:

-η φωτογραφική διαδικασία εξετάζεται βήμα-βήμα από τη λήψη μιας εικόνας (φως, χρώμα, κάδρο) μέχρι την επεξεργασία και την κριτική της ως προς τη φόρμα και το περιεχόμενό της, τη σύγκριση και την τελική αποτίμησή της μέσα σ’ ένα ευρύτερο σώμα δουλειάς (portfolio), το οποίο σχηματίζεται σιγά-σιγά.

-διδάσκονται οι βασικές αρχές του τεχνητού φωτισμού πορτραίτου, δουλεύοντας με εξοπλισμό στούντιο.

-γίνεται αναφορά στην εμφάνιση της φωτογραφίας τον 19ο αιώνα ως συνέχεια της camera obscura, η διάδοση του «καθρέφτη με μνήμη» δηλαδή της δαγγεροτυπίας, η αντικατάστασή της από την παραγωγή αρνητικών πλακών και η μαζικοποίησή της φωτογραφίας μέσω της μηχανής Kodak. Αναλύονται οι διαφορετικές φωτογραφικές πρακτικές και χρήσεις του μέσου, η φωτογραφική παραγωγή των καλλιτεχνικών κινημάτων στα τέλη του 19ου και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα στην Ευρώπη και την Αμερική.

ΙΙΙ. Φωτογραφικές αφηγήσεις (4 μήνες, 16 μαθήματα)
Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε όσες και όσους έχουν ήδη ένα σώμα δουλειάς και θέλουν να το αναπτύξουν και να το προχωρήσουν περαιτέρω. Ή και σε αυτούς που προτίθενται να ξεκινήσουν μια νέα φωτογραφική εργασία.

Διερευνώνται οι φωτογραφικές εργασίες και προτάσεις, από άποψη έρευνας, προσέγγισης, μεθοδολογίας και τεχνικής. Αναλύονται οι διάφοροι τρόποι παρουσίασης και δημοσίευσης μιας φωτογραφικής εργασίας. Ταυτόχρονα, μελετιούνται οι κατευθύνσεις της σύγχρονης φωτογραφίας.

IV. Φωτογραφικές συναντήσεις (8 μήνες, 16 μαθήματα)
Το σεμινάριο αυτό κυρίως αφορά φωτογράφους που θέλουν να διατηρήσουν έναν τόπο συνάντησης και συζήτησης, ενώ εξελίσσουν τη φωτογραφική πρακτική τους. Ταυτόχρονα, στο σεμινάριο αυτό αναπτύσσονται ειδικές θεματικές πάνω στη φωτογραφία.

Οι πιο αραιές αλλά τακτικές συναντήσεις αυτού του σεμιναρίου επιτρέπουν αφενός, την τόσο απαραίτητη για την ενδυνάμωση του φωτογραφικού βλέμματος, συστηματική κριτική, συζήτηση και ανταλλαγή ιδεών. Αφετέρου υπονοούν περισσότερη αυτενέργεια από πλευράς του/της φωτογράφου. Οι ειδικές θεματικές ανακοινώνονται στην αρχή των μαθημάτων.

Όλα τα εργαστήρια περιλαμβάνουν φωτογραφικές βόλτες και φωτογράφιση στο στούντιο.

Το κάθε μάθημα διαρκεί 1 ½ ώρα. Εκτός από τη δια ζώσης υπάρχει η δυνατότητα της ταυτόχρονης εξ αποστάσεως παρακολούθησης των μαθημάτων, με ενεργητική συμμετοχή.

Όλα τα εργαστήρια εκθέτουν τη δουλειά τους στην ετήσια έκθεση του Greylab Athens τον Σεπτέμβρη.


Info:

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων:
 τηλ: 2111179857 / 6932060841
 mail: tatiana.mavromati@gmail.com
 tatianamavromati.com

 Greylab Athens
 Λακωνίας 16, Πανόρμου