Photometria 2020 | Διαδικτυακό Μasterclass με εισηγητή τον Ηλία Γεωργιάδη

Photometria 2020 | Διαδικτυακό Μasterclass με εισηγητή τον Ηλία Γεωργιάδη

Την Παρασκευή 18/9/2020, το φεστιβάλ Photometria 2020 διοργανώνει ένα δωρεάν διαδικτυακό Μasterclass με εισηγητή τον Ηλία Γεωργιάδη με θέμα:

«Το βιβλίο ως μέσο ολοκλήρωσης της φωτογραφικής εργασίας: Πως αντιμετωπίζουμε την έκδοση»

Επίσης, μετά το πέρας του ανοικτού masterclass, θα πραγματοποιηθούν portfolio reviews.

Ηλίας Γεωργιάδης Over State

“Ίσως ο πιο έντονος προβληματισμός των περισσότερων φωτογράφων σήμερα έχει να κάνει με το «πώς» θα αναπτύξουν το προσωπικό τους στίγμα στη φωτογραφία. Αυτό που επιθυμεί ουσιαστικά ο φωτογράφος είναι να επικοινωνήσει αφενός με το προσωπικό του χώρο και χρόνο και αφετέρου με τη συνθήκη που υπάρχει απέναντι από τη κάμερα του κάθε φορά. Κάπως έτσι γεννιούνται οι εικόνες και έπειτα ακολουθούν το δρόμο τους. Πώς όμως ο φωτογράφος από την αρχή των εικόνων και μέχρι το τέλος μια εργασίας θα είναι σε θέση να κάνει το επόμενο βήμα, να πάρει το ρίσκο και να εξελιχθεί δημιουργικά ή και επαγγελματικά; Πώς θα βρει τι είναι αυτό που πραγματικά τον ενδιαφέρει και επιζητά να εκφράσει; Πώς αυτό που οραματίζεται θα το μετουσιώσει σε ολοκληρωμένη φωτογραφική εργασία και τέλος, πως θα κάνει την εργασία του ένα βιβλίο;

Αυτές είναι οι ερωτήσεις που θα απαντηθούν σε αυτό το masterclass μέσα από τις προσωπικές ιστορίες και τις εσωτερικές και πρακτικές διεργασίες που βίωσα καθώς ολοκλήρωσα τις σειρές “Over.State” και “Vialattea” με την κυκλοφορία των ομώνυμων τίτλων από τους εκδοτικούς οίκους Blow Up Press και Origini Edizioni, αλλά και από την εμπειρία μου στα workshops που πραγματοποιούμε με τον Michael Ackerman με τίτλο “The Personal Narrative with Michael Ackerman and Ilias Georgiadis”(Θεσσαλονίκη-2015, Χανιά-2017, Θεσσαλονίκη-2020).” 

Το masterclass που απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους φωτογράφους ή ερασιτέχνες φωτογράφους ή καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν το φωτογραφικό μέσο και επιθυμούν την συνεχή εξέλιξη, σε όποιο σημείο και αν θεωρούν πως βρίσκονται.

“Έτσι, για μένα, η φωτογραφία είναι αυτή η κουκίδα που συνδέει το τι είναι βαθιά μέσα μας και δεν μπορούμε να καταλάβουμε ή να περιγράψουμε, με τον έξω κόσμο. Μια σύνδεση που ξεπερνά οτιδήποτε και αν μπει μπροστά της σαν εμπόδιο. Μια σύνδεση που κινείται ελεύθερα στο χωροχρόνο με απρόβλεπτο, μυστηριώδη και μη γραμμικό τρόπο. Μια σύνδεση ανάμεσα στην Αγάπη και τη φθαρτότητα .”– Η.Γ.

Μετά το πέρας του ανοικτού masterclass, ο Ηλίας Γεωργιάδης θα πραγματοποιήσει portfolio reviews. Οι συμμετέχοντες στα reviews θα έχουν τη δυνατότητα: Να μοιραστούν την πρακτική τους με τον Ηλία Γεωργιάδη και συζητήσουν για την εξέλιξη του portfolio καθώς και να εργαστούν μαζί του πάνω στην δημιουργία ενός dummy (μακέτα βιβλίου) της εργασίας.

Επίσης, μια επιλογή των portfolio από τον Ηλία Γεωργιάδη και την ομάδα του Photometria Festival θα προβληθούν σε ειδικό αφιέρωμα-slideshow στο Photometria Festival 2021.

Προδιαγραφές: Οι συμμετέχοντες στο review καλούνται να έχουν μαζί τους ότι θεωρούν πως τους αντιπροσωπεύει τη δεδομένη χρονική στιγμή, είτε αυτό είναι μια ιδέα για μια νέα εργασία (ακόμα και με ελάχιστες εικόνες) είτε μια σειρά φωτογραφιών μιας εν-εξελίξει εργασίας ή μια σειρά από εικόνες χωρίς απαραίτητη συνάφεια, ένα πρότζεκτ κτλ.

Τα reviews θα πραγματοποιηθούν μετά το πέρας του ανοικτού δωρεάν masterclass.

Για την παρακολούθηση του masterclass είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στο: seminars@photometria.gr ώστε να σας δoθούν οι απαραίτητες πληροφορίες.

Για τη συμμετοχή στα portfolio reviews είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στο: ilias.georgiadis@yahoo.com ώστε να σας δoθούν οι απαραίτητες πληροφορίες.

Κόστος portfolio review: 25 ευρώ.


Info:

Γεννημένος στη Βόρεια Ελλάδα, ο Ηλίας άρχισε να πειραματίζεται με το φωτογραφικό μέσο στην ηλικία των 19 ετών. Μετά από εκτεταμένα ταξίδια το 2011, σταματά τις πανεπιστημιακές σπουδές του και αρχίζει να φωτογραφίζει με εμμονή. Το κύριο ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στη βάση των σημερινών κοινωνικών και διαπροσωπικών θεμάτων για την ανθρώπινη φύση. Μια προσέγγιση βασισμένη στην Ευρώπη, που ξεκίνησε το 2012 στην Ελλάδα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η πρώτη σειρά του έργου του Ηλία με τίτλο  Over. State -“Μια ποιητική αναπαράσταση της υπαρξιακής αγωνίας και της ανθρώπινης περιπέτειας ενός νέου ατόμου σε ένα κόσμο που αλλάζει”- έχει προβληθεί σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ (Ευρώπη- Ασία), ατομικές και ομαδικές εκθέσεις κι έχει παρουσιαστεί σε πολυάριθμες on-line και έντυπες δημοσιεύσεις. Το 2019, το Over.State δημοσιεύτηκε ως μονογραφία από τον εκδοτικό οίκο Blow Up Press (Βαρσοβία). Το 2020, η νέα εργασία του με τίτλο “Vialattea” δημοσιεύτηκε ως μονογραφία από τον εκδοτικό οίκο Origini Edizioni.

Ηλίας Γεωργιάδης Vialattea

Ενδεικτικά:

  • Το 2015, μετά από ανοικτό κάλεσμα, η εργασία του εμπεριέχεται στον δεύτερο τόμο της τριλογίας “MONO” (Gomma books, 2015), μιας σειράς βιβλίων που παρουσιάζει σύγχρονους φωτογράφους που δουλεύουν σε Α/Μ. Ταυτόχρονα εκθέτει για πρώτη φορά στον ευρωπαϊκό χώρο:

– “Pulse” group show – Noorderlicht Photo Festival, Groningen, Ολλανδία

-“Ilias Georgiadis – Over|State” / part of Show-OFF exhibitions – Miesiąc Fotografifi i w Krakowie -Photomonth in Krakow, Πολωνία (νικητής διαγωνιστικού τμήματος, Μήνας Φωτογραφίας στην Κρακοβία).

  • Το 2016, λαμβάνει μέρος η πρώτη του ατομική έκθεση στην Galerie Le Château d’ Eau στην Τολούζη. Γίνεται ο νεώτερος φωτογράφος που εκθέτει εκεί και ο πρώτος έλληνας. Η Le Château d’Eau είναι από τις πιο ιστορικές γκαλερί φωτογραφίας στην Ευρώπη καθώς είναι ο πρώτος δημόσιος οργανισμός/γκαλερί στην Γαλλία αφιερωμένος αποκλειστικά στη φωτογραφία. “Ανοίγει” το 1974 από τον Jean Dieuzaide και από τότε έως σήμερα έχει φιλοξενήσει περισσότερες από 485 ατομικές εκθέσεις κλασσικών(Bresson, Brassaï, Weston, Klein, Evans, Newton κ.α.) και σύγχρονων δημιουργών. Την έκθεση συνοδεύει ο αντίστοιχος κατάλογος με το εισαγωγικό κείμενο/άρθρο PHOTOGRAPHY SHAPED BY THE MATERIAL: ILIAS GEORGIADIS(Jean DEILHES, Université de Toulouse II Jean Jaurès).

    Ηλίας Γεωργιάδης Vialattea

  • Το 2017 ακολουθεί η δεύτερη ατομική του έκθεση στην Ρώμη, στην γκαλερί INTERZONE και συνεχίζει να εκθέτει σε διάφορα φεστιβάλ ανά την Ευρώπη.
  • Το 2018 επιλέγεται ως ένας από τους νικητές του διαγωνισμού “DEBUTS”, ενός διαγωνισμού που στηρίζει νέους, ανερχόμενους φωτογράφους, συμπεριλαμβάνοντας τις εργασίες τους σε ειδικές εκδόσεις και ομαδικές εκθέσεις. Ταυτόχρονα εκθέτει για πρώτη φορά στην Ασία (Μαλαισία – Obscura Festival Of Photography, GEORGE TOWN, PENANG).

    Ηλίας Γεωργιάδης Over State

  • To 2019 εκδίδεται η πρώτη του μονογραφία με τίτλο “Over.State” και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο φεστιβάλ Unseen Amsterdam(official launch and singing). Τοποθετείται σε διάφορες λίστες με τα καλύτερα photobooks του 2019(ενδεικτικά Best of 2019, lists by Photobookstore.co.uk, Artibooks κ.α. και λαμβάνει το bronze βραβείο στον διαγωνισμό Tokyo International Foto Awards 2019 Book/Fine Art award. Πραγματοποιεί την τρίτη του ατομική έκθεση στον εκθεσιακό χώρο της ακαδημίας “Officine Fotografiche Roma¨ στην Ρώμη και εκθέτει για δεύτερη φορά στην Ασία (Ινδονησία –  Jakarta International Photo Festival (JIPFest) 2019, JAKARTA). Επίσης, την ίδια χρονιά η εργασία του συμπεριλαμβάνεται στον πρώτο τόμο της σειράς “FRESH EYES”, ενός τόμου αφιερωμένου σε ανερχόμενους δημιουργούς από τον ευρωπαϊκό χώρο. Ακολουθεί αντίστοιχη προβολή των εργασιών στον φεστιβάλ Voies Off στην Αρλ.
  • Το 2020 εκδίδεται η δεύτερη μονογραφία του με τίτλο “Vialattea”. Επίσης, συνεργάζεται με την νέα πλατφόρμα “Fotodemic”, μια πρωτοβουλία που ξεκινά από το ICP, New York.

Σύνδεσμοι – Βίντεο μονογραφιών:

https://vimeo.com/394665168

https://vimeo.com/395144307

http://www.iliasgeorgiadis.com/

Σύνδεσμος event https://www.facebook.com/events/3293365244112489/

Διαβάστε τη συνέντευξή του στο photologio.gr

Ηλίας Γεωργιάδης Over State