Ο τόπος σαν μνήμη | Βιωματικό Εργαστήριο Συμμετοχικής Φωτογραφίας και Υποκειμενικής Χαρτογράφησης

Ο τόπος σαν μνήμη | Βιωματικό Εργαστήριο Συμμετοχικής Φωτογραφίας και Υποκειμενικής Χαρτογράφησης

Σε αυτό το εργαστήριο φωτογραφίας και προφορικής ιστορίας, με την φωτογράφο Δάφνη Καλαφάτη, οι συμμετέχοντες καλούνται, με έναυσμα τις παλιές γειτονιές της Πόλης της Λευκάδας και χρησιμοποιώντας φωτογραφικό υλικό αρχείου, δημοσιεύσεις από παλιές εφημερίδες, αποσπάσματα από βιβλία, προσωπικές μνήμες κ.ά., να δημιουργήσουν προσωπικούς υποκειμενικούς χάρτες με την μέθοδο κολάζ, ανασυνθέτοντας τις αναμνήσεις τους από τον τόπο ή δημιουργώντας μια πλασματική πραγματικότητα, βασισμένη σε αληθινά στοιχεία, εάν ποτέ δεν έχουν ζήσει στην Λευκάδα.

Το εργαστήριο είναι ανοικτό σε μαθητές Λυκείου, Φοιτητές Ανθρωπιστικών και Καλλιτεχνικών Σπουδών, Εκπαιδευτές, Φωτογράφους κλπ. Θα πραγματοποιηθεί σε 3 ψηφιακές συναντήσεις και θα περιέχει μια θεωρητική εισαγωγή στις τεχνικές της Συμμετοχικής Φωτογραφίας και της Υποκειμενικής Χαρτογράφησης.

Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Memoriam – To μουσείο της Μνήμης, που λειτουργεί στην Λευκάδα από τον Σεπτέμβριο του 2019 και αφορά σε μια συμμετοχική καταγραφή, με εργαλεία φωτογραφίας και προφορικής ιστορίας, της Πόλης της Λευκάδας από τους εφήβους του Νησιού.

Το Memoriam είναι κομμάτι της Πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες.Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βιβλιογραφία και ψηφιακός φάκελος με οπτικοακουστικό υλικό αρχείου.

Πληροφορίες:

Βιωματικό Online Εργαστήριο

Εκπαιδεύτρια: Δάφνη Καλαφάτη

Δωρεάν συμμετοχή

Ημερομηνίες: 20, 27 Ιανουαρίου & 3 Φεβρουαρίου 2021 

Ώρες: 6 μ.μ. UTC+02 – 8 μ.μ. UTC+02

Δηλώσεις συμμετοχής στο: info@toposlefkada.gr

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 20.

Διοργάνωση: AMAKA