Εισαγωγή στην Ιστορία της Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας | Διαδικτυακό σεμινάριο με τον Γιώργο Καραταράκη
Στο Πανελλαδικό Διαδικτυακό Σεμινάριο Ιστορίας της Τέχνης, ο εισηγητής Γιώργος Καραταράκης θα αναφερθεί στην καλλιτεχνική φωτογραφία και την ιστορική της εξέλιξη.
Σκοπός του εργαστηρίου θα είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη φωτογραφία ως τέχνη, ως εκφραστικό μέσο και λιγότερο ως μία τεχνική κατασκευή. Στις συναντήσεις θα αναλυθούν οι ιστορικές περίοδοι, οι καλλιτέχνες, τα ρεύματα/κινήματα και οι όροι, οι οποίοι συντελούν σε μεγάλο βαθμό, στον ιδιαίτερο κόσμο της φωτογραφίας, όπως αυτός έχει σχηματοποιηθεί τους τελευταίους δύο αιώνες.
Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη πρώτη γνώση από πλευράς των συμμετεχόντων, παρά μόνο όρεξη για γνώση και διάθεση για ερωτήσεις και ομαδικό διάλογο. Στα σεμινάρια θα διατηρηθεί μία σχετικά χαλαρή γραμμική αφήγηση της ιστορίας, προκειμένου να υπάρξει ένας κεντρικός άξονας, γύρω από τον οποίο αυτά θα οργανώνονται.
Η διάδραση θα είναι το μεγάλο ζητούμενο, ενώ η δημιουργία μίας ζεστής και φιλικής ατμόσφαιρας, μέσα στην οποία όλοι θα μπορούν με άνεση να εκφράσουν τις απορίες τους και να κοινοποιήσουν τις θέσεις τους, ο μεγάλος στόχος. Η στείρα γνώση, η αποστήθιση ονομάτων και ημερομηνιών σε καμία περίπτωση δεν θα είναι η μέθοδος που θα ακολουθηθεί στα μαθήματα. Αυτά θα βασίζονται στον διάλογο, την ανταλλαγή απόψεων και την προσπάθεια για διαμόρφωση μίας πρώτης εικόνας – άποψης γύρω από την τέχνη και τις κοινωνίες που τη διαμόρφωσαν.
Τα μαθήματα θα γίνουν σε συνεργασία με τα Μαθήματα Φωτογραφίας στο Ρέθυμνο, στην ειδική για online σεμινάρια διαδικτυακή πλατφόρμα.
Έναρξη: Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021, Ώρα: 19:00 – 21:00.
Διάρκεια: 3 συναντήσεις, 1 ανά εβδομάδα.
Κόστος συμμετοχής: 20 € ανά άτομο.
Περιορισμένες θέσεις συμμετοχής
Πληροφορίες: 6975973970
Ο Γιώργος Καραταράκης γεννήθηκε το 1989 στο Ρέθυμνο. Σπούδασε σύγχρονη ευρωπαϊκή και ελληνική ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και η μεταπτυχιακή του ειδίκευση είναι στην ιστορία της τέχνης.
Έχει εργαστεί ως ξεναγός και ερευνητής στο Στρατιωτικό Μουσείο Κρήτης, έχει πραγματοποιήσει πρακτική στις Κλειστές Συλλογές του Πανεπιστημίου Κρήτης Παράρτημα Ρεθύμνου, στις οποίες ασχολήθηκε με την καταλογογράφηση και την ψηφιοποίηση ιστορικού αρχείου.
Αντίστοιχη ενασχόληση είχε και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στο οποίο εργάστηκε για διάστημα μερικών μηνών στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης.
Το 2017 ταξίδεψε στην Αγγλία με στόχο την εργασία και την ιστορική έρευνα στο μουσείο τέχνης: Munnings Museum, Dedham, Essex. Παράλληλα ήταν ο συνεπιμελητής της έκθεσης: «Η ζωή και το έργο του Γιάννη Κεφαλληνού», που παρουσιάστηκε το 2016-17 στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ ήταν και βοηθός επιμελητή για την έκθεση «Sir Alfred Munnings: Painting Winners», που έγινε το καλοκαίρι του 2017 στο μουσείο: «Palace House, Newmarket, Αγγλία».
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια πραγματοποιεί σεμινάρια εκμάθησης ιστορίας της τέχνης, προσανατολισμένα στους μη ειδικευμένους με το θέμα ενήλικες, σε διαφορετικούς χώρους, με επίκεντρο την Κρήτη. Θεωρεί την απλοποίηση και τη διάδραση ως τα καταλληλότερα μέσα για την προσέγγιση ενός τόσο ιδιαίτερου, πολύπλοκου αλλά συνάμα γοητευτικού χώρου, όπως είναι αυτός της τέχνης.