
Σεμινάριο οπτικής παιδείας και ανάπτυξης του βλέμματος με τον Π. Κασίμη στη Φωτογραφική Λέσχη Ελευσίνας
Η Φωτογραφική Λέσχη Ελευσίνας διοργανώνει σεμινάριο με τον φωτογράφο και καθηγητή φωτογραφίας Παναγιώτη Κασίμη
Το Σεμινάριο προσφέρει δωρεάν η Φωτογραφική Λέσχη Ελευσίνας στα μέλη της.
Όσοι ενδιαφερόμενοι που δεν είναι μέλη επιθυμούν να το παρακολουθήσουν μπορούν να ενημερωθούν στο τηλέφωνο της ΦΛΕ: 6955284859, στο mail f.l.e.elefsina@gmail.com ή στο messenger:https://www.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 24/01/20
Visual Literacy
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΠΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΒΛΕΜΜΑΤΟΣΩς φωτογράφοι αντιλαμβανόμαστε την ποιητική και πρακτική ζωή μέσα από ένα πλαίσιο. Προσαρμόζουμε τον κόσμο μέσα στο σκοτεινό κουτί που κρατάμε στα χέρια μας, διαμέσου ενός σκοπεύτρου. Ανάλογα με την εκπαίδευσή μας, έχουμε συνηθίσει να «μεταφράζουμε» τη ζωή γύρω μας σε γραμμές, όγκους, υφές, φωτεινά και σκιερά, ή στο είδος της φωτογραφίας που λέμε στον εαυτό μας πως μας ενδιαφέρει και ασχολούμαστε.
Όμως, πώς αντιλαμβανόμαστε την ίδια τη ζωή πριν την εγκλωβίσουμε στο κάδρο μας; Πριν τη μεταφράσουμε με τις δικές μας φωτογραφικές προκαταλήψεις; Τι επιλέγουμε να συμπεριλάβουμε και τι όχι; Γιατί και πως το κάνουμε; Μπορούμε, πέρα από το να κάνουμε ένα «σωστό» κάδρο, να το γεμίσουμε με ήχο ή σιωπή;
Η φωτογραφική γλώσσα έχει τους δικούς της κανόνες και τη δική της ιδιαίτερη γραμματική, και όπως κάθε γλώσσα, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα ποίημα ή μια φλυαρία. Είναι η γλώσσα την οποία, ως φωτογράφοι, οφείλουμε να γνωρίζουμε ώστε ο φωτογραφικός μας λόγος να είναι σαφής.
Σ’ αυτό το σεμινάριο θα στοχεύσουμε στην εκμάθηση της φωτογραφικής γλώσσας και στη χρήση της, πέρα από είδη, ρεύματα, κατευθύνσεις ή σχολές. Θα προσπαθήσουμε να αναγνωρίσουμε πως και τι βλέπουμε, καθώς και τι σημαίνει «να βλέπεις». Θα μιλήσουμε για την καλλιτεχνική πρόθεση και θα μάθουμε πως να θέτουμε τις σωστές ερωτήσεις στον εαυτό και τη δουλειά μας.
Μετά το θεωρητικό μέρος θα εστιάσουμε στη χρήση της φωτογραφικής γλώσσας από τον κάθε ένα από τους συμμετέχοντες, μέσα από την κριτική και την αξιολόγηση της δουλείας του, και θα συζητήσουμε πιθανούς τρόπους βελτίωσης.
Παναγιώτης Κασίμης
Info:
Ο Παναγιώτης Κασίμης είναι φωτογράφος και καθηγητής φωτογραφίας.
Φωτογραφίζει τα τελευταία 35 χρόνια, και διδάσκει φωτογραφία από το 1999. Σπούδασε στο Royal College of Arts του Λονδίνου, και έχει υπάρξει μαθητής του Chris Killip και της Mary Ellen Mark. Είναι διαπιστευμένος δάσκαλος φωτογραφίας και οπτικών τεχνών από τον διεθνή οργανισμό ElSevier (“Teaching Photography and Visual Arts”, 2009).
Έχει διοργανώσει και διδάξει σεμινάρια και workshops φωτογραφίας για παιδιά (Kids & Family, Τεχνόπολις – 2009) και ενηλίκους (Βερολίνο 2018-19, Photovision 2017, Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα – 2014, Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας -2013, PhotOrion Ρόδος-2012, Deutsche Telekom – 2011). Έχει διδάξει φωτογραφία στο Α’ Πειραματικό Λύκειο Αθήνας, στην «Ιόνιο Σχολή» και στην ομάδα «Διάθλαση» του Δήμου Δάφνης.
Έχει δώσει διαλέξεις σε φωτογραφικές και καλλιτεχνικές ομάδες της Αθήνας, καθώς και στο τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό «ΦΩΤΟγράφος» και τον ημερήσιο τύπο.
Το 2004 δέχθηκε επιχορήγηση από το University of Houston σε συνεργασία με το Houston Center of Photography. Το βιβλίο, αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς του στη Λατινική Αμερική, εκδόθηκε το 2009 από τον εκδοτικό οίκο Ambious της Washington, με τίτλο “Days Away”. Το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο “Αστικά Ημερολόγια” εκδόθηκε στην Αθήνα το 2013, με πρόλογο του γνωστού αμερικανού φωτογράφου Larry Fink.
Το 2001 ίδρυσε τον Φωτογραφικό Σύλλογο «Εννέα». Το 2013 ίδρυσε το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας. Υπήρξε υπεύθυνος του φωτογραφικού τμήματος της Trii Art Hub στην Αθήνα από το 2017 ως το 2019.
Σήμερα διοργανώνει και διδάσκει σεμινάρια και εργαστήρια φωτογραφίας για φωτογράφους και προχωρημένους ερασιτέχνες, σε διάφορους χώρους και εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
https://kasimisphotography.
https://kasimisphotography.
https://www.facebook.com/
https://www.instagram.com/