NΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ DUST BREEDING Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2018

NΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ DUST BREEDING Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2018

NΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ DUST BREEDING
Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2018

https://cargocollective.com/dustbreedinglab

Από το μικροτοπίο της αυτόνομης εικόνας στο μακροτοπίο του ολοκληρωμένου φωτογραφικού έργου, το εργαστήριο Dust Breeding εστιάζει στη διαδικασία της καλλιέργειας των στοιχειωδών σωματιδίων ενός φωτογραφικού πρότζεκτ, τόσο ως προς την εσωτερική του μορφοποίηση όσο και στη δυναμική του σχέση με το ευρύτερο πολιτισμικό και κοινωνικό του περιβάλλον. Μέσα από την παρουσίαση, πλαισίωση και κριτική ανάλυση σημαντικών παραδειγμάτων θα επιχειρηθεί η ανάδειξη της ευρύτητας του φωτογραφικού μέσου και η εξαγωγή μίας σειράς θεωρητικών και αισθητικών εργαλείων για την εξέλιξη των πρότζεκτ των συμμετεχόντων. Η επιλογή του περιεχομένου (editing) και η αισθητική-νοηματική του οργάνωση (sequencing), οι διαφορετικοί τύποι αφήγησης, η σχέση εικόνας και λόγου, οι χειρονομίες της οικειοποίησης και της επαναπλαισίωσης, η επιλεκτική ενσωμάτωση οπτικών κωδίκων από την εφαρμοσμένη ή την αρχειακή φωτογραφία καθώς και ο διάλογος με άλλες μορφές τέχνης θα ορίσουν το κοινό πεδίο των αναζητήσεων και πρακτικών εφαρμογών εντός του εργαστηρίου.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε φωτογράφους που βρίσκονται ήδη στη διαδικασία σχεδιασμού ή ανάπτυξης ενός πρότζεκτ. Οι δύο εισηγητές, με πολυετή και πολύπλευρη εμπειρία στο χώρο της Φωτογραφίας (ως δημιουργοί αλλά και ως εκπαιδευτικοί, επιμελητές, editors κλπ.) θα καθοδηγήσουν την όλη διαδικασία –με την ενεργή συμμετοχή ολόκληρης της ομάδας– προς την εξέλιξη ή ολοκλήρωση των πρότζεκτ. Ο πολυμορφικός χώρος του Grace θα χρησιμοποιηθεί τόσο για τις συναντήσεις του εργαστηρίου όσο και για site-specific εγκαταστάσεις καθόλη τη διάρκειά του.

https://www.facebook.com/Dust-Breeding-Lab-414046519036420

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Περίοδος: Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2018
Έναρξη: Τετάρτη 3 Οκτωβρίου, 18:00
Σύνολο συναντήσεων: 12 (συμπεριλαμβάνονται δύο αυτόνομες διαλέξεις για το εύρος του φωτογραφικού μέσου και τη διαδικασία του editing/sequencing)
Σύνολο ωρών εργαστηρίου: 48
Προβλέπεται 1 συνάντηση κάθε Τετάρτη, διάρκειας 4 διδακτικών ωρών (18:00 – 22:00)
Σύνολο συμμετεχόντων: 10 άτομα
Χώρος διεξαγωγής: Grace, Φιλαδελφείας 2 (μετρό Στ. Λαρίσης)

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν ηλεκτρονική αίτηση σε ενιαίο αρχείο pdf με τίτλο το πλήρες ονοματεπώνυμο και θα περιέχει:
– Σύντομο βιογραφικό σημείωμα (έως 200 λέξεις)
– Ένα προτεινόμενο πρότζεκτ που θα αποτελείται από 15-20 φωτογραφίες κι ένα συνοπτικό επεξηγηματικό κείμενο (έως 200 λέξεις)
Το αρχείο pdf δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 10MB και θα αποστέλλεται μέσω email στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ykyp.seminars@gmail.com

Καταληκτήρια ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου.
Τα αποτελέσματα της επιλογής θα ανακοινωθούν την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο email: ykyp.seminars@gmail.com

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ
Γιώργος Πρίνος
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Το 2011 έλαβε Μεταπτυχιακό στις Καλές Τέχνες από το Yale University School of Art με υποτροφία του Yale University. Έχει διδάξει φωτογραφία ως καθηγητής, προσκεκλημένος κριτικός και λέκτορας στα Yale University School of Art, International Center of Photography, School of Visual Arts, Wesleyan University, County College of Morris και City College of New York μεταξύ άλλων. Είναι μέλος και έχει συνεπιμεληθεί εκθέσεις για την κολλεκτίβα Depression Era καθώς και για το Medphoto festival. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις και εκδόσεις σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, ενώ φωτογραφίες του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.
yorgosprinos.com

Γιώργος Καραηλίας
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Σύγχρονη Ιστορία και από το 2000 ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία. Εργάστηκε για 10 χρόνια ως photo-editor, υπεύθυνος ψηφιακού αρχείου κι επιμελητής κειμένων στο πρακτορείο Apeiron Photos. Την τελευταία 10ετία συνεργάζεται ως ανεξάρτητος φωτογράφος και καλλιτεχνικός επιμελητής με διάφορους πολιτιστικούς φορείς καθώς και με γραφιστικές εταιρείες, εκδοτικούς οίκους και περιοδικά. Από το 2010 ασχολείται τόσο με την εξέλιξη ατομικών και συλλογικών πρότζεκτ όσο και με την Οπτική Εκπαίδευση. Το 2010 τιμήθηκε με το 2ο βραβείο Cedefop/ Photomuseum Award στα πλαίσια της Photobiennale της Θεσσαλονίκης. Το 2015 εκδόθηκε το φωτογραφικό του βιβλίο “EstrangeR” από το γερμανικό εκδοτικό οίκο Kehrer Verlag Heidelberg. Η δουλειά του έχει εκτεθεί στην Ευρώπη κι έχει παρουσιαστεί σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ (Athens Photo Festival, Arles Cosmos Books/ Les Rencontres d’Arles, Fotografia Festival Internazionale di Roma, Paris Photo, MedPhoto Festival).
yorgoskarailias.net