Μαθήματα Φωτογραφίας από τη Verge Collective

Μαθήματα Φωτογραφίας από τη Verge Collective

Μαθήματα Φωτογραφίας

 

Η Verge Collective ανακοινώνει την έναρξη τεσσάρων αυτοτελών κύκλων μαθημάτων και εργαστηριακών σεμιναρίων για τη φωτογραφία. 
Οι εισηγητές των σεμιναρίων είναι τα μέλη της Verge: Καραγιάννης Φώτης, Κούρου Κατερίνα, Μπέτη Αριστούλα, Ραπακούσης Δημήτρης και Σακκάς Άγγελος.
ΤΙΤΛΟΣ ΚΥΚΛΟΥ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΕ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ
Θεωρία Φωτογραφίας. Βασικές αρχές και τεχνικές* 12
Ιστορία φωτογραφίας, Οπτική Αντίληψη και Φωτογραφικές εφαρμογές** 12
Σημειολογία, Οπτική Αφήγηση και Δημιουργία Portfolio*** 12
Αναλογική φωτογραφία και Σκοτεινός θάλαμος**** 15

Περισσότερες πληροφορίες, στο site της Verge Collective: http://vergecollective.gr/el/seminars/


* 1ος Κύκλος: Θεωρία φωτογραφίας. Βασικές αρχές και τεχνικές

Περιγραφή: ο πρώτος κύκλος είναι εισαγωγικός και απευθύνεται σε αρχάριους. Θέτοντας στο επίκεντρο τη θεωρία της φωτογραφίας, ο κύκλος αυτός αποσκοπεί στην επαφή των συμμετεχόντων με το φωτογραφικό μέσο, στην εξοικείωση με τις βασικές αρχές της φωτογραφίας και τις τεχνικές του μέσου. Παράλληλα με το θεωρητικό μέρος πραγματοποιούνται πρακτικές εφαρμογές υπό τη συνεχή επίβλεψη και καθοδήγηση των υπεύθυνων διδασκόντων.

Προθεσμία υποβολής δηλώσεων: Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019


** 2ος Κύκλος: Ιστορία φωτογραφίας, Οπτική Αντίληψη και Φωτογραφικές εφαρμογές

Περιγραφή: ο δεύτερος κύκλος απευθύνεται σε όλους όσοι έχουν παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο και σε όσους έχουν κάποια προηγούμενη εμπειρία ή εξοικείωση με το φωτογραφικό μέσο. Μέσα από την ιστορική αναδρομή θα παρουσιαστούν σημαντικοί σταθμοί τόσο της τεχνολογικής εξέλιξης του μέσου όσο των διακριτών ρευμάτων και κινημάτων που διαμόρφωσαν τη φωτογραφική αισθητική ως τις μέρες μας. Επιπρόσθετα, μέσα από την εξοικείωση με τις θεωρίες για τη διαμόρφωση της Οπτικής Αντίληψης και τη μελέτη σημαντικών φωτογράφων, οι συμμετέχοντες του κύκλου θα εμπλακούν σε ένα ευρύ φάσμα φωτογραφικών εφαρμογών υπό τη συνεχή επίβλεψη και καθοδήγηση των υπεύθυνων διδασκόντων.

Προθεσμία υποβολής δηλώσεων: Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019


*** 3ος Κύκλος: Σημειολογία, Οπτική Αφήγηση και Δημιουργία Portfolio

Περιγραφή: ο τρίτος κύκλος απευθύνεται σε όλους όσοι έχουν παρακολουθήσει τον δεύτερο κύκλο, σε όσους είναι εξοικειωμένοι με τον φωτογραφικό τους εξοπλισμό και σε αυτούς που βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης και εμβάθυνσης μιας θεματικής ενότητας του φωτογραφικού τους έργου. Ο κύκλος αυτός αποσκοπεί στην κατανόηση των βασικών αρχών της Σημειολογίας, καθώς και των στοιχείων που τη δομούν, ώστε οι συμμετέχοντες να μπορούν να διακρίνουν και να ερμηνεύουν το μήνυμα μιας φωτογραφικής εικόνας. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με τους βασικούς κανόνες της οπτικής αφήγησης και τον τεκμηριωτικό ρόλο της φωτογραφίας. Μέσα από τη μελέτη σύγχρονων φωτογράφων και την ανάλυση πρακτικών προσέγγισης της φωτογραφίας ντοκουμέντο, το θεωρητικό μέρος θα υποστηριχθεί από την ανάθεση προσωπικών φωτογραφικών εργασιών. Με την ολοκλήρωση του κύκλου οι συμμετέχοντες θα κάνουν ομαδική έκθεση με δυνατότητα ψηφιακών εκτυπώσεων στον χώρο της Verge Collective.

Προθεσμία υποβολής δηλώσεων: Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στον τρίτο κύκλο: όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να στείλουν δείγμα δουλειάς τους στο e–mail: verge.gr@gmail.com (10-15 αρχεία jpeg, 1500px μεγάλη πλευρά, 72dpi)


**** 4ος Κύκλος: Αναλογική φωτογραφία και Σκοτεινός θάλαμος

Περιγραφή: το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε όλους όσοι έχουν βασικές γνώσεις φωτογραφίας και απαιτεί να έχουν δική τους αναλογική μηχανή 35mm. Στόχος είναι να εξοικειωθούν οι συμμετέχοντες με την αναλογική φωτογραφία τόσο σε θεωρητικό επίπεδο (ανατομία αναλογικής μηχανής και μεγεθυντήρα, δομή & χαρακτηριστικά φιλμ και φωτογραφικών χαρτιών, ζωνικό συστήμα, φωτομέτρηση και τεχνικές φωτομέτρησης, χημεία στη διαδικασία εμφάνισης και προδιαγραφές σκοτεινού θαλάμου, φύλαξη και αρχειοθέτηση αρνητικών, εκτύπωση, ψηφιοποίηση, κ.ά.), όσο και σε πρακτικό επίπεδο μέσα από την εξάσκηση στην εμφάνιση του φιλμ και την εκτύπωση των φωτογραφιών στον πλήρως εξοπλισμένο χώρο της Verge Collective.

Έναρξη: Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Προθεσμία υποβολής δηλώσεων: Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Διάρκεια: 10 τρίωρες θεωρητικές & 5 τετράωρες πρακτικές εβδομαδιαίες συναντήσεις

Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας.


Διάρκεια κάθε κύκλου (εξαιρείται ο 4ος κύκλος): 12 εβδομάδες (24 τρίωρες συναντήσεις / 2 ανά εβδομάδα).

Χώρος διεξαγωγής: Verge Collective Καποδιστρίου & Πρεμετής 1, Ιωάννινα

Δηλώσεις συμμετοχής: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο e-mail: verge.gr@gmail.comσημειώνοντας το ονοματεπώνυμο και κινητό τους για περαιτέρω επικοινωνία, είτε στα τηλέφωνα: 695 56 32 170 & 698 56 41 105 (εργάσιμες ώρες και ημέρες).

Κόστος συμμετοχής κάθε κύκλου*: Το συνολικό κόστος συμμετοχής ορίζεται με βάση τον παρακάτω πίνακα. Η εγγραφή κατοχυρώνεται με καταβολή μέρους του ποσού μέσω τραπεζικής κατάθεσης, είτε απευθείας στο γραφείο της Verge Collective. Σε περίπτωση μη σύστασης τμήματος γίνεται επιστροφή ολόκληρης της προκαταβολής. Για τους φοιτητές προβλέπεται έκπτωση 50€ με την επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας.

Διάρκεια κάθε κύκλου (εξαιρείται ο 4ος κύκλος): 12 εβδομάδες (24 τρίωρες συναντήσεις / 2 ανά εβδομάδα).

Χώρος διεξαγωγής: Verge Collective Καποδιστρίου & Πρεμετής 1, Ιωάννινα

Δηλώσεις συμμετοχής: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο e-mail: verge.gr@gmail.com σημειώνοντας το ονοματεπώνυμο και κινητό τους για περαιτέρω επικοινωνία, είτε στα τηλέφωνα: 695 56 32 170 & 698 56 41 105 (εργάσιμες ώρες και ημέρες).

Κόστος συμμετοχής κάθε κύκλου*: Το συνολικό κόστος συμμετοχής ορίζεται με βάση τον παρακάτω πίνακα. Η εγγραφή κατοχυρώνεται με καταβολή μέρους του ποσού μέσω τραπεζικής κατάθεσης, είτε απευθείας στο γραφείο της Verge Collective. Σε περίπτωση μη σύστασης τμήματος γίνεται επιστροφή ολόκληρης της προκαταβολής. Για τους φοιτητές προβλέπεται έκπτωση 50€ με την επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας.

Με την ολοκλήρωση κάθε κύκλου θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης από τη Verge Collective.

*στο κόστος συμμετοχής δεν συμπεριλαμβάνεται ο Φ.Π.Α.