Η ανατομία της ταινίας | Διαδικτυακό σεμινάριο της Luminous Eye με τον Αλέξανδρο Σιπσίδη

Η ανατομία της ταινίας | Διαδικτυακό σεμινάριο της Luminous Eye με τον Αλέξανδρο Σιπσίδη

Η Luminous Eye συνεργάζεται με τον σκηνοθέτη Αλέξανδρο Σιπσίδη σ’ ένα διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Η ανατομία της ταινίας». Το σεμινάριο απευθύνεται και σε φωτογράφους που ενδιαφέρονται να εξελίξουν τις γνώσεις τους στον τομέα της φωτογραφίας του κινηματογράφου και των ταινιών μικρού μήκους.

Το σεμινάριο επικεντρώνεται στην ανάλυση ταινιών, έχοντας ως στόχο τη σταδιακή αποδόμηση μιας ταινίας καθώς και τη λεπτομερή εξέταση όλων των εργαλείων του κινηματογράφου, δηλαδή σκηνοθεσία, φωτογραφία, σενάριο, μοντάζ και άλλα. Κύριο μέλημα είναι η ανάλυση των διαφορετικών εργαλείων που χρησιμοποιεί ο κάθε δημιουργός και που σηματοδοτούν το έργο του.

Πάντα η βάση μιας ταινίας είναι το σενάριο. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα αναλυθούν οι βασικοί κανόνες του σεναρίου, οι απαρχές των οποίων εντοπίζονται ήδη από την εποχή του Αριστοτέλη, ώστε να υπάρχει μια κεντρική αφετηρία, για να γίνει κατανοητό το ταξίδι του ήρωα, αλλά και το δικό μας, στον κινηματογράφο.

Ο σκηνοθέτης, που είναι συνέχεια πάνω από το έργο, από την αρχή έως το τέλος, έχει πολλά εργαλεία στην παλέτα του. Ποια είναι αυτά; Το κάδρο, οι ηθοποιοί, το σενάριο, η αισθητική, η διαίσθησή του; Η απάντηση θα δοθεί εξετάζοντας διαφορετικούς σκηνοθέτες και συγκρίνοντας πόσο διαφορετικά προσεγγίζει ο κάθε σκηνοθέτης το ίδιο θέμα.

Ο φωτογράφος αποτελεί τον πιο κοντινό ίσως συνεργάτη του σκηνοθέτη. Πού διαχωρίζονται οι ρόλοι και πού συγκλίνουν οι αισθητικές τους; Ο φωτογράφος ή ο σκηνοθέτης διάλεξε να είναι έτσι το φως στη σκηνή αυτή; Το κάδρο; Την κίνηση της κάμερας; Ποιος επιλέγει και πώς συνεργάζονται; Και ποια είναι, σε τελευταία ανάλυση, τα εργαλεία τους; Ο μοντέρ ξαναγράφει τελικά το σενάριο ή απλά ακολουθεί τις οδηγίες;

Όλα αυτά θα συνδυάζονται με παραδείγματα από πολύ γνωστές ταινίες και θα διδαχθεί, έστω θεωρητικά, ο τρόπος που χρησιμοποιούνται τα εργαλεία του κινηματογράφου για την κατασκευή μιας ταινίας.

Οι συμμετέχοντες θα χρειαστεί να έχουν παρακολουθήσει εκ των προτέρων την ταινία που θα αναλύεται κάθε φορά, ώστε να κατανοούν καλύτερα το μάθημα που θα ακολουθήσει.

Το σεμινάριο έχει περιορισμένο αριθμό συμμετοχής, διάρκεια 5 μήνες, ξεκινά 26 Νοεμβρίου και  ολοκληρώνεται σε 22 δίωρες διαδικτυακές συναντήσεις, κάθε Πέμπτη, ώρα 19:00.

Τιμή παρακολούθησης: 150 ευρώ

Για να δηλώσετε την συμμετοχή σας πατήστε εδώ

Διευκόλυνση για τους συμμετέχοντες που έχουν εγγραφεί: Σε περίπτωση που δεν θα είναι εφικτό να παρακολουθήσετε μία ή και όλες τις διαδικτυακές συναντήσεις, μπορείτε να τη/τις δείτε βιντεοσκοπημένη/ες στον χρόνο που εσείς επιθυμείτε, χωρίς την ενεργή συμμετοχή σας.

luminouseye.net/η-ανατομία-της-ταινίας/


Ο Αλέξανδρος Σιπσίδης γεννήθηκε στη Ρωσία. Το 2010 αποφοίτησε από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ και το Preston University of Los Angeles σκηνοθεσία, οπότε και εργάστηκε σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, ενώ ο ίδιος έχει γράψει και σκηνοθετήσει τις βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους «Αν ήταν Νόμιμος ο Βιασμός», «Iris» και «Γάλα». Το 2016 ολοκλήρωσε και την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία «Μπλε Βασίλισσα», η οποία προβλήθηκε στους κινηματογράφους το 2017 και έκτοτε συνεχίζει το ταξίδι της σε φεστιβάλ εγχώρια και του εξωτερικού. Από το 2014 μέχρι και πρόσφατα διεξήγαγε το εργαστήρι κινηματογράφου «Γυρίζουμε ταινία» στον δήμο Βριλησσίων. Από το 2016 μέχρι και το 2019 φιλοξενήθηκε στην Ίριδα και τον Κινηματογραφικό Τομέα Π.Ο.Φ.Π.Α, παράλληλα με την παρουσίαση σεμιναρίου ανάλυσης κινηματογραφικών ταινιών, «Ανάλυσέ το». Έχει παρουσιάσει σχετικά σεμινάρια και στο ΙΕΚ Ακμή, σε σχολές ΤΕΙ, αλλά και στο 2ο Λύκειο Βριλησσίων.

website lama.pictures/