Στρατής Βογιατζής | Παρουσίαση του φωτογραφικού βιβλίου του “Κάμπος” στη Luminous Eye

Στρατής Βογιατζής | Παρουσίαση του φωτογραφικού βιβλίου του “Κάμπος” στη Luminous Eye

Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου η Luminous Eye φιλοξενεί την παρουσίαση του βιβλίου Κάμπος (εκδ. Άγρα) του Στρατή Βογιατζή.

Το βιβλίο αρχικά θα παρουσιαστεί από το δημιουργό του εν είδει οπτικοακουστικής αφήγησης με λόγο και εικόνες και τη συμμετοχή του συνθέτη Χρύσανθου Χριστοδούλου. Την αφήγηση της βραδιάς θα ακολουθήσει το μικρής διάρκειας ντοκιμαντέρ της Έλενας Μαργαριτίδη “Υπνοβατώντας στον Κάμπο”. Η παρουσίαση έχει σαν στόχο να προ(σ)καλέσει το κοινό να στοχαστεί πάνω σε συμβιώσεις και κομποστοποιήσεις, σε υβριδικότητες και συμμείξεις της βιοπoικiλότητας και τις ιστορίας, του πραγματικού και του φανταστικού και διερωτηθεί πάνω στην έννοια της κατοίκησης μέσα σε ένα ασθμαίνοντα δυτικό πολιτισμό και μιας ανιμιστικής φύσης που σαλεύει πλάι του. Θα ακολουθήσει κουβέντα με το κοινό.

Ο αφηγητής του βιβλίου ως ένα πορώδες πλάσμα περιπλανιέται περιπλανιέται στον Κάμπο της Χίου, αναδιφά σε ιστορικά αρχεία, αλληλοεπιδρά με τους κατοίκους και τα ζώα του τόπου, φωτογραφίζει, καταγράφει μαρτυρίες, συσσωρεύει πειστήρια τα οποία ταξινομεί και αναδιατάσσει.. Ο Κάμπος στο τέλος μεταμορφώνεται σε ψηφιδωτό από παραβολές και ιστορίες, εικόνες μυθοπλαστικές ή πραγματικές, συμβάντα και επιστολές από το παρελθόν, βιογραφίες ανθρώπων, αποκόμματα από εφημερίδες, παιδικές μνήμες και εντυπώσεις του αφηγητή ο οποίος μέσα από παρεκβάσεις, λοξοδρομήσεις και επαναλήψεις, συναρμόζει με παιγνιώδη τρόπο. Ο αναγνώστης παρόλη την έξαψη της εξερεύνησης του μυθιστορηματικού αυτού τόπου σύντομα βρίσκεται παγιδευμένος σε ένα λαβύρινθο, να περιπλανιέται σε ένα χώρο αυξημένης εντροπίας όπου τα ζώα εκτοπίζουν σταδιακά τους ανθρώπους, οι μνήμες γεννούν νέες χωρικές συσχετίσεις και το μυστήριο υπονομεύει διαρκώς τον ορθολογισμό.

(Από το ΔΤ της Άγρας)

Στο αξιοσημείωτο βιβλίο του Κάμπος ο Στρατής Βογιατζής επιστρέφει στη φαντασία μας ένα εξαιρετικό εύρος από ζώα και φασματικές παρουσίες. Είτε όμως βλέπουμε μια κατσίκα να κοιτάζεται στον καθρέφτη, είτε μια μοχαχική φιγούρα να σκουπίζει σισύφεια ένα κομμάτι τσιμέντο μέσα σε ένα περιβόλι οι υποσχέσεις που μας δίνουν είναι ανεξιχνίαστες. Ένα μόνο μήνυμα μπορούμε να λάβουμε από τον Κάμπο του Βογιατζή: Είμαστε χαμένοι στον παράδεισο.

Alec Soth από τον πρόλογο του βιβλίου

Το Βιβλίο κέρδισε το βραβείο του καλύτερου φωτογραφικού βιβλίου το 2022 στο Nordic light international photography festival.