“Σιωπηλές αφηγήσεις για την έμφυλη βία: η φωτογραφία ως μνήμη, μαρτυρία και δημιουργική πράξη αντίστασης” | έκθεση φωτογραφίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

“Σιωπηλές αφηγήσεις για την έμφυλη βία: η φωτογραφία ως μνήμη, μαρτυρία και δημιουργική πράξη αντίστασης” | έκθεση φωτογραφίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά της βίας κατά των γυναικών, το Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, διοργανώνει από 25 Νοεμβρίου έως 16 Δεκεμβρίου 2022 μια έκθεση Φωτογραφίας και βίντεο προβολών στο κεντρικό διάδρομο της Πανεπιστημιούπολης 1, με τίτλο:

‘Σιωπηλές αφηγήσεις για την έμφυλη βία:

η φωτογραφία ως μνήμη, μαρτυρία και δημιουργική πράξη αντίστασης’

Ένα εικαστικό project με θέμα την έμφυλη βία απασχόλησε φοιτήτριες/ες και καθηγήτριες/ες του τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, οι οποίοι δημιούργησαν φωτογραφίες, βίντεο και συνοδευτικά κείμενα, ως αποτέλεσμα σχετικών συζητήσεων. Τα έργα απαρτίζονται από εικόνες και κείμενα, διαπραγματευόμενα τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης που ενέχουν διαφορετικές μορφές αφήγησης, ικανές να σταθούν ως μία μορφή πολιτισμικής αντίστασης έναντι στη βία.

Με αφετηρία την θεματική του τι είναι για μένα και πως παρουσιάζεται η έμφυλη βία, επιχειρήθηκε ένα σύνολο προσωπικών τοποθετήσεων. Κάτω από την πίεση αυτού του συχνά τραγικού μα καίριου ερωτήματος, δημιουργήθηκαν τα έργα της έκθεσης. Το περιεχόμενό τους συζητά την κυρίαρχη παρουσία της βίας στον πολιτισμό της μη-ορατότητας, ως προς την έμφυλη ταυτότητα και τον προσδιορισμό της.

Η καθολική και συστημική παρουσία της βίας ολοκληρώνεται καθιστώντας μία ύπαρξη αόρατη. Η βία υποθάλπεται με την κυρίαρχη σιωπή. Τα έργα της έκθεσης επιτελούν μια σιωπηλή, οπτική συνομιλία. Η Φωτογραφία ως εκφραστικό μέσο μπορεί να αποτελέσει μια πραγματική ευκαιρία για άρθρωση σκέψεων και πεποιθήσεων συχνά ανέκφραστων, εξασφαλίζοντάς τους ένα πλέγμα ασφάλειας και υψώνοντας μια ιαχή αντίστασης. Το φωτογραφικό έργο μπορεί να δημιουργήσει μία νέα συνθήκη όπου μέσα από την σιωπή της να διοχετευθεί μια φορτισμένου τύπου δήλωση, αν όχι μια ομιλία, που να χαρίζει δυνατότητα για όλες/όλους να ακουστούν.

Μέσα από το δύσκολο ταξίδι της έκφρασης ανακαλύπτουμε ότι η βία υπάρχει, όπως και εμείς υπάρχουμε και μετά τη σιωπή επιλέγουμε, αντιστεκόμαστε, ανήκουμε, μιλάμε –μαζί- μέσα από εικόνες. Η έκθεση είναι διαδραστική. Το κοινό έχει την δυνατότητα γραπτού σχολιασμού των έργων, εν είδει συνομιλίας. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρούμε να αποδομήσουμε τον αποχρώντα λόγο για τη βία που η έκθεση αυτή επιχειρεί να ξεκινήσει, και να καταγραφεί παράλληλα ο προβληματισμός των επισκεπτών της.

Επιμέλεια έκθεσης: Εύα Κατσαΐτη,

Λέκτορας, Μέλος Επιτροπής Ισότητας των Φύλων (ΕΙΦ) ,Υπεύθυνη Erasmus+, Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.