Παρουσίαση του φωτογραφικού έργου του Αντώνη Πασβάντη από τον ΦΟΚ

Παρουσίαση του φωτογραφικού έργου του Αντώνη Πασβάντη από τον ΦΟΚ

Ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας υποδέχεται με χαρά τον Καβαλιώτη φωτογράφο Αντώνη Πασβάντη για την παρουσίαση της εργασίας του «Sombre Caste».

Αντώνης Πασβάντης

Sombre Caste είναι το φωτογραφικό ταξίδι που καταγράφει την εμφάνιση μιας νέας τάξης πολιτών που δημιουργήθηκε ως συνέπεια της δεκαετούς ελληνικής κρίσης στην περιοχή του Έβρου. Αυτή η τάξη υπήρχε πάντοτε, αλλά λόγω της κοινωνικής συνοχής και των ισχυρών οικογενειακών δεσμών στην ελληνική κοινωνία, η κατάστασή της δε βγήκε ποτέ στην επιφάνεια.
Το γεωγραφικό όριο έχει την ιδιότητα να πιέζει τις ζωές των ανθρώπων. Από το 2010 όταν και ξέσπασε η ελληνική κρίση, παρατηρήθηκε η κατάρρρευση της μεσαίας τάξης . Τα περισσότερα εργοστάσια του Έβρου έκλεισαν και μετατράπηκαν σε βιομηχανικά κουφάρια. Άνθρωποι οδηγήθηκαν απότομα στη φτώχεια και η παραμελημένη διαχρονικά περιοχή του Έβρου, οδηγήθηκε στην απομόνωση.
Ο Έβρος είναι μια ευαίσθητη περιοχή, με ιδιαίτερο εθνικό χαρακτήρα. Τα τελευταία 100 χρόνια στην επικράτεια της Θράκης συμβιώνουν ειρηνικά τέσσερις διαφορετικές εθνότητες. Το Sombre Caste αποτυπώνει την καθημερινή αγωνία για επιβίωση και την ειρηνική συνύπαρξη των διαφορετικών θρησκευτικών πληθυσμών.

 

Δείτε εδώ φωτογραφίες από το “Sombre Caste”