Paolo Woods – Chinafrica, 2007-2008 | MedPhoto 4 – Critical Archives V: The Future Is Unwritten

Paolo Woods – Chinafrica, 2007-2008 | MedPhoto 4 – Critical Archives V: The Future Is Unwritten

Paolo Woods
Chinafrica, 2007-2008

Για να σβήσει τη δίψα της για πετρέλαιο και την πείνα της για χαλκό, ουράνιο και ξύλο, η κυβέρνηση του Πεκίνου στέλνει κινεζικές κρατικές εταιρείες και ριψοκίνδυνους επιχειρηματίες στην Αφρική. Για τους χιλιάδες Κινέζους που έχουν μεταναστεύσει τις τελευταίες δεκαετίες, η Αφρική κρατά την υπόσχεση της μεθορίου του 21ου αιώνα. Μερικοί έχουν χτυπήσει φλέβα χρυσού και διοικούν ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων που εκτείνονται σε μεγάλες περιοχές της Αφρικής. Άλλοι εξακολουθούν να πουλούν φθηνά αγαθά κατά μήκος των καυτών δρόμων σε μερικές από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο. Για πολλούς Αφρικανούς, η άφιξη των Κινέζων είναι ίσως το πιο σημαντικό γεγονός από τότε που έφυγαν οι παλιοί αποικιοκράτες πριν από δεκαετίες. Οι Κινέζοι, ωστόσο, δεν δρουν όπως οι πρώην αποικιοκράτες. Χτίζουν δρόμους, φράγματα και νοσοκομεία σε αντάλλαγμα για τις πρώτες ύλες και παίρνουν τους ανθρώπους με το μέρος τους. Δεν μιλούν ούτε για δημοκρατία ούτε για διαφάνεια -και παίρνουν και τους κυβερνώντες με το μέρος τους. Έχω καταγράψει τους Κινέζους να κάνουν άνω-κάτω την Αφρική, συνοδεύοντάς τους κατά μήκος των σιδηροδρόμων της Αγκόλα, μέσα από τα δάση του Κονγκό και τα καραόκε μπαρ της Νιγηρίας. Από την άγονη ύπαιθρο της Κεντρικής Κίνας μέχρι τις δερμάτινες πολυθρόνες των αφρικανικών υπουργείων, προσπάθησα να απαθανατίσω την αναζήτηση των Κινέζων που ήρθαν στην Αφρική για να κάνουν την περιουσία τους και που επένδυσαν τη ζωή και τα χρήματά τους σε μια ήπειρο που πολλοί στη Δύση θεωρούν από καιρό κατάλληλη μόνο για φιλανθρωπίες. Καθώς εργαζόμουν, προσπάθησα να αναπτύξω μια οπτική γλώσσα που συνδύαζε το περιεχόμενο του κλασικού φωτορεπορτάζ με τη φωτογραφία πορτραίτου, και που επίσης έπαιζε με στοιχεία αποικιακής απεικόνισης, αλλά και φωτογραφίας προπαγάνδας που αποτελεί κάτι αγαπητό στο κινεζικό κατεστημένο. Αυτές είναι σπάνιες εικόνες. Το να αποκτήσω πρόσβαση στους Κινέζους στην Αφρική ήταν η πιο δύσκολη αποστολή που έχω αναλάβει ποτέ. Οι Κινέζοι θέλουν να διατηρήσουν χαμηλό προφίλ στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην Αφρική. Ελπίζω αυτές οι φωτογραφίες να απεικονίζουν ένα φαινόμενο και μια νέα διάσταση που δεν είναι απλώς προϊόν της παγκοσμιοποίησης αλλά και η τελική πραγμάτωσή της. 

[Paolo Woods]

Paolo Woods

Paolo Woods


Ο Paolo Woods έχει καναδική και ολλανδική καταγωγή, ενώ μεγάλωσε στη Φλωρεντία της Ιταλίας και έχει ζήσει στο Παρίσι και την Αϊτή. Είναι ένας από τους ιδρυτές της RIVERBOOM και πιστεύει βαθιά στα συνεργατικά έργα. Το έργο του παρουσιάζεται τακτικά σε μεγάλες διεθνείς εκδόσεις και εκθέσεις. Έχει λάβει πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένων δύο World Press Photo Awards. Αυτή τη στιγμή εργάζεται για την πρώτη του ταινία. Είναι συγγραφέας έξι βιβλίων που έχουν εκδοθεί σε έντεκα διαφορετικές χώρες και έχουν αναγνωριστεί ως υποδειγματικός συνδυασμός τέχνης και φωτογραφίας ντοκιμαντέρ. Μεταξύ των βιβλίων είναι και το «Chinafrica» (με τον Σερζ Μισέλ), το οποίο ασχολείται με τη θεαματική άνοδο των Κινέζων στην Αφρική,  εικόνες από το οποίο παρουσιάζονται στην έκθεση

Critical Archives V: The Future Is Unwritten, στο πλαίσιο του Μεσογειακού Φεστιβάλ Φωτογραφίας MedPhoto 4 με κεντρικό θέμα τη Δημοκρατία.

Το MedPhoto 4 ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ρέθυμνο. Η 4η διοργάνωση MedPhoto έρχεται να θέσει ως ερώτημα τη μεγάλη λέξη πάνω στην οποία στήθηκε το οικοδόμημα της Δύσης: τη Δημοκρατία. Διατρέχοντας τις αρχαίες αθηναϊκές ρίζες της, τις μεγάλες επαναστάσεις του 19ου και του 20ου αιώνα στο όνομά της, μέχρι τη νομιμοποιητική χρήση της για την αποικιοκρατική θεμελίωση και επιβολή του ευρωπαϊκού πολιτισμού ανά τον κόσμο, το ζήτημα που ψηλαφεί το MedPhoto 4 είναι αν η «δημοκρατία» στην εποχή μας μπορεί να εκπροσωπεί τη δυνατότητα για πολιτική και κοινωνική χειραφέτηση ή αν πρόκειται για ένα παγκοσμιοποιημένο σύστημα γραφειοκρατικής διακυβέρνησης που νομιμοποιεί την κατάργηση της δυνατότητας αυτής.


Συνδιοργάνωση: KOLEKTIV8, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Μαρία Μαραγκού, Παύλος Φυσάκης
Επιμέλεια: Πάσκουα Βοργιά, Δημήτρης Κεχρής
Με την Οικονομική Yποστήριξη: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Χορηγός: Motor Oil Hellas
Υποστηρικτές: Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Ρεθύμνης, Νορβηγική Πρεσβεία της Αθήνας
Συνεργάτες: ΑΝΕΚ/Blue Star Ferries, Σύλλογος Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνης
Δημιουργικοί Συνεργάτες: Μουσείο Μπενάκη, Zoetrope, ΡΟΜΑΝΤΣΟ

info:
Εγκαίνια: 11.12.2021, 12:00 – 20.00
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Μεσολογγίου 32, Ρέθυμνο
Διάρκεια: 11.12.2021 – 06.03.2022
https://medphoto.gr
info@medphoto.gr
Facebook event
YouTube teaser video: “Democracy Basically Means”

* Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης εφαρμόζει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των επισκεπτών και των εργαζομένων του.