Γιώργος Σκουλούδης – Οδός Σωκράτους

Η Oδός Σωκράτους είναι ένα φωτογραφικό πρότζεκτ που ξεκίνησε το 2019 και συνεχίστηκε το 2020. Είναι ουσιαστικά η χαρτογράφηση της οδού Σωκράτους στο κέντρο της Αθήνας, ενός δρόμου με έκταση μικρότερη από ένα χιλιόμετρο. Μιας ευθείας, χωρισμένης σε τμήματα από ομάδες με διαφορετικά χαρακτηριστικά και σκοπούς. Άλλοτε σπουδαίος εμπορικός δρόμος της δεκαετίας του ’60, σήμερα βιώνεται ως τουριστική δυστοπία, όπου το εμπόριο ναρκωτικών, η πορνεία, τα φτηνά ξενοδοχεία μεταναστών, οι θρησκευτικές οργανώσεις, το αστυνομικό τμήμα Ομονοίας, το κλαμπ Ρομάντζο, αλλά και κάθε τύπου μικρομάγαζο, συνθέτουν το τοπίο ενός ετερόκλητου, μα αυστηρά οριοθετημένου μικρόκοσμου.

Μόλις 50 μέτρα από τα πολυκαταστήματα του κέντρου, η οδός Σωκράτους έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου γκέτο, δεν περιορίζεται από τσιμεντένιους τοίχους και συρματοπλέγματα, αλλά από το όνομα της κάθε οδού. Έτσι, στον ένα δρόμο μπορεί να βλέπουμε διαφημιστικές πινακίδες, εμπορικά κέντρα, ανθρώπους με επώνυμες τσάντες αγορών, και ακριβώς στην επόμενη στροφή, έναν άλλο κόσμο, πολλές φορές στα όρια της επιβίωσης, εύκολο προς κάθε είδους εκμετάλλευση.
Αυτή η τεράστια, χωρίς διαβαθμίσεις κοινωνική και πολιτιστική αντίθεση, μοιάζει να περνά απαρατήρητη από τον μέσο πολίτη της πόλης. Η Σωκράτους, είναι εκεί για να τη διασχίσεις, όχι όμως και για να τη δεις, αποσιωπάται στην ηθική, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί στο μυαλό σαν αντιπαράδειγμα, για όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγουμε.

Η φωτογραφία πλησιάζει πολλές φορές παρόμοια θέματα με την προσδοκία πως, δείχνοντας την ωμότητα των καταστάσεων, θα ευαισθητοποιήσει και θα αναδείξει ένα πρόβλημα που ζητά απεγνωσμένα λύση. Στη δική μου προσέγγιση, η Σωκράτους, έχει τη θέση του πιο ενδιαφέροντος δρόμου της πόλης, με ανθρώπους ξεχωριστούς αλλά και εύθραυστους, θύματα μιας σειράς καταστάσεων και επιλογών που τους κρατούν δέσμιους του δρόμου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Η έλξη που η Σωκράτους ασκεί σε αυτούς τους ανθρώπους γινόταν εμφανής με την συνεχή και καθημερινή παρουσία τους, στα ίδια σημεία, να περιμένουν, στα όρια αυτού του δρόμου να ζουν. Σταδιακά βίωσα την ίδια έλξη, ήμουν και εγώ μέρος του δρόμου, να φωτογραφίζω τους πιο σημαντικούς για μένα ανθρώπους της πόλης.

Ο Γιώργος Σκουλούδης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Λογιστικής του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης (2002-2008) και του Τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών Δυτικής Αττικής (2012-2020). Εργάζεται ως φωτογράφος και εικονολήπτης από το 2009.

Γιώργος Σκουλούδης
 george_skouloudis