Paul Seawright | MedPhoto 4 – Critical Archives V: The Future Is Unwritten

Paul Seawright | MedPhoto 4 – Critical Archives V: The Future Is Unwritten

Paul Seawright

Ο Seawright συνεχίζει εδώ χαρακτηριστικά να εξερευνά χώρους που τίθενται υπό αμφισβήτηση ρίχνοντας φως σε μια αόρατη πτυχή τής σύγκρουσης στην εποχή μας. Εξερευνά το θέατρο του πολέμου μέσα από το εσωτερικό τοπίο τηλεοπτικού στούντιο ειδήσεων των ΗΠΑ. Εξελίσσοντας τη σκέψη τού Virilio σχετικά με τον ηλεκτρονικό πόλεμο και τα όπλα μαζικής επικοινωνίας, ο Seawright εστιάζει στην απατηλή φύση αυτών των χώρων, όπου οι πληροφορίες μετατρέπονται επιλεκτικά σε ειδήσεις. Πρόκειται για μια εποχή ψεύτικων ειδήσεων και δυσδιάκριτων μηχανισμών ελέγχου που κατευθύνουν μαζικά την κοινή γνώμη, ενώ χρησιμοποιούν τα Big Data για χάρη μεγάλων ομίλων μέσων ενημέρωσης και κυβερνητικών λόμπι. Το παρασκήνιο της δημιουργίας των ειδήσεων μετατρέπεται σε μετωνυμία για μία πολιτισμική ηγεμονία που εδραιώνεται μέσα από έναν εκλεπτυσμένο μηχανισμό παραγωγής γνώσης που λειτουργεί ασταμάτητα πίσω από κλειστές πόρτες. Από το Fox News έως την Cambridge Analytica, αντιλήψεις, συναισθήματα, πολιτικές αποφάσεις αλλά και καθημερινές επιλογές των ανθρώπων φαίνεται να «παράγονται» από σκοτεινά στούντιο ειδήσεων, χιλιάδες εργαζόμενους ως «ελεγκτές δεδομένων» αλλά και εργαστήρια μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Εκείνοι που διευθύνουν τις διάφορες «εκπομπές» φαίνεται να διευθύνουν τελικά τον κόσμο βυθισμένοι σε πολεμικές τακτικές κυριαρχίας, οι οποίες σκοπεύουν να πείσουν ότι κάτι είναι αληθινό, ενώ δεν έχουν καμία σχέση ούτε με την αλήθεια ούτε με την ισότητα. 

Paul Seawright

Paul Seawright


Ο Paul Seawright είναι καθηγητής φωτογραφίας στο πανεπιστήμιο του Ulster. Έργα του φιλοξενούνται σε συλλογές μουσείων και ιδρυμάτων όπως το The Irish Museum of Modern Art, η Tate, το San Francisco Museum of Modern Art, το International Centre of Photography στη Νέα Υόρκη και το Museum of Contemporary Art της Ρώμης. Το 2003 εκπροσώπησε την Ουαλία στη Μπιενάλε της Βενετίας. Εκπροσωπείται από την Kerlin Gallery Dublin.  Στην έκθεση Critical Archives V: The Future Is Unwritten, στο πλαίσιο του Μεσογειακού Φεστιβάλ Φωτογραφίας MedPhoto 4 με κεντρικό θέμα τη Δημοκρατία, θα παρουσιαστεί μέρος από τη δουλειά του Things Left Unsaid, 2014, συνδέοντας το πώς η δημοκρατία σήμερα επηρεάζεται και σε μεγάλο βαθμό καθορίζεται από τον λόγο των media και της χρήσης ή χειραγώγησης της πληροφορίας.

 


Critical Archives V: The Future Is Unwritten, στο πλαίσιο του Μεσογειακού Φεστιβάλ Φωτογραφίας MedPhoto 4 με κεντρικό θέμα τη Δημοκρατία.

Το MedPhoto 4 ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ρέθυμνο. Η 4η διοργάνωση MedPhoto έρχεται να θέσει ως ερώτημα τη μεγάλη λέξη πάνω στην οποία στήθηκε το οικοδόμημα της Δύσης: τη Δημοκρατία. Διατρέχοντας τις αρχαίες αθηναϊκές ρίζες της, τις μεγάλες επαναστάσεις του 19ου και του 20ου αιώνα στο όνομά της, μέχρι τη νομιμοποιητική χρήση της για την αποικιοκρατική θεμελίωση και επιβολή του ευρωπαϊκού πολιτισμού ανά τον κόσμο, το ζήτημα που ψηλαφεί το MedPhoto 4 είναι αν η «δημοκρατία» στην εποχή μας μπορεί να εκπροσωπεί τη δυνατότητα για πολιτική και κοινωνική χειραφέτηση ή αν πρόκειται για ένα παγκοσμιοποιημένο σύστημα γραφειοκρατικής διακυβέρνησης που νομιμοποιεί την κατάργηση της δυνατότητας αυτής.

 


Συνδιοργάνωση: KOLEKTIV8, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Μαρία Μαραγκού, Παύλος Φυσάκης
Επιμέλεια: Πάσκουα Βοργιά, Δημήτρης Κεχρής
Με την Οικονομική Yποστήριξη: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Χορηγός: Motor Oil Hellas
Υποστηρικτές: Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Ρεθύμνης, Νορβηγική Πρεσβεία της Αθήνας
Συνεργάτες: ΑΝΕΚ/Blue Star Ferries, Σύλλογος Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνης
Δημιουργικοί Συνεργάτες: Μουσείο Μπενάκη, Zoetrope, ΡΟΜΑΝΤΣΟ

info:
Εγκαίνια: 11.12.2021, 12:00 – 20.00
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Μεσολογγίου 32, Ρέθυμνο
Διάρκεια: 11.12.2021 – 06.03.2022
https://medphoto.gr
info@medphoto.gr
Facebook event
YouTube teaser video: “Democracy Basically Means”

* Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης εφαρμόζει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των επισκεπτών και των εργαζομένων του.