Η φωτογραφία στα έργα του Αγγελόπουλου: Online παρουσίαση από την Ελένη Τραγέα

Η φωτογραφία στα έργα του Αγγελόπουλου: Online παρουσίαση από την Ελένη Τραγέα

Ο κινηματογράφος είναι φωτογραφία, φωτογραφία σε κίνηση.

Όταν όμως στον κινηματογράφο υπάρχει κίνηση και γρήγορη εναλλαγή πλάνων, ο θεατής αδυνατεί να εκτιμήσει τη φωτογραφία, καθώς η προσοχή του αποσπάται.

Το έργο του Αγγελόπουλου ανήκει σε ένα παγκόσμιο ρεύμα «αργού κινηματογράφου», το οποίο δίνει την ευκαιρία στο θεατή να εξερευνήσει την κινηματογραφική φωτογραφία, με πραγματικά φωτογραφικούς όρους (φως, θερμοκρασία, χρώμα, βάθος, προοπτική, σύνθεση και συμμετρία κ.ά.).

Σε μια τέτοια, σχεδόν μακροσκοπική ανάλυση, θα αναδειχθεί με ποιο τρόπο η στατική φωτογραφία έρχεται να εξυπηρετήσει τα νοήματα και τις ιδέες του σκηνοθέτη, σε μια ομιλία που διοργανώνει η  Light Practices, με τίτλο «Η φωτογραφία στα έργα του Αγγελόπουλου», η οποία δημιουργήθηκε με αφορμή τη φωτογραφική έκθεση του Ηλία Μπουργιώτη “Το βλέμμα της αιωνιότητας“, στo πλαίσιo του φεστιβάλ φωτογραφίας Photometria, στα Ιωάννινα, το 2018.

Στην ομιλία αυτή αναδεικνύονται στοιχεία ενδιαφέροντα και για την κινηματογραφική τέχνη, αλλά και για τη φωτογραφία. Θα μπορούσε να περιγραφεί ως η ματιά του φωτογράφου πάνω στον κινηματογράφο του Αγγελόπουλου ή, αντίστροφα, σαν η ματιά του θεωρητικού κινηματογράφου πάνω στη φωτογραφία.

Η παρουσίαση είναι δωρεάν και θα γίνει την Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2020, 7 μ.μ. – 8 μ.μ., σε live streaming από την σελίδα του  Light Practices στο Facebook: www.facebook.com/LightPractices