Εργαστήριο Φωτοχαρακτικής στο PHĒNO

Εργαστήριο Φωτοχαρακτικής στο PHĒNO

Στο εργαστήριο οι συμμετέχοντες θα εφαρμόσουν την τεχνική της μεταφοράς της φωτογραφικής εικόνας σε μεταλλική πλάκα και στη συνέχεια θα εκτυπώσουν τις εικόνες τους με μελάνια και πρέσα χαρακτικής σε χαρτί. Για τον σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν ειδικές μεταλλικές πλάκες με επίστρωση φωτοευαίσθητης εμουλσιόν, φιλμ και λάμπα με UV φωτισμό. Επίσης, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την τεχνική, τα υλικά και την ιστορία της φωτοχαρακτικής και να αντιληφθούν τη διαδικασία της χειροκίνητης εκτύπωσης της φωτογραφίας ως χαρακτικό.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε ενήλικες, χωρίς προηγούμενη εμπειρία στις τεχνικές της φωτοχαρακτικής.

Συντελεστές: Στεφανία Πατρικίου & Θανάσης Ράπτης

Η Στεφανία Πατρικίου ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Αφού αποφοίτησε από το τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, σπούδασε για έναν χρόνο στο Πανεπιστήμιο Universitaet der Kunste του Βερολίνου και αποφοίτησε το 2020 από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, από το Β΄ Εργαστήριο Χαρακτικής με επιβλέποντες καθηγητές τον Μ. Γιανναδάκη και τον Ι. Μπελιμπασάκη. Επίσης, παρακολουθεί το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τέχνη και Δημόσια Σφαίρα, καλλιτεχνικές δράσεις και πρακτικές» του Α.Π.Θ και είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών και της κολεκτίβας αρτίστικα «κούκος». Συμμετέχει σε εκθέσεις και καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από το 2015.
https://stefaniapatrikiou.wixsite.com/portfolio

Ο Θανάσης Ράπτης ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Nομικά στο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Τα τελευταία 30 χρόνια έχει συμμετάσχει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό με φωτογραφίες, εγκαταστάσεις ή βίντεο. Έχει επιμεληθεί θεματικές εκθέσεις και έχει οργανώσει φωτογραφικές δράσεις στο δρόμο και στη φύση με οικολογικό, πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Διηγήματα, φωτογραφίες και μεταφράσεις του από τα Ισπανικά έχουν δημοσιευτεί σε καταλόγους, λογοτεχνικά περιοδικά και βιβλία. Έχει συνεργαστεί κατά καιρούς με εβδομαδιαία και μηνιαία περιοδικά της Θεσσαλονίκης, γράφοντας κείμενα για την σύγχρονη τέχνη. Είναι μέλος του Φωτογραφικού Kέντρου Θεσσαλονίκης και συμμετέχει στην κολεκτίβα αρτίστικα «κούκος».
https://raptisth.wixsite.com/raptisth

Με την υποστήριξη του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της λειτουργίας της ομάδας Φωτοχαρακτικής.
Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης είναι μια μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρία που δραστηριοποιείται τα τελευταία 30 περίπου χρόνια στην Ελλάδα και τον κόσμο, είναι ιδρυτικό μέλος, στο Photofestival Union και στη Διεθνή Ένωση Φωτογραφικών Κέντρων. Στην Ελλάδα η εταιρία έγινε γνωστή λόγω των μακροχρόνιων αγώνων της υπέρ της καλλιτεχνικής φωτογραφίας και φυσικά μέσα από τις εκατοντάδες εκθέσεις και άλλες παρεμβάσεις (δράσεις στο δρόμο, μαθήματα, ξεναγήσεις σχολείων, παρεμβάσεις με άρθρα στον τύπο κ.α.) στοχευμένων σχέσεων και ανταλλαγών με φωτογράφους μεμονωμένα, αλλά και σχεδόν με όλα τα σημαντικά ιδρύματα και διοργανώσεις (μουσεία, πανεπιστήμια, γκαλερί, φωτογραφικά κέντρα, φωτογραφικά φεστιβάλ) που προβάλλουν τη φωτογραφία στα Βαλκάνια, μέσα από τη διοργάνωση δράσεων οι οποίες είναι γνωστές με την ονομασία «Aspects of Balkan Photography». Το ΦΚΘ στη νέα του μορφή υφίσταται για να εδραιώσει ένα διεθνές forum ανταλλαγών και αναζητήσεων μέσω της εικόνας και της φωτογραφικής φόρμας μέσα από την καλλιτεχνική εκπαίδευση κοινού και φωτογράφων.
www.fkth.grwww.facebook.com/fkthgr2013


Info:
Ημέρα διεξαγωγής: Σάββατο 13 Μαΐου 2023, 10.00 – 16.00
Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
Κόστος συμμετοχής: 75 Ευρώ + Φ.Π.Α. (24%). Τα υλικά συμπεριλαμβάνονται στο κόστος του εργαστηρίου.
Διεύθυνση: PHĒNO, Ρακτιβάν 6, 54633, Θεσσαλονίκη | Website: https://pheno.gr
Περισσότερες πληροφορίες & δηλώσεις συμμετοχής μέσω email στο info@pheno.gr ή μέσω μηνύματος στα Facebook/Instagram @pheno.gr.