“Αόρατες Πόλεις | Οι Συνεχόμενες Πόλεις” – Ένα ongoing art project στην Cube Gallery

“Αόρατες Πόλεις | Οι Συνεχόμενες Πόλεις” – Ένα ongoing art project στην Cube Gallery

Οι πόλεις, όπως και τα όνειρα, είναι φτιαγμένες από επιθυμίες και φόβους. Ακόμη κι αν το νήμα του λόγου τους είναι μυστικό, οι κανόνες τους είναι παράλογοι, οι προοπτικές τους απατηλές και τα πάντα κρύβουν κάτι άλλο.

 Ίταλο Καλβίνο, Αόρατες Πόλεις

Η Cube Gallery, φιλοξενεί σαν αισιόδοξο εικαστικό ξεκίνημα του φθινοπώρου, το ongoing art project Αόρατες Πόλεις | Οι Συνεχόμενες Πόλεις, που αποτελεί και την πρώτη συνέχεια των Αόρατων Πόλεων. Το project ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβρη, σαν αμιγώς φωτογραφικό, με την παρουσίασή του στην Cube Gallery και με τη συμμετοχή των Νίκου Βατόπουλου, Φάνη Λογοθέτη και Ξενοφώντα Παπαευθυμίου, που συνυπήρξαν εικαστικά, μέσα από τις εικόνες τους και με την κοινή επιθυμία όλων για μαγικές περιπλανήσεις, στις πόλεις του κόσμου.

Η Λιάνα Ζωζά, η μία από τους δύο επιμελητές του project, γράφει:
«Αν και η χρονιά που ακολούθησε, αμέσως μετά από το project, ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, όχι μόνο για τον χώρο της τέχνης, αλλά και για τα ταξίδια εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας, δεν μας εμπόδισε να “συναντηθούμε” και να οργανώσουμε τη συνέχεια των Αόρατων Πόλεων. Είχαμε ήδη συναποφασίσει, πως θα θέλαμε οι Αόρατες Πόλεις μας να μεγαλώσουν, με τη συμμετοχή περισσότερων φωτογράφων, από διαφορετικές πόλεις του κόσμου, που θα πρότειναν τις δικές τους εικόνες και, μέσα από τη δική τους ματιά, θα άνοιγαν καινούριους ορίζοντες στα ταξίδια του μυαλού.
Ο τίτλος Αόρατες Πόλεις | Οι Συνεχόμενες Πόλεις παραπέμπει σίγουρα στον Ίταλο Καλβίνο και το ομότιλο βιβλίο του, χωρίς όμως να περιορίζει, ούτε να δίνει κατευθύνσεις στους συμμετέχοντες, αλλά αντίθετα δημιουργώντας σημεία συνάντησης, σε πόλεις, που δεν θα μπορούσε κανείς ποτέ να ανιχνεύσει σε έναν πραγματικό χάρτη, παρά μόνο να εντοπίσει, σε κάποιο νοητό χάρτη, στο χάρτη της φαντασίας και της μνήμης. Όπως ο ευφυής δημιουργός των λογοτεχνικών Αόρατων Πόλεων, δημιουργεί περίτεχνα μοτίβα και οδηγεί σε καινούρια μονοπάτια, εξάπτοντας τη φαντασία του αναγνώστη, με τον ίδιο τρόπο η συνύπαρξη διαφορετικών εικόνων οδηγεί στην ανακάλυψη, από τον θεατή, εμπειριών σε τοπία, αστικά ή μη, που μεταμορφώνονται από πραγματικά σε φανταστικά και αντίστροφα την ίδια στιγμή, δημιουργώντας ένα πολυπολιτισμικό καλειδοσκόπιο.
Πιστεύοντας πως, η ιδιαιτερότητα της αντίληψης της εικόνας μιας Αόρατης Πόλης, δεν θα μπορούσε να περιορισθεί μόνο μέσα από τον φωτογραφικό φακό σαν μέσο και θέλοντας να δημιουργήσουμε ένα ακόμη πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα, μέσα από τις συνυπάρξεις των εικαστικών διαφορετικοτήτων, αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε στους συμμετέχοντες έναν street artist και έναν σκηνοθέτη, που προσέγγισαν το θέμα με τον δικό του τρόπο ο καθένας.
Περιπλανόμενοι θεατές στις Αόρατες Πόλεις | Οι Συνεχόμενες Πόλεις, ανάμεσα σε περαστικούς, φωτισμένα παράθυρα σπιτιών, εγκαταλελειμμένα κτίρια, φωτεινές επιγραφές και αεικίνητους ήχους, ακούμε τον ταξιδευτή Μάρκο Πόλο, να αφηγείται, στον Μογγόλο Αυτοκράτορα Κουμπλάι Χαν: “Οι αόρατες πόλεις είναι ένα όνειρο που δημιουργείται στο κέντρο εκείνων των πόλεων, όπου η ζωή είναι πρακτικά αδύνατη”».

Συμμετέχουν: Bleeps, Karan Prasher, Χλόη Ακριθάκη, Νίκος Βατόπουλος, Σοφία Δαλαμάγκα, Γιάννης Κουρταλής, Φάνης Λογοθέτης, Τίτα Μπονάτσου, Νάσος Ναλμπάντης, Βασιλική Πανταζή, Άλεξ Παπαϊωάννου, Ξενοφών Παπαευθυμίου, Γιάννης Χελιώτης.

Cube Gallery: Μιαούλη 39, 26 222, Πάτρα
τηλ.: 2611110069, 6945399754
Διάρκεια art project: 10 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου 2021
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10.00 – 14.00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00, Κυριακή: κλειστά