ACvsX | Tolerance(s) | Kuesti Fraun

Σε αυτήν την ενότητα το photologio θα παρουσιάζει σε εβδομαδιαία βάση το έργο καλλιτεχνών που παίρνουν μέρος στην έκθεση “Tolerance(s) – Ανοχές”. Την επιλογή των έργων, την επιμέλεια και τον συντονισμό παραγωγής της έκθεσης έχουν αναλάβει οι συνεργάτες της Artifactory Κώστας Ιωαννίδης και Ελένη Μουζακίτη

English Version

Tolerance (2014) – an experimental video by Kuesti Fraun

Ποια ήταν τα κίνητρα που οδήγησαν στην απόφασή σου να συμμετάσχεις στη συγκεκριμένη έκθεση;
Το βίντεο αυτό έχει φτιαχτεί για να το δει το κοινό, οπότε είμαι ευγνώμων που έχω την ευκαιρία να το δείξω σε αυτήν την έκθεση.

Με ποιον τρόπο μεταφέρονται στο κοινό μέσω του συγκεκριμένου έργου σου τα μηνύματα συμπερίληψης, σεβασμού και ανοχής στη διαφορετικότητα;
Μέσω της απλότητας και της πειστικότητάς του, καθώς και μέσα από την ακρίβεια στην επικοινωνία, το βίντεο προσπαθεί να ανοίξει νέους διαλόγους με το κοινό.

Πιστεύεις πως η Τέχνη έχει τη δύναμη να ευαισθητοποιήσει τους συμπολίτες μας κατά του ρατσισμού και να επηρεάσει τις κοινωνίες προς την κατεύθυνση της ισότητας και της αποδοχής του Άλλου;
Ένα από τα κίνητρά μου για την παραγωγή αυτού του βίντεο ήταν να ανακατασκευάσω έναν σχετικά αινιγματικό και, κατά τη γνώμη μου, αρκετά συχνά πολιτικά κακοποιημένο όρο έτσι ώστε να προκύψει μια αποτύπωση που θα επιτρέπει να συμβεί αυτό ακριβώς που η τέχνη καταφέρνει να πετύχει στη βέλτιστη μορφή της: να δημιουργήσει χώρο για συζήτηση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ήθελα να δημιουργήσω χώρο για μια συζήτηση που περιστρέφεται γύρω από τα εξής: τι συμβαίνει και τι είναι δυνατόν να γίνει/ να κάνουμε, τι επιτρέπεται να γίνει/να κάνουμε, αρκεί η ανοχή, τι πρέπει να ανεχτούμε και για πόσο καιρό;

Βιογραφικό
Ο Kuesti Fraun, *1976, είναι ανεξάρτητος συγγραφέας και σκηνοθέτης από τη Γερμανία, που δημιουργεί τόσο καλλιτεχνικά έργα με τη βοήθεια τεχνολογικών μέσων, όσο και πιο κλασικές φανταστικές ιστορίες με τη μορφή κειμένου, κινηματογραφικών ταινιών και ήχου. Έχει διεθνή παρουσία σε φεστιβάλ και στο ραδιόφωνο, καθώς και συμμετοχή σε εκθέσεις, καλλιτεχνικές παρουσιάσεις και παρουσιάσεις ταινιών, ξεκινώντας από το 1999 (π.χ. Μουσείο του Λούβρου Παρίσι, Διεθνές Φεστιβάλ Ηλεκτρονικής Γλώσσας FILE, Βραβείο Marler Video Art, International Short Film Festival Berlin, Museum of the Moving Image New York, EMAF European Media Art Festival, Poetry Film Festival Vienna, Athens Digital Arts Festival , Μουσείο Πολυμέσων Μόσχα, NASA, Deutschlandradio Kultur και πολλά άλλα.)


What led to your decision to participate in this exhibition?
Video is made to be seen, so I am grateful to have the chance to show it in this exhibition.

How is the message of inclusion, respect, and tolerance towards diversity conveyed through the work you have submitted here to the public?
With its simplicity and persuasiveness, and preciseness in communication the video tries to open new dialogues with the audience.

Do you believe that art has the power to raise awareness among our fellow citizens against racism and influence societies towards fostering equality and acceptance of the Other?
One of my motivations in the production of the video was to reconstruct a relatively cryptic and in my eyes too often politically abused term into a description that allows what ‘good’ art has to do at best: creating room for debate. In this case: what is happening and possible, what is allowed, is tolerance enough, what is it to endure and for how long?

Bio
Kuesti Fraun, *1976, is an independent author and filmmaker from Germany, producing projects from media art forms to more classical fictional stories in text, motion pictures and sound, with worldwide presence at festivals, on radio as well as exhibition-, art- and filmpresentations since 1999 (e.g. Louvre Museum Paris, FILE Electronic Language International Festival, Marler Video Art Award, International Short Film Festival Berlin, Museum of the Moving Image New York, EMAF European Media Art Festival, Poetry Film Festival Vienna, Athens Digital Arts Festival, Multimedia Museum Moscow, NASA, Deutschlandradio Kultur and many more.)

“tolerance” (Video)
FESTIVALS & AWARDS (excerpt)

 • Performance Voyage 7 MUU Fininsh Artist Association Helsinki 2017
 • 14. International Short Film Festival “One Shot” Armenian Center For Contemporary
 • Experimental Art / NPAK Jerewan Armenia 2016
 • 2nd Karama Human Rights Film Festival Gaza 2016
 • 19. International Film Festival ZOOM Zblizenia Jelenia Gora Poland 2016
 • Deutsch-russische Kurzfilmtage Vkratze! Wolgograd Russia 2016
 • 7eme Festival du court metrage de Vichy France 2016
 • Kurzfilmwanderung No. 6 Street Cinema Graz Austria 2016
 • Picture this… International Disability Film Festival Calgary Canada 2016
 • Exile Film Festival in Malmo Sweden 2016
 • Official Program „Fields of Ideas“ German Pavillon Expo Milano Italia 2015
 • Juryprizewinner 60 Second International Film Festival 60SIFF Pakistan 2015
 • Best Foreign Film Mister Vorky 2nd International Festival of One Minute Film Ruma Serbia
 • 2015
 • Public Screening The Great Wall of Oakland USA 2015
 • Afghanistan Human Rights Film Festival Kabul 2015
 • Festival Internacional de Cineminutos de Cordoba Argentina 2015
 • KARAMA Human Right Film Festival Amman Jordan 2015
 • Vasteras Filmfestival Sweden 2015

Facebook: mobtik
Vimeo: mobtik
Instagram: mobtik


Η έκθεση Tolerance(s) είναι προγραμματισμένη να παρουσιαστεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του έργου “Art and Culture vs Xenophobia // Τέχνη και πολιτισμός ενάντια στην ξενοφοβία“, τον Μάιο 2021 στο Σεράφειο στην Αθήνα και τον Ιούνιο στη Νορβηγία. Το “Art and Culture vs Xenophobia // Tέχνη και πολιτισμός ενάντια στην ξενοφοβία” αντιμετωπίζει, με εργαλεία τις τέχνες και τον πολιτισμό, τα φαινόμενα της ξενοφοβίας και της ρητορικής μίσους, τα οποία αναπτύσσονται σε περιβάλλον έλλειψης συμπερίληψης και ανοχής για τον Άλλο. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Artifactory και εταίρους το Ås Art & Music School του Δήμου του Ås στη Νορβηγία και το “Baumstrasse -Ο Δρόμος με τα Δέντρα“. 

Το πρόγραμμα Active citizens fund είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA GrantsΤο πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Περισσότερες πληροφορίες: www.activecitizensfund.gr