“Παν-δημία” – Η φωτογραφική έκθεση της art8

“Παν-δημία” – Η φωτογραφική έκθεση της art8

«Παν-δημία»

Η φωτογραφική έκθεση της art8

Ίσως η επίκληση της «πανδημίας» του καιρού μας, προκειμένου να αιτιολογηθεί και να δικαιολογηθεί το κάθε τι, αποτελεί πλέον ένα επαναλαμβανόμενο στερεοτυπικό μοτίβο. Ίσως πάλι αυτή η επανάληψη να αποτελεί απόδειξη της προσπάθειας που καταβάλει η κοινωνία προκειμένου να κατανοήσει το ακατανόητο μιας αόρατης απειλής που ως άλλος «δήμιος» αφαιρεί ζωές και διαμορφώνει μια νέα κοινωνική συνθήκη δουλεμένη στην πρέσα του φόβου.

Όπως και να χει, η «πανδημία» ως υγειονομικό φαινόμενο αλλά και ως αφορμή για την εφαρμογή πολιτικών διαχείρισης, είναι ισχυρά παρούσα σε βαθμό που να προστάζει την καθημερινότητα του Δήμου.

Οι τέχνες είχαν πάντοτε το συνήθειο (αποστολή θα πουν κάποιοι) να παρακολουθούν τα καθημερινά και τα τρέχοντα και είναι στην φύση τους αυτό, αφού η πρώτη ύλη των τεχνών βρίσκεται σχεδόν πάντα στο βίωμα, στον φόβο του θανάτου αλλά και στις επιθυμίες. Ειδικά η φωτογραφία, όντας δεμένη χειροπόδαρα πάνω στην «εικόνα της πραγματικότητας» δεν μπορεί να αποφύγει την θεματική αλλά και νοηματοδοτική της εξάρτηση από όλα αυτά που απασχολούν και καθορίζουν το σήμερα.

Γίνεται λοιπόν κατανοητό γιατί τα μέλη της art8, φέτος εκθέτουν τις φωτογραφικές τους εργασίες ορίζοντας τον θεματικό τίτλο «παν-δημία» ο οποίος, για να είμαστε ειλικρινείς, φάνηκε να τις ενοποιεί σχεδόν εκ των υστέρων η τέλος πάντων από την στιγμή που όλα έδειχναν ότι η αναδυόμενη εικονογραφία είχε κοινό τον παρονομαστή σε όλα σχεδόν τα μέλη της ομάδας αφού οι φακοί στράφηκαν συχνότερα στα εσωτερικά, των χώρων, των σχέσεων αλλά και της ψυχής.

Έτσι για φέτος, 19 φωτογράφοι πρότειναν 104 εικόνες προσωπικής βίωσης μιας κοινωνικής συνθήκης η οποία ναι μεν ονειρεύεται την επιστροφή – σε ποια άραγε κανονικότητα; – αλλά συγχρόνως ξέρει καλά ότι η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται ούτε καν σαν φάρσα.

Η έκθεση αναπτύχθηκε στο κτίριο της παλαιάς Λαχαναγοράς του Αγρινίου, με επιμέλεια της Φωτεινής Παπαχατζή, σαν μία από τις εκθέσεις του Photopolis Agrinio Photo Festival 2021, από 28/8 έως 11/9/2021.

Συμμετέχοντες στην φωτογραφική έκθεση με θέμα «Παν-δημία» φωτογράφοι της φωτογραφικής ομάδας «art8” στο Photopolis Agrinio Photo Festival από 28/8 έως 11/9/2021

Γιαπράκης Γιάννης
Γρηγορίου Δημήτρης
Δημητριάνου Αλεξάνδρα
Καλτσάς Πάνος
Καπώνης Δημοσθένης
Λειβαδίτη Σόνια
Λιόντου Νένα
Μπαρούτης Νίκος
Μυλωνάς Δημήτρης
Νίκου Θεόδωρος
Παπαβασιλείου Άρης
Παπούτση Αλεξάνδρα
Πεφάνης Κώστας
Σιαδήμα Ρούλα
Σαφαρίκας Στέλιος
Τσόλκας Κώστας
Τσώνη Ελένη
Φραγκούλης Λεωνίδας
Καραχρήστου Γεωργία

Δείτε εδώ όλη την έκθεση:  

“Παν-δημία”