Ημερολόγια περιπλάνησης … από τη Φωτογραφική Ομάδα Λαμίας

Ημερολόγια περιπλάνησης … από τη Φωτογραφική Ομάδα Λαμίας

Κάθε φωτογραφία και “μία περιπλάνηση σε ξεμοναχιασμένους δρόμους και σε αρτηρίες όπου η ζωή χορεύει…”, όπως κι ο Νίκος Αλέξης Ασλάνογλου γράφει κάπου σ’ ένα στίχο του*.

Κάθε φωτογραφία και μία ανάγκη “για τη μέσα έκφραση μιας ασυναρτησίας, μιας αταξίας, που θα γίνει παρανάλωμα αν δεν τα παίξουμε όλα για όλα”

Οι φωτογραφίες αυτές είναι μοναχικές περιπλανήσεις των φωτογράφων της Φωτογραφικής Ομάδας της Λαμίας,  που όλη τη νύχτα και μέρα ψάχνουν “για ψηφίδες αδιάφθορες μες στο μονόλογο τον καθημερινό κι ας είναι οι πιο φθαρμένες”.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν λίγο πριν, λίγο μετά και κατά τη διάρκεια της καραντίνας, κι είναι μικρές ψηφίδες, εικόνες προσωπικής περιπλάνησης του κάθε φωτογράφου.

 

Ημερολόγια περιπλάνησης

 

Η Φωτογραφική Ομάδα Λαμίας ιδρύθηκε το 2009 από έναν μικρό πυρήνα ανθρώπων, με σκοπό την ευρύτερη διάδοση της τέχνης της φωτογραφίας και έκτοτε λειτουργεί συμβάλλοντας με τον καλλιτεχνικό της χαρακτήρα, στην ανάπτυξη της τέχνης και του πολιτισμού στην περιοχή της Φθιώτιδας.
Τα μέλη της ομάδας συναντιούνται τακτικά για ανταλλαγή απόψεων και αναλύσεων γύρω από θέματα φωτογραφίας . Σε ετήσιο επίπεδο η ΦΟΛ πραγματοποιεί βασικά σεμινάρια φωτογραφίας απευθυνόμενη τόσο σε ανθρώπους που έχουν ήδη ασχοληθεί με το αντικείμενο αυτό, όσο και σε όσους επιθυμούν να έρθουν σε επαφή για πρώτη φορά με το χώρο της φωτογραφίας . Επίσης, πραγματοποιεί ομαδικές και ατομικές εκθέσεις μελών της αλλά και προσκεκλημένων φωτογράφων, διοργανώνει παρουσιάσεις προβάλλοντας το καλλιτεχνικό έργο φωτογράφων που φιλοξενεί, συμμετέχει με έργα της σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις άλλων φορέων και ομάδων της πόλης, διοργανώνει ημερήσιες φωτογραφικές εξορμήσεις και ότι άλλο κριθεί σκόπιμο.

Ιστοσελίδα: http://www.fotolam.gr/
e-mail: fotolam@yahoo.gr , lamiaphotogroup@yahoo.com
Facebook Page: Φωτογραφική Ομάδα Λαμίας https://www.facebook.com/groups/fotolam/

*Πηγή έμπνευσης της ως άνω φωτογραφικής εργασίας το ποίημα του Ν. Α. Ασλάνογλου:

Το Ποίημα θέλω να είναι νύχτα, περιπλάνηση

σε ξεμοναχιασμένους δρόμους και σε αρτηρίες

όπου η ζωή χορεύει. Θέλω να είναι

αγώνας, όχι μια μουσική που λύνεται

μα πάθος για τη μέσα έκφραση μιας ασυναρτησίας

μιας αταξίας που θα γίνει παρανάλωμα

αν δεν τα παίξουμε όλα για όλα

Όταν οι άλλοι, αδιάφοροι, με σιγουριά

ξοδεύονται άσκοπα ή ετοιμάζονται το βράδυ

να πεθάνουν, όλη τη νύχτα ψάχνω για ψηφίδες

αδιάφθορες μες στο μονόλογο τον καθημερινό

κι ας είναι οι πιο φθαρμένες. Να φεγγίζουν

μες στο πυκνό σκοτάδι τους σαν τα αχαμνά ζωύφια

τυχαίες, σκοτωμένες απ’ το νόημα

με αίσθημα ποτισμένες

Nίκος-Αλέξης Ασλάνογλου