Γιάννης Καρπούζης – “Παράλληλη Κρίση: Ο Ακινητοποιημένος Χρόνος Καθαυτόν”

Γιάννης Καρπούζης – “Παράλληλη Κρίση: Ο Ακινητοποιημένος Χρόνος Καθαυτόν”

2
Κυκλοφόρησε το πρώτο φωτογραφικό βιβλίο του Γιάννη Καρπούζη με τίτλο “Παράλληλη Κρίση: Ο Ακινητοποιημένος Χρόνος Καθαυτόν σε παραγωγή Empty Square.

Πᾶν ἑρπετόν πληγῆ νέμεται

Ηράκλειτος, 6ος αιώνας π.Χ.

Από το 2010 μία καταστροφική οικονομική κρίση χτύπησε την Ελλάδα, αποσταθεροποιώντας οριστικά έναν ήδη προβληματικό κοινωνικό ιστό. Έκτοτε η χώρα περιήλθε σε ένα καθεστώς ακινησίας. Το έργο Παράλληλη Κρίση είναι ένα δημιουργικό ντοκουμέντο που διερευνά τους τρόπους όπου η φωτογραφία μπορεί να περιγράψει ένα τέτοιο θέμα. Μία ιδιόμορφη σύναψη φαίνεται να αναπτύσσεται μεταξύ του ακινητοποιημένου κοινωνικού χρόνου της κρίσης και του ακινητοποιημένου χρόνου που σχηματίζει η φωτογραφία. Τα θέματα που αντιμετώπισε το φωτογραφικό μέσο κατά τη διάρκεια των μνημονίων είναι καταστάσεις σε αναστολή, αορίστου χρόνου: εργαζόμενοι χωρίς επαγγελματικό μέλλον, πλήθη ανέργων, εγκλωβισμένοι μετανάστες, χρέη στο διηνεκές, γειτονιές γεμάτες φόβο, κλεμμένα μεροκάματα, ψυχολογική κατάρρευση, φτώχεια. Σε αυτές τις συνθήκες το φωτογραφικό μέσο ακινητοποιεί χρόνο που είναι εκ των προτέρων ξοδεμένος και φυλακίζει θέματα τα οποία δεν έχουν πού να πάνε ή πώς να εξελιχθούν. Στην Παράλληλη Κρίση, η ίδια η φωτογραφία αντιμετωπίζεται ως μεταφορά/μετωνυμία της κρίσης και ο χρόνος των φωτογραφιών τέμνεται με τον χρόνο των αναφόρων τους. Τελικά η Παράλληλη Κρίση είναι ένα έργο που εξερευνά μία σχέση. Τη σχέση ανάμεσα σε μία κοινωνική κρίση και τον τρόπο που, η κρίση αυτή, γίνεται εικόνα (φωτογραφία).


Συντελεστές
Φωτογραφίες: Γιάννης Καρπούζης

Κείμενα: Moritz Neumuller και Γιάννης Καρπούζης
Σχεδιασμός βιβλίου: Γιάννης Μαρκάκης
Τυπογραφείο: Γ. Κωστόπουλος
Εκδόσεις: Empty Square

yanniskarpouzis.com

Το βιβλίο διατίθεται:
Αθήνα: Βιβλιοπωλείο Πλειάδες
Θεσσαλονίκη: Μουσείο Φωτογραφίας
Μαδρίτη: Φωτογραφικό βιβλιοπωλείο La Fabrica
Ρέυκιαβικ: Prent & Vinir
ή μέσω επικοινωνίας με τον Γιάννη Καρπούζη (johnykarpou@gmail.com)
Τιμή αριθμημένου αντιτύπου: 32 ευρώ
* Τιμή blackcover limited edition (signed+print): 50 ευρώ


Υannis-Κarpouzis-Ancient soldiers wrapped in cellophane

Υannis Κarpouzis – Entraped Dolphin

Υannis Κarpouzis – Group portrait Riot police

Το έργο μελετάει τη σχέση μεταξύ ενός θέματος απεικόνισης (της Ελληνικής κοινωνικοοικονομικής κρίσης) και μίας απεικονιστικής τεχνολογίας (φωτογραφία).

Στην τομή του φωτογραφικού ανάφορου και του φωτογραφικού μέσου συναντάμε τον χωροχρόνο της κρίσης. Έναν χωροχρόνο ακίνητο, παγωμένο και αποσπασματικό, τελικά θρυμματισμένο. 

Υannis Κarpouzis – Empty advertising billboard

Υannis Κarpouzis – Soldier returning home

Υannis Κarpouzis – Street scene tear gas in demonstartion