Τανζανία – Η Αφρικανική Εδέμ

Τανζανία – Η Αφρικανική Εδέμ

Γράφει και φωτογραφίζει ο Πάνος Καλτσάς*

Το ταξίδι στην Αφρική κάθε φορά είναι συναρπαστικό. Ξεκίνησα με την Αιθιοπία και τώρα ήρθε η σειρά της Τανζανίας. Εκεί έχεις  τη δυνατότητα να γνωρίσεις τον τρόπο ζωής ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αυτού φωτογράφισα, εκτός από τα άγρια ζώα και τους ανθρώπους στην ύπαιθρο και τα χωριά, τις φυλές Μασσάι, Hadzabe, και datonga  μαθαίνοντας τις ασυνήθιστες παραδόσεις τους.

Πάνος Καλτσάς

Οι άνθρωποι των φυλών αυτών είναι αποκομμένοι από οποιαδήποτε μορφή πολιτισμού. Παρά το γεγονός ότι καπνίζουν μαριχουάνα έχουν καλές επιδεξιότητες στο κυνήγι. Για αυτούς ζωή σημαίνει ελευθερία, κάτι που η σύγχρονη κοινωνία έχει ξεχάσει. Φυσικά έννοιες όπως «ηλεκτρικό ρεύμα» και «αυτοκίνητο» είναι άγνωστες σε αυτούς.

Φορώντας μια σειρά από χειροποίητα κοσμήματα, οι άνθρωποι της φυλής Μασσάι είναι εξαιρετικά φιλικοί. Έχουν έναν ιδιαίτερο χορό καλωσορίσματος. Οι γυναίκες φορούν πολλά κοσμήματα, που κάνουν έναν ιδιαίτερο θόρυβο για να κρατούν το ρυθμό ενώ τραγουδούν και οι άνδρες κάνουν μεγάλα άλματα. Μας καλούν και χορεύουμε κι εμείς μαζί τους! Τα ρούχα τους είναι πολύχρωμα. Ο πλούτος των ανδρών στη φυλή μετριέται από το ποιος κατέχει τα μεγαλύτερα κοπάδια αγελάδων, και αυτό είναι το αναγκαίο κριτήριο για να μπορούν να παντρευτούν περισσότερες της μιας γυναίκας!

Πάνος Καλτσάς

Στη φυλή Hadzabe οι άνδρες κατασκευάζουν δηλητηριασμένα βέλη, με  τα οποία σκοτώνουν συνήθως πτηνά, μπαμπουίνους, αντιλόπες και βουβάλια, τα οποία αποτελούν και τα συνήθη θηράματα τους.

Το πρωί οι άνδρες και τα αγόρια της φυλής μαζεύονται σε έναν κύκλο γύρω από τη φωτιά, ακονίζουν τα βέλη τους και καπνίζουν από μια πίπα. Μετά ξεκινούν για το κυνήγι.

Η ενδυμασία των κυνηγών αποτελείται από δέρμα μπαμπουίνου, το οποίο δεν έχουν τη δυνατότητα να φορούν όλοι τους. Το δικαίωμα το κερδίζουν όσοι είναι άξιοι να σκοτώσουν ένα μπαμπουίνο και να παρουσιάσουν το κρανίο του.

Στη φυλή αυτή όλοι είναι μονογαμικοί, αλλά τους άνδρες τους επιλέγουν οι γυναίκες. Αν όμως δύο η περισσότερες γυναίκες επιθυμούν τον ίδιο άνδρα, τότε  μονομαχούν μεταξύ τους και η νικήτρια τον κερδίζει.

Πάνος Καλτσάς

Σε άλλη φυλή Hadzabe, που επισκεπτόμαστε, οι γυναίκες μπορούν να παντρευτούν πολλούς άνδρες, ενώ τα παιδιά τους θεωρούνται παιδιά όλης της φυλής.

Στη φυλή  Datonga οι άνδρες είναι σιδηρουργοί και είχαμε την ευκαιρία να δούμε πώς λιώνουν τα διάφορα μέταλλα και με αυτά να δημιουργούν κοσμήματα. Επίσης είδαμε πως το καλαμπόκι γίνεται αλεύρι τρίβοντάς το πάνω σε επίπεδη πέτρα.

Στη φυλή αυτή, όπως και στους Μασσάι οι άνδρες παντρεύονται πολλές γυναίκες, οι  οποίες έχουν ηλικία 12 ετών και άνω.

Η επίσκεψη σε πολλά χωριά της περιοχής της Arusha μας έδωσε την δυνατότητα να γνωρίσουμε καλλιεργητές ρυζιού και καλαμποκιού.\

Πάνος Καλτσάς

Και βέβαια ήταν απίστευτη η επίσκεψη στον τεράστιο ανενεργό κρατήρα του Νγκορονγκόρο σε υψόμετρο 2.300 μέτρων μέσα στον οποίο έχει συγκεντρωθεί σχεδόν όλη η άγρια ζωή της Αφρικής, όπως και στα Εθνικά πάρκα Σερενγκέτι και Ταρανγκίρε.

Το ταξίδι στην Τανζανία έγινε τον Νοέμβριο 2022 και ήταν φωτογραφικό workshop  με την Μάρω Κουρή.

Τανζανία – Η Αφρικανική Εδέμ


*Info:

Ο Πάνος Καλτσάς είναι Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Πειραιά, τμήματος Διοίκησης επιχειρήσεων.
Διετέλεσε προϊστάμενος του ΟΤΕ Αγρινίου, απ όπου συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα.
Διετέλεσε διευθυντής προγράμματος του ραδιοσταθμού «ΑΝΕΜΟΣ 9.37 FM” από το 1989 μέχρι το 2014.
Συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το πρακτορείο Φωτογραφίας “Eurokinisi”.Από το 2013 συμμετέχει ενεργά στην φωτογραφική ομάδα Art8.
 Εχει λάβει μέρος σε πολλά σεμινάρια φωτογραφικής και καλλιτεχνικής ανάπτυξης στο Αγρίνο και ΑΘήνα. Ιδρυτικό στέλεχος του  Photopolis Agrinio Photo Festival.
Φωτογραφίες του έχουν διακριθεί και δημοσιευθεί σε φωτογραφικές ιστοσελίδες και σε φωτογραφικά περιοδικά.

 Στο ενεργητικό του έχει αρκετές ατομικές εκθέσεις και εκδόσεις λευκωμάτων.

https://kaltsas.net

info@otenet.gr