Ομάν – Η αθέατη άκρη της γης

Ομάν – Η αθέατη άκρη της γης

Ομάν    

Η αθέατη άκρη της γης

Γράφει και φωτογραφίζει η Αθηνά Πέρκα*

Αθηνά Πέρκα – Ομάν

Μετά από δύο ταξίδια στο παραμυθένιο Σουλτανάτο του Ομάν, βαθιά μέσα μου η χώρα αυτή έχει αποτυπωθεί ως μία τεράστια και ατέλειωτη παιδική ζωγραφιά. Ή μάλλον καλύτερα σαν μία τεράστια και ατέλειωτη παιδική ζωγραφιά που ζωγράφισαν πολλά παιδιά μαζί με μοναδικό οδηγό την φαντασία τους. Μία παράξενη ζωγραφιά που σε κερδίζει αμέσως καθώς μοιάζει σαν να την σχεδίασαν αυθόρμητα με ό,τι ήρθε στο μυαλό τους, καθιστώντας την ένα πραγματικό έργο τέχνης. Άλλωστε τα αντιθετικά τοπία αυτής της χώρας αποτελούν αδιαμφισβήτητα προϊόντα που μπορεί να συλλάβει μόνο η φαντασία και η δημιουργική σκέψη των νηπίων.

Αθηνά Πέρκα – Ομάν

Οι πολύχρωμες παραλίες ανάμεσα από τα “φιόρδ της ερήμου”, τα άγρια βουνά, οι ερημικές παραλίες που εναλλάσσονται με  ανομοιογενείς κοιλάδες, οι φοίνικες στα πιο απίθανα μέρη, τα Wadis που είναι φαράγγια μέσα στα βουνά, οι χουρμαδιές και οι ατελείωτες αμμώδεις εκτάσεις σε κάθε απόχρωση του κίτρινου που καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό της χώρας, από κοινού μάλιστα με τις αραβικές πόλεις και τα πέτρινα χωριά που διατηρούν μέχρι σήμερα το παραδοσιακό τους χρώμα, δεν θα μπορούσαν παρά να είναι αποκόμματα παιδικής φαντασίας.

Αθηνά Πέρκα – Ομάν

Το παιδικό χέρι όμως δεν σταματάει εκεί. Δεν περιορίζεται μόνο στην απεικόνιση του πιο παράξενου τοπίου που έχω δει ποτέ. Συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τα παλαιά κάστρα που μοιάζουν θαρρείς και τα χτίσαν τα νήπια στην άμμο με φόρμες και κουβαδάκια. Σκέφτεσαι πως έπαθες μία παράξενη σμίκρυνση και έγινες ένα μικρό ανθρωπάκι που κάποιο νήπιο ξέχασε μπροστά στο κάστρο που έχτισε από άμμο. Καταπολεμάς τον φόβο και τις προκαταλήψεις και αφήνεσαι στην παιδική φαντασία της φύσης. Περπατάς ως παράξενος ταξιδιώτης. Παρατηρείς κι άλλα, περισσότερα, πιο αντιθετικά ακόμη που πλέον συνοδεύονται από ιδιαίτερες οσμές μπαχαρικών και από την γνωστή μυρωδιά του λιβανιού. Μαθαίνεις πως βρίσκεσαι στην πατρίδα του. Το όνομα του είναι lubban και προέρχεται από τον κορμό του δέντρου Βοσβελία η ιερή κι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος θρησκευτικών και  κοινωνικών τελετών για χιλιετίες.

Αθηνά Πέρκα – Ομάν

Αν παρατηρήσει κάποιος με προσοχή τον χάρτη της Ασίας, σίγουρα θα προσέξει ένα “φανταστικό τόξο” που σχηματίζεται στην Αραβική Χερσόνησο. Πάνω στην λαβή αυτού του τόξου υπάρχει εδώ και 100 αιώνες το Σουλτανάτο του Ομάν

Το Ομάν αποτελεί την παραδοσιακή Αραβία αφού μέχρι και την δεκαετία του 70 ήταν μια από τις πιο απομονωμένες χώρες του κόσμου που διατηρούνταν ακέραια και ακμαία στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Παρ’ όλα αυτά σήμερα δεν στερείται σύγχρονων ανέσεων, μεγάλα εμπορικά κέντρα, μεγάλοι δρόμοι, πεντάστερα  ξενοδοχεία με αρμονικό συνδυασμό  του παραδοσιακού και του σύγχρονου.

Αθηνά Πέρκα – Ομάν

Πρωτεύουσα είναι η Μουσκάτ περιτριγυρισμένη από βουνά και  μια ατέλειωτη παραλιακή λωρίδα. Στην πόλη κυριαρχεί το Μεγάλο Τζαμί του Sultan Qaboos. Ενώ εξίσου εντυπωσιακό είναι και το Mutrah Souq που υποδηλώνει την έννοια του παζαριού, αποτελούμενο από μία βιτρό μοναδική οροφή και από έναν λαβύρινθο σοκακιών, με χαρακτηριστικά ονόματα των προϊόντων που διακινούνται στο καθένα.

Αθηνά Πέρκα – Ομάν

Στην παραμυθένια διάσταση του Ομάν αξίζει να προστεθεί και η πόλη Σουρ, η πατρίδα του θρυλικού Σεβάχ του Θαλασσινού, που πρωταγωνίστησε σε μια σειρά φανταστικών θαλασσινών περιπετειών.

Αθηνά Πέρκα – Ομάν

Παραμύθι θυμίζουν και οι καμηλοδρομίες, ένα πανάρχαιο και δημοφιλές άθλημα των Αράβων που εξακολουθεί να σώζεται αυτούσιο. Έχουν αγωνιστικό χαρακτήρα και καθόλου στοιχηματικό.

Σήμα κατατεθέν της εμπορικής δραστηριότητας του Ομάν είναι  οι Βεδουίνες, με τις ιδιαίτερες μάσκες, που εμπορεύονται οικόσιτα ζώα και καμήλες στις υπαίθριες αγορές. Ένα είδος παραδοσιακού εμπορίου που κρατά από τους πλανόδιους εμπόρους των καραβανιών.

Τελευταία θέση στη αφήγηση αλλά πρώτη στην καρδιά μου έχουν οι άνθρωποι του Ομάν. Είναι οι πιο φιλικοί, ανιδιοτελείς, καλοσυνάτοι και αγνοί άνθρωποι που έχω γνωρίσει ποτέ.

Αθηνά Πέρκα – Ομάν

Πανέμορφες γυναίκες που στολίζουν με περίτεχνα σχέδια χένας τα χέρια τους, και οι άντρες με τις παραδοσιακές λευκές κελεμπίες και το καπελάκι ή το τουρμπάνι στο κεφάλι. Κομμάτι της τοπικής ενδυμασίας και το κυρτό μαχαίρι, το Khajar. Ζουν σε μεγάλες οικογένειες και η φιλοξενία τους είναι μοναδική. Ακόμα και αν μόλις σε έχουν γνωρίσει, έχουν στρώσει ένα μεγαλοπρεπές δείπνο, στο πάτωμα, για καλωσόρισμα. Σε κάνουν να νιώθεις σαν να είσαι μέλος της οικογένειας.

Όλα τα παραπάνω λοιπόν εκδίδουν ένα μοναδικό εισιτήριο στην τσέπη κάθε ταξιδιώτη που θα ταξιδέψει σε έναν μοναδικό κόσμο γεμάτο καλοσύνη, χαρά, ηρεμία, γαλήνη, ελπίδα, ζεστασιά, αισιοδοξία, αποδοχή και ανακούφιση ως μία ειλικρινή κατάθεση της φύσης για όσα ποτέ δεν μας είπε ή δεν θέλει να μοιραστεί μαζί μας στις συντεταγμένες τσιμεντουπόλεις.

Αθηνά Πέρκα

Ομάν – Ιανουάριος 2017, Ιανουάριος 2018

Ομάν 

 


*Info (σε πρώτο πρόσωπο)
Γεννήθηκα και ζω στην Φλώρινα
Είμαι απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ
Με την φωτογραφία ασχολούμαι 12 χρόνια. Έχω κάνει πέντε ατομικές εκθέσεις και έχω συμμετάσχει σε ομαδικές
Ταξιδεύοντας σε διάφορες χώρες και ηπείρους, σε διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς, φωτογραφίζω τους ανθρώπους στην καθημερινότητά τους,  τον τρόπο ζωής τους και τις παραδόσεις τους
Και κάθε φορά επιστρέφω φορτωμένη φωτογραφίες, εμπειρίες και καινούργιες φιλίες
*Ευχαριστώ την Photo – 4D DreamCoach και φίλη μου Μάρω Κουρή,  που με εμπιστοσύνη συμμετέχω στα βιωματικά, φωτογραφικά κι αυτογνωσιακά εργαστήριά της, στην Αιθιοπία και όπου αλλού.