Ο Βασίλης Νταόπουλος επιλέγει …

Ο Βασίλης Νταόπουλος επιλέγει …

Για το photologio, ο φωτογράφος  Βασίλης Νταόπουλος ανασύρει από το προσωπικό του αρχείο 4+1 αγαπημένες του φωτογραφίες, και μας τις παρουσιάζει μαζί με προσωπικές σκέψεις και αναμνήσεις …


Παρατηρώντας τη διαδικασία μου ως τώρα, διαπιστώνω ότι η σχέση μου με την Φωτογραφία ακολουθεί μια πορεία παράλληλη και παρόμοια με εκείνη της σχέσης μου με την Ψυχοθεραπεία (τόσο από την πλευρά του θεραπευόμενου, όσο και από την πλευρά του θεραπευτή). Αρχικά, ξεκίνησε ως «νομιμοποίηση» της ανάγκης  μου για αποκατάσταση της επικοινωνίας με τον εαυτό και τους άλλους. Έπειτα οι πρώτες εύκολες και τεθλασμένες λύσεις, έδωσαν σταδιακά τη θέση τους σε μια μακρά, δύσκολη, ολοένα και πιο βαθιά διαδικασία: αυτήν της εμπρόθετης παρατήρησης. Την συνειδητή προσπάθεια κάλυψης δηλαδή, της απόστασης από το «κοιτάω» στο «βλέπω», επιχειρώντας μια πιο ειλικρινή επαφή με ό,τι βρίσκεται τριγύρω μου, αλλά κι εντός. Απότοκο αυτής της προσέγγισης, είναι και το ενδιαφέρον μου θεματικά για το τετριμμένο, και το καθημερινό. Συχνά εξάλλου μια άρρητη και προφανής φαινομενολογία, κρατά το νήμα για μεγαλύτερα βάθη.

B. N.

 

Βασίλης Νταόπουλος –  Εικόνα από δουλειά εν εξελίξει. Αιγαίο 2021

Δυο άνθρωποι μόνοι και μαζί, μοιράζονται την ίδια θάλασσα.


Βασίλης Νταόπουλος  «10.08.2020» – εικόνα από δουλειά εν εξελίξει

Η παραπάνω φωτογραφία προέκυψε αναπάντεχα, όπως και το περιεχόμενό της. Αν και δεν είχα μαζί τις φωτογραφικές μου μηχανές και η αρχική μου πρόθεση ήταν ένα snapshot από το κινητό τηλέφωνο, ακόμη κι έτσι, καταφέρνει να φιλοξενεί μέσα της και μέσα μου μια σειρά από ψυχικές αντιθέσεις, ικανές για το καλύτερο και το χειρότερο.


Βασίλης Νταόπουλος – Εικόνα από το “Urban Pulp” project. Λάρισα, Μάρτιος 2018

Επιλέγω αυτήν την φωτογραφία έχοντας κατά νου τη στιγμή της λήψης της. Σε μια δύσκολη και μεταβατική περίοδο για μένα, η στιγμή της συγκεκριμένης λήψης, μου πρόσφερε πρωτόγνωρη και αναπάντεχη χαρά. Επρόκειτο ίσως για την πρώτη φορά ως τότε, που είχα επίγνωση σε πραγματικό χρόνο, ότι αυτή θα ήταν μια σημαντική εικόνα για το project μου.


Βασίλης Νταόπουλος – Αυτοκινητόδρομος Α1, μπλόκο αγροτών στο ύψος της Λάρισας. Γενάρης 2017

Για αρκετά χρόνια η συγκεκριμένη εικόνα έπιανε χώρο στο δίσκο μου μαζί με άλλες από εκείνη τη μέρα, χωρίς να της έχω δώσει την προσοχή που χρειάζεται. Μόλις πρόσφατα κατάφερα να την ξαναδώ πιο προσεκτικά, κι έκτοτε είναι για την ώρα, από τις αγαπημένες μου. Συνειρμικά με έκανε να σκεφτώ την αναλογία με όλα εκείνα τα απωθημένα κομμάτια του εαυτού, που περιμένουν αφορμή να αναδυθούν στην επιφάνεια, ζητώντας να πάρουν μια νέα μορφή, πιο ολοκληρωμένη.


Ο Βασίλης Νταόπουλος επιλέγει … Μυρτώ Παπαδοπούλου

Μυρτώ Παπαδοπούλου – Thrace, Greece 2017
Hilmi 5, sits on the bed at his grandmother’s house in the Pomak village of Kotili. His mother and grandmother take care of him and his siblings throughout the year. His father is absent and works in Germany, just like most of the men from the Pomak villages.

Πρωτοείδα αυτή την φωτογραφία της Μυρτώς Παπαδοπούλου στην έκθεσή της με τίτλο «Zhena Hodemsi – My Wife I’m Leaving» στο πλαίσιο του Athens Photo Festival το 2019. Πέρα από τις εξαιρετικά φωτογραφοφιλικές ποιότητες της εικόνας, η συγκεκριμένη λήψη με συγκινεί για την ελευθερία που μου προσφέρει ως θεατή, στο τέλος της ανάγνωσής της να κρατήσω εκείνο που μου ταιριάζει. Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω και  παρατηρώντας την φωτογραφία στο συμφραζόμενο του ευρύτερου project (που πια έχει τον τίτλο “Spirits Unseen”), στέκομαι στο βαθιά ανθρώπινο βλέμμα της φωτογράφου πάνω στους τρόπους επιβίωσης και τις έμφυλες σχέσεις των ανθρώπων στην εθνοτική ομάδα των Πομάκων της Θράκης.


Info (σε πρώτο πρόσωπο):
Ονομάζομαι Βασίλης Νταόπουλος, είμαι γεννημένος το 1984, και μένω μόνιμα στη Λάρισα. Οι σπουδές μου αφορούν την Κοινωνική Ανθρωπολογία, την Συμβουλευτική και την ψυχοθεραπευτική προσέγγιση Gestalt. Με την φωτογραφία ασχολούμαι από το 2013, και έχω υπάρξει μέλος της Φωτογραφικής Λέσχης Λάρισας και της φωτογραφικής ομάδας “f plus”. Ως τώρα έχω συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις με κυριότερη αυτήν των “Νέων Ελλήνων Φωτογράφων” στο Athens Photo Festival του 2019. H φωτογραφική μου εργασία “Urban Pulp” έχει παρουσιαστεί σε αρκετά ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, ενώ παράλληλα, έχει συμπεριληφθεί και στην διαδικτυακή πλατφόρμα “The Provinces”. Τέλος, έχω παρακολουθήσει σεμινάρια με τον Πάρι Πετρίδη, τον Γιώργο Καραηλία, τον Γιώργο Πρίνο και τον Βασίλη Κάντα.
email: vnt1414@hotmail.com instagram account: @vasilis.nt14