Νέα Υόρκη δεν είναι μόνο το Μανχάταν!

Νέα Υόρκη δεν είναι μόνο το Μανχάταν!

Γράφει ο Ανδρέας Κατσικούδης, φωτογράφος, σκηνοθέτης

Ανδρέας Κατσικούδης

Η Ν.Υ. δεν είναι μια πόλη, αλλά μια τεράστια μητρόπολη που περιλαμβάνει πολλές πόλεις, που ακόμη και κοντά στο κέντρο της μπορείς να βρεις διαφορετικούς κόσμους. Ανθρώπους με διαφορετική θρησκεία, μουσική, ντύσιμο, αρχιτεκτονική, συνήθειες που συνυπάρχουν σε μια πόλη καθαρή, ήσυχη (με εξαίρεση το θορυβώδες κέντρο του Μανχάταν) και απόλυτα ασφαλή.

Ασφαλή; Έκανα βόλτες σε γειτονιές του Μπρούκλιν και του Χάρλεμ αργά το βράδυ και δεν ένιωσα κάποιον να με κοιτάζει παράξενα – αν και η SLR και ο τρόπος που φωτογράφιζα φώναζε τουρίστας.

Ανδρέας Κατσικούδης

Από το εντυπωσιακό, αλλά  χαοτικό και κουραστικό Μανχάταν, στις ωραίες παραλίες του Λονγκ Άιλαντ, στα πολύχρωμα λούνα παρκ του Κόνι Άιλαντ, στις γειτονιές με τις όμορφες μονοκατοικίες του Στάτεν Άιλαντ, στο πολυπολιτισμικό και ιδιαίτερα ζωντανό Μπρούκλιν, το μαύρο Χάρλεμ και λίγο πιο πάνω το Μπρονξ… υπάρχουν τόσα πράγματα να δεις και να ζήσεις που μου κάνει εντύπωση γιατί όσοι πηγαίνουν στη μητρόπολη αυτή μένουν μόνο στο κέντρο και φωτογραφίζουν απλά τους μεγαλοπρεπείς ουρανοξύστες.

Ανδρέας Κατσικούδης

Το κέντρο της είναι πραγματικά εντυπωσιακό για μια γρήγορη πρωινή βόλτα, πριν ξεχυθούν οι ορδές τουριστών όπου το κάνουν θορυβώδες και ιδιαίτερα κουραστικό, και ύστερα για τα μεγάλα μουσεία που έχουν μαζέψει τα περισσότερα από τα αριστουργήματα της ευρωπαϊκής (κι όχι μόνο) τέχνης. Κι εκεί όμως όσο πιο νωρίς γίνεται… Όταν για τα καλά ξυπνήσει η πόλη τότε υπάρχουν τόσα άλλα μέρη να περπατήσεις και κουλτούρες να παρατηρήσεις. Αν μάλιστα αγαπάς τη φωτογραφία τότε φύγε γρήγορα από το κέντρο του Μανχάταν και τράβηξε για τις γειτονιές να δεις ζωή!

Ανδρέας Κατσικούδης

Και το καλύτερο μέρος για να δεις όσα πιο πολλά πρόσωπα γίνεται, που το καθένα μεταφέρει μια διαφορετική κουλτούρα, είναι το μετρό. Είναι απίστευτα τα πρόσωπα και οι καταστάσεις που μπορείς να δεις μέσα σε μισή ώρα κυκλοφορώντας κάτω (σε κάποια σημεία και πάνω) από την πόλη αυτή. Και ότι και να δεις… μην τρομάξεις! Κι εδώ είναι δεδομένη η ασφάλεια σου. Οπότε κάνε ότι και οι ντόπιοι, μην κοιτάζεις το αλλόκοτο, ή ότι ο περίεργος ταξιδιώτης, απόλαυσέ το και φωτογράφισέ το (διακριτικά).

Ένα βίντεο μου  για τη Ν.Υ.  https://youtu.be/u_-Koen0rSA

Ανδρέας Κατσικούδης

Μέρος των φωτογραφιών εκτέθηκε στην έκθεση «Το Μεγάλο Μήλο (ΝΥ)» στο Cinemarian το Σεπτέμβριου του 2019 σε επιμέλεια του Δημήτρη Ρουστάνη και του Ανδρέα Καμουτσή.

Δείτε εδώ όλες τις φωτογραφίες από τη Νέα Υόρκη

New York 

www.andreaskatsikoudis.com