Μαρόκο – η χώρα των αντιθέσεων

Μαρόκο – η χώρα των αντιθέσεων

Γράφει η Ματίνα Λαδά

Ένα photo trip σε μια χώρα πανέμορφη, φωτογραφικά ενδιαφέρουσα, που επιφυλάσσει σε κάθε γωνιά της πολλές εκπλήξεις.

Ταξιδεύοντας από Βορρά προς Νότο, γνωρίζοντας ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι του, η αίσθησή μου είναι πως θέλω να πάω ξανά και ξανά.

Ματίνα Λαδά

Η πρώτη μου επαφή με το Μαρόκο ήταν το 2002 που όμως δεν κατάφερα να φέρω πίσω ότι ένιωσα σε αντίθεση με τη δεύτερη φορά που την επισκέφθηκα, τον Μάιο του 2018.

Ίσως με προσκαλούσε … να  επισκεφθώ ξανά και να τη γνωρίσω καλύτερα φωτογραφίζοντας στον δρόμο, στις διαδρομές από μέρος σε μέρος, μέσα από το αυτοκίνητο, μέρα και βράδυ.

Οι πόλεις, οι άνθρωποι που ομολογουμένως δεν ήταν φιλικοί με την φωτογραφική μηχανή, οι γειτονιές, οι γυναίκες με τα χιτζάμπ (μαντίλα που δεν καλύπτει το πρόσωπο) έβαζαν το χέρι στο πρόσωπο λέγοντας NO PHOTOS .

Η έρημος με τα μικρά πλίνθινα χωριά κτισμένα στο πουθενά, εναρμονισμένα στο τοπίο. Οι Κάσμπες κ οι Μεντίνες. Οι Οάσεις, τα ποτάμια, τα πολυπληθή παζάρια. Οι οικισμοί των Βερβέρων, οι αμμόλοφοι σε πανδαισία χρωμάτων και σχηματισμών. Όλα αυτά συνθέτουν ένα παζλ μοναδικό.

ΕΡΗΜΟΣ

Ματίνα Λαδά

Το μεγαλύτερο μέρος της. Άνυδρη με οικισμούς από πλινθόκτιστα σπίτια που δεν διακρίνονται.

ΜΕΝΤΙΝΕΣ

Ματίνα Λαδά

Η Μεντίνα στην ΦΕΖ που θέλει προσοχή να μην χαθείς διότι δεν είναι εύκολο να βρεις το δρόμο της επιστροφής, γι αυτό χρειάζεται οδηγός. Όμως συναρπαστικά όμορφη με χιλιάδες μικρά μαγαζιά γεμάτα με χρώμα και μυρωδιές. Μυρωδιές καθημερινότητας, φρούτων, τσαγιού με μέντα και ανθρώπων.

ΑΤΛΑΝΤΑΣ

Ματίνα Λαδά

Μεγάλος Άτλαντας. Ορεινός όγκος με ποτάμια, χωριά και κοπάδια με πρόβατα.

Ματίνα Λαδά

Στροφές με θέα φαντασμαγορική. Εκεί γυρίστηκαν πολλές ταινίες του Χόλυγουντ.

ΟΑΣΕΙΣ

Και ξαφνικά από το πετρώδες κι άνυδρο τοπίο παρουσιάζεται μπροστά σου καταπράσινη περιοχή με αίσθηση δροσιάς.

ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Ματίνα Λαδά

Πολύβουες πόλεις και χωριά με ταλαιπωρημένους ανθρώπους που πασχίζουν για το μεροκάματο με ευκολία στο να ζητήσουν απλώνοντας το χέρι DIRHAM.

ZAIDA

Ματίνα Λαδά

Στο δρόμο για την ERFOUD συναντήσαμε αυτό το Βερβέρικο χωριό με χαμογελαστούς ανθρώπους που ήταν φιλικοί και  μας καλούσαν στα σπίτια τους για τσάι.

Ματίνα Λαδά

Σπίτια χωμένα σε στοές, φτωχικά, πολύ διαφορετικά από αυτά του Δυτικού κόσμου.

Ματίνα Λαδά

Εκεί βρήκαμε σύλλογο γυναικών που μας παρουσίασαν τις όμορφες μαντίλες που έφτιαχναν.

Ματίνα Λαδά

Χώμα παντού αλλά υπήρχε σχολείο, όμως με σοβαρή έλλειψη γραφικής ύλης. Εκεί τα στυλό μας ήταν μοναδικά δώρα.

ΜΕΡΖΟΥΓΚΑ

Ματίνα Λαδά

Αμμόλοφοι της Σαχάρα. Μοναδική εμπειρία. Καμήλες καμηλιέρηδες με τα φανταχτερά τουρμπάνια που με αυτά καλύπτουν το πρόσωπο για να προστατεύονται από τις αμμοθύελλες.

Ματίνα Λαδά

Πριν την ανατολή, κυματιστές επιφάνειες παχιάς άμμου που βουλιάζουν τα πόδια όπως στο χιόνι. Απέραντη έκταση σαν μεγάλη κυματιστή θάλασσα.

ΟΥΑΡΖΑΖΑΤ

Ματίνα Λαδά

Ουαρζαζάτ και το χωριό Ait Ben Haddan (εθνικό μνημείο, όπως και μνημείο της UNESCO με μοναδική προ-Σαχάρια αρχιτεκτονική), με μεγάλη γέφυρα πάνω από το ποτάμι με πλινθόκτιστα σοκάκια της οχυρωμένης Κάσμπας.

ΜΑΡΑΚΕΣ

Ματίνα Λαδά

Ευρωπαϊκό κομμάτι του Μαρόκο. Δυο όψεις. Μεγάλα ξενοδοχεία, φοίνικες, πράσινο και πισίνες, μεγάλοι δρόμοι. Πίσω όμως από τη φανταχτερή εικόνα: γειτονιές φτωχικές, μια λαβυρινθώδη μεντίνα, μηχανάκια, γαιδουράκια, άλογα με άμαξες, άνθρωποι που πουλούσαν διάφορα στους δρόμους, με το γνωστό παζάρι στις τιμές. Πολύβουη και ενδιαφέρουσα φωτογραφικά!

Ματίνα Λαδά

Υ.Γ.  Την βοήθεια για το κείμενο την πήρα από την Φωτεινή Μαλτέζου αρθρογράφος στο HUFFPOST που έκανε την δημοσίευση και συνταξιδιώτισσα σε αυτό το υπέροχο ταξίδι. (Μ. Λαδά)

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από Μαρόκο

ΜΑΡΟΚΟ


Info:

Η Ματίνα Λαδά ασχολείται με τη φωτογραφία περίπου 10 χρόνια. Πάντα της άρεσε να φωτογραφίζω σε ταξίδια. Αποφάσισε να παρακολουθήσει κάποια μαθήματα μετά από ένα βιβλίο – λεύκωμα με φωτογραφίες του Ανσελ Ανταμς, που της  δώρισε ο γιός της. Παρακολούθησε μαθήματα στο Δήμο Βριλησσιων. Μετά παρακολούθησε  σεμινάρια 2 χρόνια  με τον Βασίλη Γεροντάκο. Τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί σεμινάρια στη φωτογραφική ομάδα ‘ Διαδρομές”. Ταξδεύει εντός και εκτός Ελλάδας πάντα με κίνητρο τη φωτογταφία. Εχει λάβει μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα.