Ιορδανία – Στη μυθική Πέτρα και την έρημο Wadi Rum

Ιορδανία – Στη μυθική Πέτρα και την έρημο Wadi Rum

Γράφει και φωτογραφίζει ο Τάσος Κουτσιαύτης

Ένα διαφορετικό ταξίδι στην Ιορδανία είχα τη χαρά να πραγματοποιήσω με καλούς φίλους και φωτογράφους, όταν όλα ήταν ανοιχτά και μπορούσαμε τα ταξιδεύουμε χωρίς τον Κορονοϊό.

Η Ιορδανία είναι ένα κράτος της Μέσης Ανατολής το οποίο συνορεύει με τη Συρία, το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη. Μοιράζεται με το Ισραήλ τις ακτογραμμές του Κόλπου της Άκαμπα και της Νεκράς Θάλασσας.

Πρώτη ματιά από το αεροπλάνο κατά την προσγείωση στην Άκαμπα κι αμέσως αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό το ταξίδι θα είναι πολύ διαφορετικό.

Τάσος Κουτσιαύτης

Η πόλη της Άκαμπα σίγουρα δεν μπορεί να σε εντυπωσιάσει με την πρώτη ματιά, όμως κάνοντας μια μικρή βόλτα με τα πόδια μπορείς να καταλάβεις αρκετά πράγματα γι’ αυτή. Πρόκειται για μια παραθαλάσσια πόλη η οποία στα παλαιότερα χρόνια ήταν ψαροχώρι. Είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, καθώς αποτελεί το μοναδικό της λιμάνι και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Με την πάροδο του χρόνου έχει μετατραπεί σε τουριστικό προορισμό λόγω του κοραλλιογενούς οικοσυστήματος που εκτείνεται στο βυθό της. Στο κέντρο της πόλης θα αντικρίσεις πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα, μεγάλους δρόμους με καταστήματα αλλά και τις τυπικές γειτονιές της Ανατολής.

Τάσος Κουτσιαύτης

Η επόμενη μέρα ήταν μια όμορφη περιπέτεια, καθώς χρειάστηκε να διανύσουμε περίπου 130 χιλιόμετρα με προορισμό την μαγευτική Πέτρα.

Καθ’ όλη διάρκεια της διαδρομή προς την Πέτρα μπορείς να δεις πολλά ενδιαφέροντα φωτογραφικά θέματα.

Τάσος Κουτσιαύτης

Ένα θαύμα σμιλευμένο στους βράχους ξεπροβάλλει μπροστά μας: η ξακουστή Πέτρα! Εκεί που o άνθρωπος και η φύση γίνονται ένα.

Τάσος Κουτσιαύτης

Η αρχαία πόλη της Πέτρας δημιουργήθηκε μεταξύ του 4ου αιώνα π.Χ. και του 2ου αιώνα μ.Χ. Το όνομα που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της πόλης, οι Ναβαταίοι, ήταν Ράκμου, που σημαίνει «Βράχος με χρωματιστές ραβδώσεις». Οι πανύψηλοι βράχοι και οι περίεργοι σχηματισμοί τους είναι το στοιχείο που κυριαρχεί στην περιοχή, γεγονός που την κάνει τόσο ξεχωριστή. Η είσοδος στον χώρο γίνεται από το φαράγγι του Siq και τη διαδρομή ως το Θησαυροφυλάκιο μπορείς να την κάνεις είτε περπατώντας είτε χρησιμοποιώντας άλογο ή κάρο. Το Θησαυροφυλάκιο είναι ένα μικρό αρχιτεκτονικό θαύμα με ύψος περίπου 40 μέτρα και πλάτος 30.

Τάσος Κουτσιαύτης

Ψηφίστηκε το 2007 ως ένα από τα «Επτά Θαύματα του Σύγχρονου Κόσμου» και έχει έντονες επιρροές από την Αρχαία Ελλάδα. Ναοί, τάφοι θέατρα και αρχαία οικοδομήματα μας καθήλωσαν και είχαμε το χρόνο να εξερευνήσουμε όλη την περιοχή, η έκταση της οποίας είναι πολύ μεγάλη.

Τάσος Κουτσιαύτης

Σύμφωνα με τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό του 4ου αιώνα π.Χ. Ιερώνυμο τον Καρδιανό, το όνομα Πέτρα δόθηκε από τους Έλληνες εμπόρους επειδή οι κάτοικοι της πόλης γιόρταζαν την εποχή της άνοιξης μια θεότητα στην οποία προσέφεραν κάθε είδους αγαθά ως θυσία, πάνω σε μια μεγάλη πέτρα. Η μεγάλη αυτή πέτρα βρίσκεται νοτιοδυτικά της αρχαίας πόλης και σήμερα ονομάζεται Ουμ-αλ-Μπιγιάρα. Ύστερα από μια διαδρομή μέσα στα βράχια με έντονη κλίση, βρεθήκαμε στο ξακουστό «Μοναστήρι», ένα μοναδικό οικοδόμημα που είναι αρκετά μεγαλύτερο από το γνωστό σε όλους Θησαυροφυλάκιο. Πήρε το όνομά του από σταυρούς που έχουν χαραχθεί εσωτερικά και υποδηλώνουν τη χρήση του ως εκκλησίας κατά τα Βυζαντινά χρόνια.

Τάσος Κουτσιαύτης

Σήμερα οι επισκέπτες καλωσορίζονται τόσο από τους Βεδουίνους, που είναι πολύ ευγενικοί και φιλόξενοι, όσο και από τους κατοίκους της γειτονικής Wadi Musa που ερμηνεύεται ως η «κοιλάδα του Μωυσή». Οι περισσότεροι μιλούν καλά αγγλικά και μπορείς να συνεννοηθείς εύκολα μαζί τους. Στα πρόσωπα αυτών των ανθρώπων μπορείς να δεις χαραγμένες όλες τις δυσκολίες που έχουν περάσει στα χρόνια της ζωής τους κάτω από τις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες ζουν.

Τάσος Κουτσιαύτης

Μια απίστευτη εμπειρία μόλις έφτασε στο τέλος της κι αμέσως ξεκινά μια άλλη.

Στο δρόμο από τη Wadi Musa προς τη Wadi Rum μπορείς να δεις ατέλειωτες άνυδρες εκτάσεις κι ερήμους, σπίτια και καλύβες Βεδουίνων κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά.

Τάσος Κουτσιαύτης

Και ξαφνικά Wadi Rum!

Πρόκειται για ένα εθνικό πάρκο 720 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το οποίο έχει ανακηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή της UNESCO. Το χαρακτηριστικό τοπίο με την κόκκινη άμμο και τα βραχώδη υψώματα σμιλεμένα από τις ανεμοθύελλες. Έχει υπάρξει η γη των Βεδουίνων για χιλιάδες χρόνια.

Τάσος Κουτσιαύτης

Ένα απόκοσμο μέρος με άγρια ομορφιά.

Τάσος Κουτσιαύτης

Αφού επιβιβαστήκαμε στα τζιπ 4×4 μπορέσαμε να πάρουμε μια πρώτη γεύση από το τι μας περιμένει. Ατέλειωτες εκτάσεις ερήμου που σου δίνουν την εντύπωση ότι είσαι σε άλλο πλανήτη. Οι Βεδουίνοι που μας συνόδευσαν σε αυτή την εμπειρία ήταν μικροί σε ηλικία, πολύ φιλικοί και με διάθεση να μας δώσουν ό,τι πληροφορία τους ζητήσαμε. Στη διάρκεια αυτής της μοναδικής εμπειρίας είχαμε τη χαρά να περπατήσουμε σε μοναδικά φαράγγια, να κυλιστούμε στην άμμο και να δούμε μοναδικούς σχηματισμούς βράχων. Τα μέρη αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί ως εξωτερικοί χώροι γυρισμάτων σε πολλές γνωστές ταινίες, μεταξύ των οποίων στον «Λόρενς της Αραβίας».

Τάσος Κουτσιαύτης

Το μεσημέρι μάς βρήκε σε ένα σημείο με έναν χαρακτηριστικό βραχώδη σχηματισμό, ο οποίος προστατεύει τους ντόπιους κατά τους χειμερινούς μήνες από τη βροχή και τον άνεμο. Εκεί σταματήσαμε για ξεκούραση και φαγητό, κι αφού δοκιμάσαμε τα υπέροχα τοπικά εδέσματα των Βεδουίνων σειρά είχε ο χορός με παραδοσιακά τραγούδια, που μας έφτιαξαν τη διάθεση και το κέφι!

Τάσος Κουτσιαύτης

Η περιπέτεια συνεχίστηκε αφού διασχίσαμε υπέροχους ορεινούς όγκους, καταλήγοντας σε ένα ύψωμα προκειμένου να παρακολουθήσουμε το μοναδικό ηλιοβασίλεμα της ερήμου. Στο σημείο υπήρχαν πολλές καμήλες που σε συνδυασμό με το φωτισμό και τη μοναδικότητα του τοπίου έκαναν τη στιγμές μέχρι τη δύση του ηλίου μια εμπειρία μοναδική!

Τάσος Κουτσιαύτης

Το τέλος της ημέρας μας βρήκε στο camp, όπου θα διανυκτερεύαμε σε παραδοσιακές σκηνές. Οι σκηνές φιλοξενούσαν δύο άτομα και ο χώρος ήταν εξοπλισμένος με τουαλέτα, καθώς και με έναν κοινόχρηστο χώρο για φαγητό και διασκέδαση. Το βράδυ είχαμε την τύχη να απολαύσουμε τον έναστρο ουρανό, ο οποίος ήταν πολύ καθαρός με δεδομένο ότι στην περιοχή τα ποσοστά φωτορύπανσης είναι ιδιαίτερα χαμηλά.

Τάσος Κουτσιαύτης

Την επόμενη μέρα ξυπνήσαμε αρκετά νωρίς, καθώς είχε φτάσει η ώρα για το ταξίδι της επιστροφής. Πριν αναχωρήσουμε για το αεροδρόμιο επισκεφτήκαμε το χωριό των Βεδουίνων που βρίσκεται ακριβώς έξω από το Εθνικό Πάρκο. Αυτό που αντικρίζει κανείς σε αυτό το χωριό είναι εικόνες της καθημερινότητας των ανθρώπων που υποδέχονται τους τουρίστες που θέλουν να εισέλθουν στην έρημο WadiRum.

Τάσος Κουτσιαύτης

Τα σπίτια του χωριού είναι εναρμονισμένα με τα χρώματα της ερήμου.

Τάσος Κουτσιαύτης

Ελπίζω σύντομα να επανέλθουμε στην κανονικότητα χωρίς καραντίνες, μάσκες και ότι άλλο μας έχει φέρει ο covidκαιαφού κάνουμε το εμβόλιο και είμαστε ασφαλείς να ξεκινήσουμε τα ταξιδεύουμε όπως πριν. Ίσως είναι και μια περίοδος που θα μας κάνει καλό σκεπτόμενοι πόσο δεδομένα είχαμε κάποια πράγματα. Προσωπικά νιώθω πολύ ευλογημένος για όλα αυτά που έχω ζήσει στα μέχρι τώρα ταξίδια μου και ανυπομονώ ακόμα πιο πολύ γι’ αυτά που θα έρθουν…

 

Δείτε εδώ όλες τις φωτογραφίες από την Ιορδανία:


Info:

Ο Τάσος Κουτσιαύτης Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στην Πάτρα. Η ενασχόληση του με την φωτογραφία ξεκίνησε το 2013 σαν ένα μέσο καταγραφής του τοπίου και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε άλλους τομείς όπως φωτογραφία δρόμου, ταξιδιωτική φωτογραφία κ.ά. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια καλλιτεχνικής φωτογραφίας με τον Βασίλη Γεροντάκο και  στις Διαδρομές με τον Γιώργο Ασημακόπουλο.  Δουλειά του έχει εκτεθεί και δημοσιευθεί σε εκθέσεις φωτογραφίας, βιβλία καθώς και στο διαδίκτυο σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το 2017 κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Athensphoto Marathon στην κατηγορία “Memory collector”. Τον τελευταίο καιρό φωτογραφίζει διάφορα προσωπικά Project και συμμετέχει στην Φωτογραφική ομάδα Common Routes όπου ταξιδεύει και φωτογραφίζει στην περιοχή των Βαλκανίων.

“Βιώνω τη φωτογραφία με τρόπο πολύ προσωπικό, σαν μια διέξοδο από τη ρουτίνα και την καθημερινότητα που ζω. Με τη φωτογραφία ανακαλύπτω συνέχεια νέα κομμάτια του εαυτού μου, πράγματα που δεν είχα ποτέ φανταστεί!”

Social

https://www.facebook.com/tasoskphotographer

https://www.facebook.com/tasos.koutsiaftis

https://www.instagram.com/tas_k_d/